banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Mısır'da Dakika Dakika Firavun'un Çöküşü

Mısır'da Dakika Dakika Firavun'un Çöküşü

Milyonlar Mübarek'in keçi inadına karşı meydanlarda topladı. Milyonlar Mısır'ın her yerinde "Mübarek defol!" diye slogan attı. Birçok devlet kurumu kuşatıldı. Ve nihayet Mübarek de Ömer Süleyman da istifa etti. Tahrir Meydanı şimdi bayram yeri...

12 Şubat Cumartesi

00:40 - Müslüman Kardeşler: "Bugün Mısırlıların zafer günüdür. devrimin ana amacına ulaşılmıştır"

00:40 - Amr Musa Arap Birliği Başkanlığından istifa etti.

İsrail'in eski mısır Büyükelçisi Mazel: İsrail'in başı dertte

00:30 - İsrail'in eski Mısır Büyükelçilerinden Zvi Mazel, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasının ardından, İsrail'in endişelenmesi için pek çok nedenin bulunduğunu belirterek, "İsrail'in başı dertte" dedi.

Mazel, Ynet haber sitesine yaptığı açıklamada, "Bitti, Mısır artık (bölgede) bir süper güç değil" deyip, Türkiye ve İran'ın yol alırken, Mısır'ın bölgedeki konumunu tümüyle kaybettiğini ifade etti.

Mübarek'in olduğu dönemde İsrail'in bölge ile ilişkilerinde herhangi bir boşluk olmadığını kaydeden Zvi Mazel, "Şimdi başımız büyük dertte" diye konuştu.

İsrail'in endişelerine de değinen Mazel, endişelenmek için pek çok neden bulunduğunu, stratejik açıdan İsrail'in şimdi düşmanca bir durumla karşı karşı olduğunu ve pragmatik, ılımlı bir devleti idare edecek kimsenin kalmadığını belirtti.

Mazel, bundan sonraki aşamada Mısır'da parlamentonun dağıtılıp, yeni seçimlere gidileceğini, doğal olarak muhalefetin de bu seçimlere katılmak isteyeceğini ve "Müslüman Kardeşler'in de elbette harekete geçeceğini" ifade etti.

Mısır'da yeni hükümetin kurulmasının zaman alacağını kaydeden Zvi Mazel'e göre, Mısır'da yeni bir rejimin işbaşına gelmesi bir ile 3 yıl arasında bir süre alabilecek.

Mısır'da askeri yönetimin anlamına da değinen Mazel, "Bu, tamamen yeni bir dünya... Bilinmeyen bir dünya..." dedi ve askeri bir sürecin, sivil iktidardan bütünüyle farklı olacağını dile getirdi.

İsrail'in eski Mısır Büyükelçisi, ülkesinin önümüzdeki yıllarda Mısır'la ilişkilerinin kaderi konusunda ise bir tahmin yapmanın zor olduğunu söyledi. Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin başına getirilen General Muhammed Hüseyin Tantavi'nin (75) şimdilik "de facto" başkan olduğunu da belirterek, "Tantavi iyi ama stratejik durum, bizim çok bilmediğimiz kuvvetlerden de oluşur. Ordu, çok muhtemelen (İsrail'le) barış anlaşmasını sürdürecek. Ama, bizim şimdi göremediğimiz gelişmeler de olacaktır" dedi. (Zaman)

11 Şubat Cuma

Mısır Ordusu Açıklama Yaptı

21:10 - Mısır ordusu, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasından sonra yetkileri ele almasına karşın bir meşru hükümetin yerine geçemeyeceğini, ülkenin yeni yönetiminin kurulması için Mısır halkının istekleri doğrultusunda alınacak önlemler ve yapılacak düzenlemeler konusunda daha sonra bir açıklama yapılacağını bildirdi.

Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin açıklamasını TV'den okuyan askeri sözcü, Mübarek'in "halkın çıkarları doğrultusunda istifa ettiğini" belirterek, ayaklanma sırasında hayatını kaybeden şehitleri selamladığını ifade etti. Sözcü, Mübarek'e, Mısır halkına katlılarından ötürü teşekkür etti.

