banner2

Müslüman bir beldede Müslüman bir anne-babanın Müslüman bir evladı olarak yaşıyoruz.Elhamdülillah…Müslüman olduğumuzla ne kadar iftihar etsek ve bizi bu ahval üzere yarattığı için rabbimize ne kadar şükretsek azdır. Müslüman olduğumuz için de dinimiz İslam’ın şartlarını gücümüz yettiğince yerine getirmeye çalışıyoruz. İslam dininin beş temel şartından biri olan oruç tutmak ta bunlardan birisi.

     Yine bir Ramazan ayındayız. İmsak vaktinde sabah ezanıyla başlayan rabbimizin yasağı akşam ezanında yine ondan gelen emirle izne dönüşüyor. Yaklaşık on yedi saatlik bir açlık ve susuzluğun ardından oruçlarımızı açıyor ve orucumuzun kabul olması için niyazda bulunuyoruz. Üstelik yaz mevsiminde olmamız ve Türkiye’nin en kavurucu sıcaklarının yaşandığı bir şehirde olmamız oruç tutmamızı oldukça güç hale getiriyor. Ama tüm bunlara rağmen farz bir ibadet olduğu için orucumuzu tutmak için gayret ediyoruz.

     Buraya kadar her şey tamam! Ancak oruç tutarken nelere dikkat etmemiz gerekir, nelerden kaçınmamız lazım? Bunlarla ilgili soruları kendimize sorarak nefsimizi hesaba çekmemiz gerekmez mi? Bunu yaparken de en başta oruç tutmamızı Allah niçin bizden istiyor ve oruç tutmak sadece bedeni aç susuz bırakmak mıdır gibi soruları kendimize sormamız gerekiyor. Öncelikle şunu belirtelim;  Oruç bedeni aç bırakmaktan ziyade ruhu maneviyatla doyuran bir ibadettir. Nefsini oruç sayesinde terbiye etmeye çalışan her kişi onun manevi ikliminden beslenir. Aç kalmanın zor bir durum olduğunu ziyadesiyle hisseden oruçlu kişi, fakirleri ve yetimleri doyurarak kendisini de cennet nimetleriyle doyurmuş olur. Sıcak havada kurumuş ağzıyla orucunu tutmaya çalışan kişi kendisini Allah’ın izniyle mahşerin kavurucu sıcağından korumuş olur. Gözlerine de oruç tutturarak ve haramdan kaçınarak akıl ve göz melekelerini kuvvetlendirmiş olur. Tüm bunlardan şu sonucu çıkarabiliriz: Orucu hakkıyla tutan kişi bedenini cennet nimetleriyle, kalbini ve ruhunu Allah’ın hoşnutluğuyla doyurmuştur. Oruç tutuyorum dediği halde açları doyurmayan, nefsinin heva ve arzularına teslim olan; gözünü, dilini ve kalbini korumayan kişi kendisini kandırmıştır. Yani sadece aç kalmıştır. Allah hepimizi orucunu hakkıyla tutan ve aç kalmayan kullarından eylesin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.