banner2
Zaman zaman bazı insanların kaderle ilgili yanlış sözler serf ettiklerini görüyoruz. Başlarına, kendi hareketlerinin yol açtığı bir kötülük geldiği zaman, sorumluluktan kurtulmak için, “Eh ne yapalım, kaderimizde bu da varmış” derler. Oysa bu konuda birbirine karıştırılmaması gereken iki önemli nokta vardır. Birincisi, her şeyin, her hareketimizin ve meydana gelebilecek her olayın kader defterinde yazılmış olmasıdır. İkincisi ise, yanlış hareketlerimiz sebebiyle kadere fetva verdirip başımıza kötü şeylerin gelmesinden sonra, hiçbir analiz yapmadan, “Bu işe kader cihetinden bakmalıyız, kaderimizde bu da varmış” dememizdir. Elbette başımıza bir musibet geldiği zaman, “Kaderimizde bu da varmış” demeliyiz. Fakat ülkeyi idare edenler, siyasetle meşgul olanlar, başlarına gelen bir sıkıntının analizini yapmadan kadere sığınamazlar.
Ak Partinin seçim mağlubiyeti bu millet için, hatta bütün Müslümanlar için bir musibettir kuşkusuz. Ancak Sayın Cumhurbaşkanının da Seçim gecesindeki konuşmasında işaret ettiği gibi, Ak Partiyi idarecilerinin ilk yapacakları şey, “Biz nerede ne gibi hatalar yaptık?” şeklinde ciddi bir analiz yapmalarıdır. Peki, Ak Partinin 22 yılda Cumhuriyet tarihinin kazanımlarından daha fazla bu ülkeye kazandırdığı çok sayıda maddi ve manevi kazanımlara rağmen bu son seçim mağlubiyetinin sebepleri nelerdir?
1) Kanaatimce en birinci sebep bir kısım siyasilerdeki gizli kibirdir. Gizli kibir diyorum, çünkü zahirde hürmetkâr ve mütevazı gibi görünen bazı siyasi yöneticiler ve vekiller aslında son derece kendilerinden emin ve kibirlidirler. En ufak bir itiraza ve tenkide tahammülleri yoktur. Hele onların yanında Ak Partinin en ufak bir hatasından söz edemezsiniz. Ülkenin bazı sorunlarını kendileriyle konuştuğunuzda, mesela gençliğin ateizme ve deizme kaydığını ve 22 yıllık Ak Parti dönemindeki eğitim sonucunun bu olmaması gerektiğini söylediğinizde, şiddetle size karşı çıkarak, “Hocam, hükümet daha ne yapsın, yüzlerce İlahiyat ve İmam-Hatip Liselerini açtık” demeye başlarlar. Sorun da tam bu zaten, sayı ve isim çoğalmış ama müsemmaya ve içeriğe bakılmamış.
Bugün İl ve ilçelerimizde Sahabelerin ve büyük âlimlerin isimlerini taşıyan çok sayıda İmam Hatip Lisesi vardır. Fakat maalesef eğer öğrencilerin yüzde doksanı mezun olduğunda Kur’an’ı bile yüzünden okuyamıyorsa demek ki “Tebeddül-ü esma ile hakaik tebeddül etmezmiş.” Ak Partinin 22 yıllık döneminde 8 tane Mili Eğitim Bakanı değişti. Şimdiki bakan Yusuf Tekin 9. Bakan’dır. Her bakan ortalama 2 yıl 4 ay görev yapmıştır. Oysa bu kadar önemli bir bakanlıkta bu kadar bakanın değişmesi normal değildir. Üstelik her gelen bakan bir önceki bakanın birçok icraatını tasvip etmemiştir. Hükümette istikrar olsa da bakanlıkta istikrar olmamış.