 

20:00 - Yüksek Askeri Konsey'in parlemanto ve hükümeti lağvederek geçici yönetimin başına Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi getirdi.

19:00 - Reuters'ın iddiasına göre, hükümetin düşmesiyle birlikte, ordu tarafından kurulan Yüksek Askeri Konsey'in başına Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi getirilecek. Halk, Mübarek ve Ömer Süleyman ile birlikte ordunun da yönetimi devralmasını istemiyordu.

18:10- ÖMER SÜLEYMAN da istifa etti. Mısır'da hükümet düştü.

18:00 - VE MÜBAREK İSTİFA ETTİ! Bir Firavun dönemi daha sona erdi. Tahrir Meydanı'nda halk coşkuyla kutlama yapıyor.

17:00 - MÜBAREK ŞARM EŞ-ŞEYH'E KAÇTI! Mısır'da yerel bir hükümet yetkilisi, Kahire'den ayrılan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Kızıl Deniz'deki tatil beldesi Şarm eş-Şeyh'e gittiğini söyledi. El Arabiye televizyonu da Mübarek'in Kahire'den ayrıldığını ve Şarm eş-Şeyh'e gittiğini duyurmuştu.

16:58 - ARİŞ'TE ÇATIŞMA! Mısır'ın el Ariş bölgesinde göstericiler ile polis arasında çıkan çatışmada en az 4 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

15:35 - El Cezire, Mübarek'in Birleşik Arap Emirlikleri'ne gittiğini duyurdu. Mübarek'in pozisyonuyla ilgili dün akşamdan beri çelişkili açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Devlet Televizyonu'nun önünde çok sıkı bir şekilde barikat kuruldu ancak eylemciler barikata baskı uyguluyor. Göstericiler Mübarek'in evinin bulunduğu bölgeye de gitti. Başkanlık Sarayı, Devlet Televizyonu, Meclis Binası, Başbakanlık Binası gibi önemli noktaların tümü şu an göstericilerin kuşatması altında. Bu binaları ne polis ne de ordu koruyor. Buraların koruması şu an cumhuriyet muhafızlarında. Mübarek'e bağlı cumhuriyet muhafızlarının katliam yapmasından endişe ediliyor

Mısır Halkı Başkanlık Sarayını Kuşattı

15:05- Başkanlık Sarayı çevresinde çatışmaların yaşandığı haberleri geliyor. Bazı subayların eylemcilere iştirak ettiği bildiriliyor.

15:00 Başkanlık Sarayı kuşatıldı. Sarayın çatısına yerleştirilen sniperlar hazır bekliyor. Ordu, Başkanlık Sarayı'na giden yolları kapatmaya çalışıyor.

14:50 MÜBAREK KAÇTI İDDİASI! El-Arabiya'nın iddiasına göre Hüsnü Mübarek Kahire'den kaçtı. Mübarek'in nereye gittiği hakkında herhangi bir bilgi yok.

13:55 - Başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda Cuma namazını kıldıran imam, "Bu meydanda zaferimizi kutlayacağız!" dedi.

13:30 - El Arabiya televizyonundan yapılan açıklamaya göre Suveyş kentinde bazı hükümet binaları eylemcilerin kontrolüne geçti.

12:45 - Tahrir Meydanı'nda milyonlarca kişi toplandı. Cuma namazı nedeniyle kalabalık giderek büyüyor. Başkanlık Sarayı önünde uzun zamandır bekleyen kalabalığın tansiyonu da giderek artıyor. Her an saraya baskın düzenlenebilir.

12:00 - ORDUDAN AÇIKLAMA! Ordu barışçı bir geçiş süreci yaşanacağı ve yolsuzlukların araştırılacağı konularında söz verdi. Ordunun açıklaması Mübarek'e destek ve darbenin olmayacağı şeklinde yorumlandı.

