banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Cenk Mardin Haliliye

Önemli Ziyaret! İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de!..

 

 

Zarif, Ankara’ya gelişinde yaptığı açıklamada, Türkiye ile İran ilişkilerinin önemine değindi. Zarif, “Bizim İran devleti ve milleti ile çok iyi ilişkilerimiz vardır. Biz Türkiye ile ambargolar döneminde iyi ilişkilere sahiptik ve Kapsamlı Ortak Eylem Planı sonrası da ilişkilerin gelişmesi için bir çok imkana sahibiz.” dedi.

İki ülke arasındaki bazı görüş ayrılıklarının olduğunu söyleyen Zarif, bu görüş ayrılıklarının diyaloga temel olması ve düşmanlığa da sebep olmaması gerektiğini kaydetti.

Darbe girişimine değinen Zarif, “İran, ilk gün değil ilk saatte bu darbeyi mahkum etti. Bize göre darbenin bölgemizde yeri yoktur ve halkın oy ve isteği askeri yöntemlerle yok sayılamaz ve bundan dolayı tüm İran yetkilileri İslam İnkılabı Rehberi, Cumhurbaşkanı Ruhani, Dışişleri Bakanlığı ve diğer yetkililer Türkiye’deki darbe girişimini mahkum ettiler.” diye konuştu.

Zarif, halkın darbe karşısındaki hareketinin çok önemli ve kutlu bir hareket olduğuna vurgu yaparak “Halkın meydanlarda olması darbecilere halkın isteğine karşı gelmemeleri yönünde bir dersti.” diye belirtti.

İran-Türkiye-Rusya bölgenin önemli aktörleridir

Zarif, İran-Rusya ve Türkiye’nin bölgesel gelişmelerdeki rolü ile ilgili, “Geçen günlerde Bakü’de düzenlenen üçlü toplantıda Cumhurbaşkanı Ruhani ve Putin görüştü, o toplantı esnasında benim de Rus meslektaşım ile bir görüşmem oldu ve dün de Lavrov ile bir telefon görüşmesi yaptım. İran-Türkiye-Rusya bölgenin önemli aktörleridir ve birbirimizle diyalog ve işbirliği içinde olmalıyız.” diye konuştu.

Zarif, “Eğer aramızda görüş ayrılığı da varsa bunları diyalogla çözmeliyiz. Biz Türk dostlarımızla geçmişten beri bölgesel konularda çok sıkı ve önemli görüşmelerimiz vardı ve bu görüşmelere devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Zarif, bugün Ankara'da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile gerçekleştirilecek görüşmelerin ardından Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşecek. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.