2) Sn. Cumhurbaşkanı partililerine “Ana kademe, kadın kolları, gençlik kolları, kibirsiz bir şekilde çalmadık kapı bırakmayın” dedikçe bazı siyasetçiler, samimi Ak partilileri çantada keklik zannederek ve Cumhurbaşkanımızın karizması bize yeter diyerek çalışmadılar. Meydanlarda “Dik dur Eğilme, Bu millet seninle” sloganlarını atmayı bir çalışma zannettiler. Ak Partinin kuruluşundan beri Şanlıurfa’dayım, tesadüfen karşılaşmalarımız hariç, bugüne kadar hiçbir siyasi benimle görüşmüş değildir. En az on milyon kişinin bu yerel seçimde oy kullanmadığı ifade ediliyor. Bunların en az 6 milyonu samimi Ak partilidir.
3) Peki, Samimi Ak partililer neden küstüler? Birincisi, kendilerini kale almayan yöneticileri cezalandırmak istediler. İkincisi, enflasyonun getirdiği maddi sıkıntılar sebebiyle hiçbir yerde Ak Partinin propagandasını yapamaz hale geldiler. Üçüncüsü, Ak partiye gönül vermiş ilk nesil, 2002’de 70 yaşlarında ise onların ekseriyeti vefat ettiler. Onların çocukları da, çevrelerinin etkisinde kalarak siyaseti maddi açıdan değerlendirmeye başladılar. Dördüncüsü de, Gazze katliamı… Maalesef Gazze’de İsrail katliamı başladıktan sonra sosyal medyada yapılan kara propaganda bu seçimlerde etkili oldu. Hükümet Uluslararası siyasette Filistinlilerin haklarını savunup İsrail’i lanetlediği halde onunla ticareti kesmedi diye birçok samimi Müslüman bu propagandanın etkisinde kalarak ya Ak Partiye oy vermedi, ya da sandığa gitmeyerek partiyi cezalndırdı.
4) Danışmanları tarafından yeterince uyarılmayan Sn. Cumhurbaşkanının yaptığı en büyük hatalardan birisi muhalefet için bir mağduriyet alanı oluşturmasıydı. Bunu iki şekilde yaptı. Birincisi, sahada çok şatafatlı ve masraflı propaganda sahneleri oluşturuldu. İkincisi de bütün kabinesiyle sahada olması ve her konuşmasında, “Benim adayıma oy vermezseniz, adayınız seçilse bile hükümet bizde olduğu için adayınız başarılı olamaz” imajını vermesiydi. Muhalifi olan kişi bunu halka bir tehdit olarak sunup, “Bakın ey millet, ben tek başıma bu despot rejimle mücadele ediyorum” dedi ve mağduriyete sığınarak seçimi öyle kazandı.
Peki, çare nedir? Çare sırtını sayın cumhurbaşkanına dayayıp halkın arasına katılmayan siyasilere bir daha görev ve yetki verilmemesi, onların yerine halkı tanıyan ve halkın arasına karışan insanlara görev verilmesidir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kerim 4 hafta önce

