banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye ABD Suriye

Irak’ta Sünni isyan var! ANALİZ HABER


Baskılardan bıkan Sünni halk ve ona bağlı silahlı gruplar, ekimde bir araya gelerek Maliki’ye savaş açtı.Uzmanlara göre İŞİD’in bölgede sanıldığı kadar etkisi yok….

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’da başlayan hareketlilik dünya kamuoyuna Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’nin işgali olarak duyuruldu.

Bölgeyi iyi tanıyan uzmanlara göre, gelişme sadece IŞİD ile izah edilebilecek bir durum değil.

Musul’da başgösteren olaylar, Irak’ın Şii Başbakanı Nuri el Maliki’ye karşı birikmiş öfkenin yanması ve tamamıyla bir Sünni ayaklanması. Maliki’nin, deyim yerindeyse kendi krallığını ilan etmesinden rahatsızlık duyan Sünni gruplar, 9 ay önce birleşme kararı aldı. 20 aşiret bir araya geldi, 14 ayrı silahlı grup gücünü birleştirdi.

Silahlı varlığı 12 bini bulan gruplar, isyan bayrağını çekti. Maliki buna karşılık gönüllüleri silah altına çağırdı. Bu yüzden İran ‘yardımı hazırız’ dedi, Şii otorite Ali Sistani, Şiilere cihat çağrısı yaptı. Sünni gruplar arasında devrik lider Saddam Hüseyin döneminin askerleri de bulunuyor.

Nitekim, Saddam Hüseyin’in memleketi Tikrit’i, IŞİD değil Saddam bakiyesi askerler ele geçirdi.

Maliki yönetimi, “IŞİD işgal etti” bahanesiyle önceki gün şehre baskın düzenlendi. Irak Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının saldırısından sonra Baas askerlerinin toplantısının yapıldığı eve baskın düzenlendi. Aralarında Ahmet İzzet ed-Duri’nin (Saddam’ın sağ kolu İzzet İbrahim el Duri’nin oğlu) de bulunduğu Baas Partisinin lider kadrosundan 50 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

Saddam’ın Ürdün’de sürgün bulunan kızı Raghat Hüseyin “İzzet amcanın birliklerinin de babamın savaşçılarına katılması çok güzel bir gelişme. Babamın ruhuna Fatiha okuyorum ve doğum yeri olan Tikrit’in kurtarılmış olmasından dolayı şükrediyorum” dedi. Ancak bu mesaj IŞİD’e verildiği şeklinde lanse edildi.

Irak’ta ki gelişmelere dair açıklama yapan Kardavi’nin önderlik ettiği Dünya Müslüman Alimler birliği’de Irak’ta ki son gelişmeleri Bu büyük bir Sünni Devrimidir’ olarak niteledi.Öte yandan Türkiye’de bulunan eski cumhurbaşkanı Haşimi’de olayı aynı yönde dillendirerek Maliki’nin mezhepçi politikaları sonucu Sünniler ayaklandı açıklamasını yaptı..

Nitekim, İran merkezli ,Esed ve lübnanda ki Hizbullah örgütünün dahil olduğu ” Şİİ Hilali ” veyahut ‘antiemperyalist direniş hattı ‘ şeklinde bol soslu propagandası yapılan bu sanal proje de sekteye uğramış hatta çökmüş gözükmektedir..İran’ın ABD’ye yönelik işbirliği çağrısı’da buna işarettir..

Obama’nın ‘ Irak’a yönelik bir askeri operasyon düşünmüyoruz’ açıklaması ise ABD’nin artık bölgede ki etkisizliğininde göstergesi adeta..

Irak’ta bundan sonra gelişmeler öncelikle Bölge’yi ve sonrasında tüm dünyayı etkileyecek olup,Bağdat’ın da ele geçirilmesi gerçekleşirse önümüzde ki yıllarda çok daha büyük gelişmelerin yaşanacağını hep birlikte göreceğiz

..Bakalım neler olacak ?

Anadolu Haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.