banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Yenilenebilir Enerjide Amerika ziyareti

Çok verimli geçen bu ziyarette Chicago, Iowa ve Washington DC şehirlerinde bulunan güçlü laboratuar ve üniversiteler ile işbirliği adına önemli adımlar atıldı.

Chicago şehrinde bulunan ABD Enerji Bakanlığı Argonne Ulusal Laboratuarı’nda önemli bir fonksiyona sahip yenilenebilir Enerji Grubu ile tam gün boyunca gerçekleştirilen çalıştayda; GAP Bölgesinde Güneş Enerjisi ve Binalarda Enerji Verimliliği konusunda ortak proje geliştirme ile uzman eğitimi ve değişimi konularında bir ön mutabakat zemini oluşturulmuştur.

Ziyaret sırasında Argonne Ulusal Laboratuar kampüsünde bulunan dünyanın en gelişmiş Nano boyutlu Malzemeler Merkezi’ne de bir teknik tur gerçekleştirilmiştir.

Iowa – Ames şehrinde bulunan Iowa Devlet Üniversitesi (ISU)’nde gerçekleştirilen iki günlük yoğun görüşme programında, GAP-YENEV ile ortak çalışma programları oluşturulması dışında, HRÜ ile ISU arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi konusunda da geniş seçenekler oluşturulmuştur. HRÜ tarafından gönderilecek öğrenci ve öğretim elemanlarının dil eğitimi konusunda ISU tarafından önemli avantajlar sağlanacağı belirtilmiş; lisans eğitimine HRÜ tarafından gönderilecek öğrenciler için ise ABD vatandaşlarına uygulanan eğitim ücretlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.

ISU bünyesinde çok yoğun olarak çalışılan Tarımsal Biokütle ve Enerji Üretimi konusunun GAP Bölgesi’nde uygulanabilirliği konusunda ortak bir program geliştirilmesi ilk hedeflerden biri olarak belirlenmiştir.

ISU kampüsü içerisinde bulunan ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Ames Ulusal Laboratuarı’nda ise ileri mühendislik ve enerji sistemleri malzemelerin geliştirilmesi ile ilgili uzman ve bilgi değişimi yönünde bir ön mutabakat sağlanmıştır.

Washington DC şehri ziyareti sırasında ise Enerji Bakanlığı Türkiye Masası Uzmanı, Yeşil Binalar Konseyi Direktör ve Uzmanları ile GAP-YENEV adına görüşmeler gerçekleştirilmiş olup; ileriye yönelik ABD-Türkiye Yenilenebilir Enerji / Enerji Verimliliği /Yeşil Binalar ortak projelerinde GAP-YENEV Merkezi’nin ulusal konsorsiyumun içerisinde bulunması gerektiği yönünde çarpıcı izlenimler oluşmuştur. Washington DC sınırları içinde ve çevresinde bulunan önemli üniversitelere mentorluk yapan Northern Virginia Koleji Uluslararası İlişkiler Direktörü ile yapılan detaylı görüşmede ise; HRÜ öğretim elemanlarının üç ay ve daha kısa süreli ABD ziyaretleri için dil ve araştırma yöntemleri konusunda hızlı bir eğitim programının hazırlanması ve uygulanması konusunda bir ön hazırlık süreci başlatılmıştır.

Rektör Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu; ABD ziyareti sırasında çok sayıda Türk öğrenci, öğretim elemanı ve Türk Sivil Toplum Örgütü kuruluşu ile de görüşerek; üniversitemize ait tanıtım materyalleri dağıtmış ve ilgilileri üniversitemize davet etmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.