E bu sorun AKP kuruldu kurulalı var. Sırtını cumhur başkanına dayama sorunu. Hükümet kendi kendini teftiş edecek heyetler oluşturmadı. Esnafa, halka sorunlarınızı en son ne zaman dinlediler sizleri ne kadar ziyaret ediyorlar, şikayetlerinizi bizlere ulaştırıyorlar mı gibi bir disiplin kurulu olmadı. Gerçek şu ki milleti fazlasıyla hafife aldılar. Millette böyle faturasını cezasını keser tabi. Çok iyi oldu.

Avatar
Av Enver Bakırcı 4 hafta önce

Üstadım hocam mevcut hükümet sistemi maalesef bir insanın kaldıramayacağı kadar ağır vazifeler yüklüyor Bir tarafta devlet işleri diğer tarafta partinin lideri olaraktan her türlü parti çalışmasına katılan bir kimsenin tüm bu işleri üstesinden gelmesi mümkün değildir hele bir de etrafında kumandan ruhlu kapasiteli dünyayı ülkeyi ve siyaseti bilen kimseler yoksa etraftakiler Ömür subayı mesafesinde tek nokta ve bürokratlardan oluşuyorsa bu netice kaçınılmazdır.

Avatar
Sümeyra Şansal 4 hafta önce

Gerçekten yerinde tesbitler birçok insanin seçime gitmeme sebebi Ak partideki insaların kibirli ve likayetsiz davranışları.

Avatar
Ekrem SUNGUR 4 hafta önce

Hocam bütün tesbitleriniz doğru ve yerinde dir. Samimi olan taban seçmeni sandığa gitmemiştir. Bazı kişilerde sandığa gitmeyen seçmene medya üzerinden çeşitli yakıştıramalarda bulunuyorlar. Yakın arkadaşlarını kırıcı laflar itham ederler.

Avatar
MEHMET ENVER ALPAY 4 hafta önce

BEN AKPARTİ İLÇE TEŞKILATINDA GÖSTERMELİK SAYGI ONDAN DAHA KATI BIR ENANİYET OLDUĞU BİRİNCİ faktör bu,ikincisi şehrin varoşları kenar mahallelerin kılcal damarlarına kadar inilmemesi Buralarda AK.PARTİ nin icraatlarının Hizmetlerinin yeterli aydinlatmaci bir şekilde anlatilmaması,EN ÖNEMLİSİ DE AKPARTİ NIN BIR BÜYÜK ŞEHIR BELEDİYE BAŞKANININ MENSUP OLDUĞU PARTİ PROGRAMINA AYKIRI HİZMET LERDE BULUNMASI BIR ÖNCEKİ CUMHURBAŞKANLIĢI SEÇİMINE AYLAR KALA VATANDAŞIN SUYUNU KESTIRMESI VB.OLUMSUZKUKLAR SOSYAL MEDYADA YETERİNCE AKPARTİ OLARAK TANITILMAMASI, NE OLURSA OLSUN ELİ KANLI BEBEK KATİLİ TERÖRİST İSRAİL İLE HER TÜRLÜ TİCARET IN DERHAL KESİLMESİ GEREKIRKEN BU YAPILMADI
TICARETE DEVAM EDİLDİ VE HALEN DEVAM EDİYOR BU VE BENZERİ İCRAATLARININ OLMASI SEÇMEN NEZDİNDE BİR KARŞILIĞI OLDU VE BUDA AKPARTİ SEÇMENNININ SANDIĞA GİTMEMESİ BAZILARI NINDA REFAH PARTİSİNE OY VERMESINI SAĞLADI
İNŞALLAH BUNLAR DAN BIR DERS ÇIKARILIR
HAYIRLI RAMAZANLAR

Avatar
Ekrem SUNGUR 4 hafta önce

Bütün tesbitleriniz doğru ve yerinde dir. Sandığa gitmeyen seçmene medya üzerinden, bazı kişiler yakıştırmalar yapıyor. Sandığa gitmeyen seçmen ak Parti'nin taban seçmeni olduğunu bende düşünüyorum. Selam ve saygılarımla

Avatar
Mehmet Nuh Erkan 4 hafta önce

Bence bu seçimde AK Parti'nin oy kayıp etmesinin en büyük nedeni ekonomik sıkıntıdır, normalin çok üzerinde zamlar geldi. Bir de faizi düşüreyim derken faizi yükseltmesi yani faiz konusunda yanılıyor olması. Bu güven kaybına neden oldu.

Avatar
Mehmet Arslaner 4 hafta önce

Selamlar sayın hocam..elinize sağlık.. yanlız Gazze konusundaki görüşünüze katılmıyorum.. hükümet bazında Gazze ciddiye alınmadi.fikir bazında ise ak partinin Gazze diye bir davası yoktur.. yavrusunun cesedini poşete toplayan baba Allah'ım müslüman larim sana şikayet ediyorum dediği günden beri ben rahat edemiyorum ama onların tek derdi meydanlarda slogan atıp oy istemek oldu.Rabbim bizi Kur'an yolundan ayırmasın.. saygılarımla kıymetli hocam