banner2
Öne Çıkanlar Suruç Vali Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şanlıurfaspor Aşağı Koçlu

Suriyelilerin tarlalarda soğuk ve yoklukla mücadelesi

Hükümetin kurduğu kamplarda kalmayanlar Şanlıurfa’daki boş buldukları tarlalarda kurdukları çadırlarda çeşitli zorluklarla mücadele ediyor. Su olmadığı için büyük sıkıntı yaşayan Suriyeliler, ihtiyaçlarını çevredeki çeşmelerden gidermeye çalışıyor. İçerisinde oldukları sağlıksız mekan ise salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor.

500 PERSONEL GÖREV YAPIYOR

 

ESED rejiminden kaçan Suriyeliler, Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Sayıları hızla artan Suriyeli mülteciler, hükümetin bazı illerde kurduğu çadır kentlere yerleştiriliyor.7 ilde kurulan kamplarda en yüksek sığınmacı sayısı Şanlıurfa’da bulunuyor. Kente son olarak Harran’da çadırkente kuruldu. Harran ilçe merkezine birkaç kilometre uzaklıktaki 350 dönümlük arazi üzerine kurulan 4 mahalleden oluşan tesis, Van'da meydana gelen deprem felaketi nedeniyle hazırlanan konteynerlerle kuruldu. Van'dan getirilen 21 metrekarelik 2 bin konteynerin yerleştirildiği bölgede, sığınmacılar için sosyal yaşam alanları ile sahra hastanesi de kuruldu. 10 bin Suriyeli'nin yaşamını sürdüreceği ve 500 personelin görev yapıyor.

 

TARLALARDA KALIYORLAR

 

Hükümetin kurduğu kamplarda kalmayan Suriyeliler ise Şanlıurfa’da boş buldukları tarlalarda kurdukları çadırlarda çeşitli zorluklarla mücadele ediyor. Şanlıurfa, Hatay,  Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman'daki toplam 13 çadır kent ile Kilis’teki konteynır kentte kalan toplam 216 bin Suriyeli huzur içinde yaşıyor.

 

Türkiye’deki sığınmacıların sağlıktan, gıda, giysi, ısınma ve barınmaya kadar her türlü ihtiyacı karşılanırken, kamplarda kalmayanlar ise boş buldukları tarlalarda kurdukları çadırlarda çeşitli zorluklarla mücadele ediyor.

 

SU SIKINTISI VAR

 

Binlerce Suriyeli, kurdukları derme çatma çadırlarda kalıyor. Çeşitli derneklerin gönderdiği yardımlarla hayata tutunmaya çalışan Suriyelilerin durumu içler acısı. Su olmadığı için büyük sıkıntı yaşayan Suriyeliler, ihtiyaçlarını çevredeki çeşmelerden gidermeye çalışıyor. İçerisinde oldukları sağlıksız mekan ise salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor.

 

Suriyeli kadınlar ise, Türkiye’deki hayırseverlerce kendilerine ulaştırılan gıda malzemelerini, çevreden topladıkları odun ve çalılarla yaktıkları ateşte pişiriyor ve çocuklarını doyuruyor.

 

TEK DUA:SURİYE’DEKİ SAVAŞIN BİTMESİ

 

Çadırlar arasında oyun oynayan bazı çocukların üzerinde havaların iyice soğumasına rağmen mont, ayaklarında ayakkabı ve çorap bulunmaması ise yürekleri dağlıyor. Yaktıkları ateşin çevresinde toplanan, ''elleri ve yüzleri isli'' çocukların sıcak gülümseyişi ise yürekleri ısıtıyor.

 

Acil kışlık giysi ve çadır ihtiyacı bulunan Suriyeli’lerin ortak duası ise ülkelerindeki zulmün bir an önce bitmesi, huzur içinde yaşayabilecekleri özgür bir ortamın oluşması...

 

SAVAŞTAN KAÇTIK

 

İç karışıklıkların sürdüğü Suriye’den kaçıp Şanlıurfa’ya geldiklerini ifade eden El Mahmut Rodi, “Savaştan kaçtık orada ölüm var. Esad bize zulüm yapıyor. Bombalar üzerimize geliyor. Bizler kaçtık. 2-3 aydır buralardayız. Yardımlar bazen geliyor ama yetmiyor. Çocukların çoğu hastadır. İş yok güç yok. Yaşamaya çalışıyoruz” diyerek yaşadığı sıkıntıyı anlattı.

 

 

SURİYELİLERİN YEMEĞİ GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR AŞEVİNDEN

 

Öte yandan Şanlıurfa'da, 20 yıl önce 23 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek kurduğu Gönüllü Kuruluşlar Aşevi, o günden bu yana hayırseverlerin desteğiyle yoksulların başta sıcak yemekleri olmak üzere birçok ihtiyaçlarını karşılıyor. Günde bin 500 kişiye kadar sıcak yemek dağıtan aşevi Suriyelilere de yardım yapıyor.

 

Ellerinde pasaport bulunan Suriyeliler, Türkiye’ye geçiş yaptıktan sonra çadır kentlere uğramayıp direkt kent merkezine geliyor. Burada çalışarak iş bulmayı amaçlarken hayal kırıklığına uğrayan Suriyeliler, bu kez Gönüllü Kuruluşlar Aşevi’nin kapısını çalıyor. Her gün ortalama 100 Suriyelinin gelip yardım istediği Aşevi yönetimi ise başvuranın durumunu araştırdıktan sonra gerçekten ihtiyaç sahibiyse başta yemek ihtiyacı olmak üzere imkanları çerçevesinde diğer yardımlardan da mahrum bırakmamaya çalışıyor.

 

YARDIM TALEBİNDE BULUNANLARIN SAYISI ARTIYOR

 

Urfa’dan bin 250 aileye yemek dağıtan Aşevi, daha önce yemek verdiği Afgan ve Iraklılara, Suriye’den gelenleri de ekleyerek günde bin 550 aileye sıcak yemek dağıtmaya başladı. Ancak hayırseverlerin yardımı yerinde sayarken, yardım talebinde bulunanların sayısı her geçen gün artıyor. Üstelik yardım talebinde bulunan her Suriyeli, ortalama 15-20 kadın ve çocuk için yemek istiyor.

 

 

AŞEVİNE DESTEK ÇAĞRISI

 

Aşevi Sorumlusu Abdulaziz Kutluay, her gün artarak gelen talep karşısında ne yapacaklarını şaşırdıkları ifade etti. Sivil toplum kuruluşlarının da sınır ötesine yardım taşımak durumunda olduğundan onlardan da yardım talep edemediklerini belirten Kutluay, hayırseverlerin her zamankinden daha fazla duyarlı davranmalarını istedi.

Aziz Çiftçi / Olay

Anahtar Kelimeler:
SuriyeliTarlaSoğuk
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.