banner2


Bugün sabah insanlarımız akaryakıta gelen ÖTV zammı ile uyandı. 
Son birkaç yıldır Akaryakıta gelen yüksek zamlar dolayısıyla hükümet vergilerden feragat ederek biraz olsun fiyatların düşük kalması için mücadele etti.
Akaryakıt fiyatları 6 buçuk 7 lira iken devletin aldığı vergi 2 liraydı. Bunu yüzdelik orana vurduğunuzda yaklaşık yüzde 30  ÖTV alınıyordu. 26 lirayı aşan fiyattan sonra 7 liraya çıkartılan ÖTV oransal olarak yine yüzde 30  civarında olacak. 
Üretimi önceliği böyle bir dönemde bütün üretimin temel taşı olan enerji fiyatlarını bu kadar yükselmesi girdi fiyatların yükselmesine neden olur. Bu da zam olarak piyasaya yansır. Bu zamlar enflasyona neden olur. Enflasyonla mücadele eden hükümet bunu istememesi lazım gelirdi.
Elbette vermeden almak Allah'a mahsustur. Çiftçi destek istiyor, esnaf destek istiyor, işçi-memur ve yüksek maaş istiyor 65 yaş üstü vatandaşlar, sosyal yardımlar alanlar vs. Vs... herkes istiyor. Bir taraftan bunu veren hükümet diğer taraftan dolaylı ve dolaysız vergilerle verdiğini geri topluyor.
ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ
Önce pandemi ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz de ekonomik darbe yedi.
Pandemiden sonra başlayan Rusya Ukrayna savaşı ile birlikte enerji fiyatları tüm Dünya'da yükseldi. Bununla birlikte döviz kurlarının da yükseliş enerji fiyatlarının tavan yapmasına neden oldu.
Ardından 11 ile etkileyen her tarihte görülmemiş rakamlara neden olan bir deprem yaşadık. Depremin devlete yüklediği maddi yük 100 milyar dolar seviyesinde olduğu ortaya çıktı. Sonrasında seçim yatırımı olarak milyonlarca kişi emekli edildi. (Gerçi emekliler için verilen yüzde 25'i bir gece zammı ile geri alında)
Bütün bunlar tartışılır ama en önemli şey enerji fiyatlarına gelen ÖTV zammı neden tek seferde yapıldı? Neden azar azar, piyasayı sarsmayacak şekilde değilde bir gece ansızın yapıldı.
Ve neden o bir gece darbe girişiminin yaşandığı yıl dönümü olan 15 temmuz gecesine denk getirildi? Bu zamlar ve bu tarih özel olarak mı seçildi? Öyle bir şey varsa kim neden böyle bir tarih seçti Bu da ayrıca araştırılmalı!..

Devleti ayakta tutan vergiler olduğu bir gerçek ama vergilerin de bir usulu kaidesi olmalı. Son bir not: vergilerin çok artması Kaçak akaryakıtın önünü de açacak. Kaçak cennette olan ülkemizde bu kaçakçıların önüne kim geçecek? Yine her zaman olduğu gibi fatura dürüst vatandaşa çıkıyor!..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.