10:50 - Başkanlık sarayının önündeki askeri kuvvetler uzaklaşmaya başladı. Sarayın önünde toplanan kalabalığa herhangi bir müdahale de yapılmıyor. Cuma namazından sonra halk Abdin Sarayı'na yürüyecek. 1952 yılına kadar Mısır krallarının kullandığı, şimdilerde ise Mübarek'in önemli isimleri ağırladığı saray sembolik olarak büyük önem taşıyor.

10:30 - Mısır ordusuna bağlı yaklaşık 15 subay istifa ederek göstericilere katıldıklarını açıkladı. Reuters'e konuşan Mısır üst düzey komutanlarından Ahmet Ali Shorman, bugün göstericilere katıldıklarını açıkladı.

09:45 - Kahire'nin Tahrir Meydanı'ndaki protestocular dün gece devlet televizyonuna yürüdüler. Devlet televizyonu çalışanları protestocuların gelişini görünce binayı boşalttılar. Televizyon binası hala göstericilerin kontrolü altında.

09:00 - Mübarek'in istifa etmemesi bardağı taşırdı. Göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Devlet Televizyonu ve Enformasyon Bakanlığı'nı kuşattı. Muhammed El Baradey, "Mısır patlamak üzere. Ordu duruma el koysun" çağrısında bulundu. Ancak büyük gösterilerin bugün cuma namazı sonrası yapılması bekleniyor. Muhalefet, 20 milyon kişiyi meydanlara toplamaya çalışıyor.

"Ne Mübarek'i Ne Süleyman'ı Ne de Orduyu İstiyoruz!"

07:55 - Hıristiyanların yoğunlukta yaşadığı İskenderiye'de de halk sokaklarda. Protestocular, "Mübarek defol", "Ne Mübarek'i ne Süleyman'ı ne de orduyu istiyoruz" sloganları atıyor.

07:00 - Mübarek'in dünkü açıklamasında istifa etmeyip, sadece yetkilerinin bir kısmını yardımcısı Ömer Süleyman'a devretmesi  protestocuları tatmin etmedi. Kızgın kalabalığın adresi yine başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı oldu. Tahrir Meydanı'nda toplanan yüz binler, Mübarek'in açıklamasının ardından harekete geçti. Açıklamanın yayımlandığı Devlet Televizyonu ile Enformasyon Bakanlığını kuşattı. Bir başka hedef de Cumhurbaşkanlığı Sarayı…

03:30 - Tahrir meydanından başkanlık sarayına doğru yürüyüşe geçen yüzlerce direnişçinin Başkanlık sarayının çıkışında oturmaya başladıkları bildirildi. Bugün de Cuma namazından sonra milyonların başkanlık sarayına doğru yürüyeceği belirtiliyor.

03:10 - el cezire 10 bin kişinin Mısır Devlet Televizyonu önünde gösteri yaptıklarını bildirdi.

02:00 - ABD Devlet Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada "Mısır hükümeti ele geçirdiği demokrasiyi sağlama şansını değerlendiremedi" dedi.

Mısır devlet televizyonu önünde gösteriler başladı

01:30 - Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasının ardından muhalifler, Mısır devlet televizyonu ile Enformasyon Bakanlığı önünde protesto gösterisi yapmaya başladı.

Televizyon binası önünde toplanan yüzlerce protestocu, Mübarek aleyhine slogan attılar.

00:10 - Tahrir Meydanında direnişçiler "Süleyman İsrail'e Git!" sloganını atıyor.

00:05 - Kahire'nin Giza bölgesinde direnişçiler büyük bir gösteri düzenlediği ve sokaklara indiği belirtilirken, Nasır City ve Kahire Uluslararası Havalimanı yolunun da gösterilerden dolayı trafiğe kapandığı bildirildi.

Edinilen bilgilere göre, İskenderiye ve ilk günden beri çatışmaların yoğunlukla görüldüğü Süveyş kentinde de muhalifler meydana indi.

Gösterilerin Minye ve Port Said kendinde de devam ettiği kaydedildi.

