banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haliliye Türkiye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

Tanzanya; Türkiye bizi kalkındırıyor

Tanzanya Eski Cumhurbaşkanı Ali Hassan Mwinyi: Sizin verdiğiniz eğitimle Ülkemizi kalkındırıyoruz.

Türkiye’de çeşitli gezi ve temaslarda bulunan Tanzanya eski Cumhurbaşkanı Ali Hassan Mwinyi Şanlıurfa’daki OSM Ortadoğu Hastanesinde verilen kahvaltıda Vali Nuri okutan ve diğer yetkililerle bir araya geldi. Tanzanya’da 3 tane Türk Okulu bulunduğunu ifade eden Mwinyi, bu okullarda bin 200 kişinin eğitim gördüğünü 600 kişinin de mezun durumda olduğunu söyledi. Mwinyi: “3 Bin 600 lise arasında sizin okullarınız sürekli ilk 5 sırada, her ailenin hayali çocuğunu bu okula göndermek. Sizin kardeşlerinizin açtığı okullarda verilen eğitimi kullanarak kendi Ülkemizi geliştiriyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Gezi ve İncelemelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Tanzanya eski Cumhurbaşkanı Ali Hassan Mwinyi, Konya’daki ziyaretinin ardından Şanlıurfa’ya geldi. OSM Ortadoğu Hastanesinde onuruna verilen yemeğe katılan Mwiyni’ye Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ve Şanlıurfa Ticaret-Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin de eşlik etti. Türkiye’nin izlediği politika ile Dünya barışına katkı sağladığını ifade eden Mwinyi, bu politikaya Türk okullarının da çok büyük katkı sunduğunu ifade etti. Mwiyni: “Peygamber Efendimiz birlik ve beraberliği okuma-yazma ile başlatmıştır. Kuran’daki ilk ayet “oku” diyor. Bu bağlamda sizler yapmanız gereken şeyleri yaparak okullar açtınız. Sizin eğitiminizi kullanarak şu anda benim Ülkem kalkınıyor, gelişiyor. Her yönümüzle bizi değiştiriyor kalkındırıyorsunuz. Bakışımızı ufkumuzu genişletiyorsunuz. Bu okulların Tanzanya’ya çok büyük katkısı var. Mesela Darüsselam’da Türkler tarafından kurulan liseler var. Tanzanya’da 3 Bin 600 lise bulunuyor. Bu okullar arasında her zaman ilk 5’te sizin kardeşlerinizin kurduğu okullar var. Bu inanılmaz bir şey. Şimdi yeni bir tane daha yapılıyor yatılı olacak ve Tanzanya’nın en iyi okulu olacak. Bu okulların adı Feza Türk Okullarıdır. Şimdi baktığımız zaman Ülkedeki her aile çocuğunu bu okullara göndermek istiyor. Bu işbirliği sadece eğitimde olmamalı. Bunu ticaret noktasında da geliştirmemiz gerekiyor. Ciddi bir ticari yatırım bekliyoruz. Tanzanya’nın nüfusu 40 milyon. Sadece 40 Milyon kişi için ticaret yapmayacaksınız. Avrupa Birliği gibi Doğu Afrika Birliğinin de faaliyetleri var. Şu anda 5 doğu Afrika Ülkesi ile bu anlaşmamız mevcut. Bunlar Kenya, Brundi, Ruanda ve Tanzanya. Bunların hepsini birleştirdiğiniz zaman 300 Milyon kişiye hitap etmiş olursunuz. Yani sizin Tanzanya’ya gelmeniz demek 300 Milyon insana hitap etmeniz demek oluyor. Bu bir rüya. Bu ticaretin geliştirilmesi için de biz Türklerle daha fazla iş birliği yapmak istiyoruz.” dedi.

 

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan da, Türkiye’nin Afrika’ya bakışının menfaat ve çıkar öncelikli olmadığının altını çizdi. “Türkiye ayağa kalktıkça çevresinde bulunan ihtiyaç sahibi dostlarını daha iyi görüyor” benzetmesini yapan Okutan, Afrika coğrafyasındaki milletlerin çok önemli kazanımları insanlığın hizmetine sunduğunu ifade etti.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.