banner2
Öne Çıkanlar teog news Nihat Çiftçi HAMEDO Candeias

Sisi: Mısır, Sudan ve Etiyopya ile savaşı istemiyor

Sisi, Pazartesi günü yayınlanan bir televizyon konuşmasında, Kahire'nin Afrika ülkeleri ile savaşa girmeyi planlamadığını söyledi.

Sisi, " Etiyopya'daki kardeşlerimize açıkça şunu söylemek istiyorum, Biz kardeşlerimizle ya da bir başkasına karşı savaşmaya hazır değiliz, bunu açık bir mesaj olarak söylüyorum" dedi.

"Mısır, kimsenin iç meselelerine karışmamakla birlikte Sudan ve Etiyopya ile iyi ilişkiler kurmaya kararlıyız " Bölgemiz son birkaç yıldır yeterince şey gördü "dedi.

Mısır , Afrika'nın en büyük hidroelektrik baraj projesi olan kısa süre içinde tamamlanacak olan Büyük Etiyopyalı Rönesans Barajı (GERD) projesinin Nil Nehri suyundaki payını önemli ölçüde azaltacağından endişe duyuyor . Nehir hemen hemen tüm Mısır tatlı su sağlar.

Addis Ababa, 5 milyar dolar barajının Mısır'ın Nil suyundaki payını etkilemeyeceğini ve projenin Doğu Afrika ülkesinin ekonomik kalkınması için gerekli olduğunu iddia etti.

Etiyopya'ya yaklaşık olarak eşit bir nüfusa sahip Mısır , 1929 ve 1959'da yapılan anlaşmalar uyarınca geleneksel olarak Nil'in suyundaki aslan payını almıştır.

Diğer Nil havzası ülkeleri, bu anlaşmaları kendi büyük ve büyüyen nüfuslarının ihtiyaçlarını gözardı ederek savunarak haksız buldu.

Mısır, Sudan'ı Etiyopya'yı suçladığı için uzun süredir suçladı; Hartum ise Kahire'nin topraklarındaki isyancıları desteklediğini iddia etti.

Hartum, Mısır'ın Sudan ile sınırı olan Eritre'ye birlik gönderilmesi yönündeki basında çıkan haberlere istinaden 4 Ocak'ta "konsültasyonlar" için Kahire'deki büyükelçisini geri çağırdı . 

Sudan sınırlarını Eritre ile kapattı ve sınır bölgesinde olan Kassala'ya birlikler gönderdi . 

KAYNAK: EL CEZIRE

Anahtar Kelimeler:
Mısır
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.