10 Şubat Perşembe

23:50 - Tahrir meydanında bulunan direnişçiler Mısır radyo televizyon binasına doğru yürüyüşe geçtiği bildiriliyor. Mısır Radyo Televizyon binası ordu tarafından değil, Mübarek'e bağlı polisler tarafından korunuyor.

23:40 - Ömer Süleyman kendinden beklenen açıklamayı yaptı. "Tüm gücümle Mısır için çalışacağım, gençlerin taleplerini yerine getireceğiz ve güvenlik güçlerini sahip çıkın" diyerek Kur'an'dan bir ayetle birlikte kısa bir konuşma yaparak halkın tansiyonunu düşürmeye başladı.  

23:35 - Ömer Süleyman Devlet Televizyonunda bir açıklama yapıyor.

23:23 - Ömer Süleyman Devlet Televizyonunda bir açıklama yapacak.

23:20 - Tahrir Meydanında protestolar artarak devam ediyor. halk, Mübarek'in açıklamasına öfkeli... Meydanda "Mübarek'te Batıldır, Süleyman'da Batıldır" sloganları atılıyor.

MÜBAREK, YETKİLERİNİN BÜYÜK KISMINI ÖMER SÜLEYMAN'A DEVRETTİ

22:59 - Mübarek, yetkilerinin büyük bir kısmını yardımcısı Ömer Süleyman'a devrettiğini açıkladı. Mısır için, vatanı için yaşadığını ve sorumluluklarını yerine getirmek için oğluyla birlikte bu topraklarda öleceğini ifade eden Mübarek, her zaman onurlu bir şekilde yaşayacağını söyledi.

22:47- Mübarek, konuşmasında ölenlerin şehit olduğunu ve sorumlu kendisi değilmiş gibi ölümlere sebebiyet verenlere çok sert davranacağını ve onları cezalandıracağını söyledi. Halkın tüm çağrılarına ve taleplerine karşılık verileceğini belirtti. Adil seçimlerin olacağı ve kendisinin aday olmayacağı yönünde söz verdi.

Mübarek, Eylül'deki seçimlere kadar barışçıl bir geçiş dönemi yaşanacağını ve talepler doğrultusunda anayasal değişiklikler konusunda komite oluşturulacağını söyledi. Olağanüstü halin gözden geçirilip kaldırılacağını söyledi.

22:46 - Mübarek açıklama yapıyor...

BUGÜN OLMAZSA YARIN...

21:00 - Mübarek istifa etmezse milyonlar yarın Cuma namazından sonra Mısır Cumhurbaşkanlığı Konutuna yürüyecek. Mısır'ın her yerinde kılınacak cuma namazlarından sonra rejim değişikliği için harekete geçilecek.

20:50 - Mısır Enformasyon Bakanı, Mısır Devlet Televizyonuna verdiği demeçte Mübarek'in istifa etmeyeceğini açıkladı.

20:45 - İsrail'in eski BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Dan Gillerman, Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesi durumunda, ordunun başa geçmesinin ülkede istikrarın korunması açısından son derece iyi bir haber olabileceğini söyledi.

ORDU MÜDAHALE EDEBİLİR!

20:40 - El-Arabiya, Mısır halkı geçiş planını kabul etmezse, ordunun müdahale edeceğini duyurdu.

20:05 - Müslüman Kardeşler, ordunun, yönetimi devralmasından endişeli...

20:00 - Mübarek bu akşam bir açıklama yapacak. Mübarek'in görevini bıraktığını açıklaması bekleniyor. CIA Başkanı, Mübarek'in görevini Ömer Süleyman'a bırakacağını açıkladı. Başka kaynaklar ise görevi ordunun devralacağını belirtiyor.

19:30 - Mübarek'in uçağının Kahire'den ayrıldığı öğrenildi. Mübarek'in Şarm eş-Şeyh'e gittiği ifade ediliyor. Mübarek'in, yönetimi bıraktığını açıklaması an meselesi... 

Haksöz haber

21:00 - Lübnan Hizbullahı Mısır halkının zaferini kutluyoruz açıklamasını yaptı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.