banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

Hüzün ve neşeyi bir arada yaşadılar

Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleşen mübadelenin 90’ıncı yılında Tuzla Belediyesi’nin, Yunanistan’a düzenlediği tarihi yolculukta, mübadelenin torunları, dedelerinin yaşadığı toprakları ziyaret ederken hem hüzünlendiler hem de mutlu oldular. Karaköy’den gemi ile yola çıkan 700 mübadilin ilk durağı Selanik oldu. Selanik’te Atatürk’ün doğduğu ve 7 yaşına kadar yaşadığı evi ziyaret eden gruba, Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin tarafından çeşitli bilgiler verildi. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden getirdikleri toprağı müze haline getirilen Atatürk’ün yaşadığı evin bahçesindeki ağacın bulunduğu alana döken Tuzla Belediye Başkanı ve diğer konuklar daha sonra Selanik’te bazı yerleri ziyaret etti.

 

KAVALA’DA MUHTEŞEM KARŞILAMA

 

Gezinin ikinci günü Kavala’ya geçen grup Kavala Limanı’nda muhteşem bir törenle karşılandı. Kavala protokolunun yer aldığı karşılama sırasında konuklara Kavala krubiyesi ikram edilirken, halk oyunları ekibi de güzel oyunlar sergiledi. Törende yapılan konuşmalardan sonra Kavala’nın tarihi yerleri ziyaret edildi ve dolayasıyla Osmanlı döneminde yapılan camiler, su kemerleri ve diğer eserler gezildi.

 

DRAMA, TAM BİR MÜBADELE ŞEHRİ

 

Gezinin son gününü Drama’da geçiren mübadelenin torunları, burada hüzün ve neşeyi bir arada yaşadılar.Drama Valisi KonstantionsEvmırıdıs, Drama Belediye Başkanı Kriakos M. Harakidis ve diğer yetkililer tarafından çok sıcak ilgiyle karşılanan konuklara kemençe eşliğinde horon gösterisi yapıldı. Daha sonra valiliğin konferans salonunda yapılan konuşmalarda Drama Valisi KonstantionsEvmırıdıs, Türkiye ile Yunanistan arasında yeni bir süreç başladığını belirterek, “Drama’nın yüzde 70’i müdahil. Bizler Giresun’dan gelmeyiz. Yani Giresunluyuz. Dedelerimiz, babalarımız, anne ve ninelerimiz çok acılar yaşadı. Onların anısına, onlara saygımız gereği dostluğumuzu pekiştirmeliyiz” dedi.

PROJENİN MİMARI

 

KonstantionsEvmırıdıs, daha sonra “projenin mimarı” dediği Tuzla Belediye Başkanı Dr.Şadi Yazıcı’yı sahneye davet etti ve ona çeşitli hediyeler verdi. Şadi Yazıcı ise, bu kadar ilginin kendisi gibi bütün davetlileri çok mutlu ettiğini belirterek, “Tarihi manası olan bu yolculuğumuzun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese ve geziye katılan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bakın yüreklerimiz aynı, insanlarımız aynı, hatta horonlarımız bile aynı. Bu ziyarette gördük ki hepimiz biriz. Bu ziyaretimizin sosyal, kültürel, ekonomik kazanımları da olacak. İnşaAllah, en önemlisi insanlık kazanacak” diye konuştu.

Drama Belediye Başkanı Kriakos M. Harakidis de, annesinin Samsun, babasının ise Niğdeli olduğunu belirterek, “Bu kardeşliğimiz devam etmeli” diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ DALYAN DUYGULANDI

 

AK Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan da, göçmen bir ailenin çocuğu olarak bu gelişmeler karşısında duygulandığını belirterek, “Biz konforlu bir gemi ile buraya gelirken dedelerimiz çok zor şartlar altında günlerce ızdıraplı yolculuklara katlanarak göç etmişlerdir. Bunları düşündükçe hüzünleniyoruz ama siz kardeşlerimizle bir araya geldiğimiz için mutlu oluyoruz.” İfadesini kullandı.

 

İNGİLİZ OYUNU

 

AB Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya ise, böyle bir karşılama beklemediklerini itiraf ederek şunları söyledi: “Bizler yıllarca birarada yaşayarak aynı kültürü, aynı tarihi, aynı evleri, aynı mutluluğu, aynı acıları paylaştık. Bir Rum nine bana şöyle demişti; ’Bu ayrılık, bu bölünme İngiliz oyunudur. Tek güllü gül bahçesi yapmak istediler.’ Ama artık o günler gerilerde kaldı. Siyasiler bundan böyle dostluğu telkin etmeliler. Kin sözlerinden vaz geçilmeli. Bizler komşuyuz, iki komşunun buluştuğu gibi burada buluştuk. Suyun bir tarafında siz, diğer tarafında biz yaşıyoruz. Yani aynı suyu, aynı havayı kullanıyoruz. Uydurma hikayeleri artık hayatımızdan silelim.”

Drama ValisiKonstantionsEvmırıdıs, Türkiye’den gelen konuklara daha sonra suyuyla meşhur Drama’da küçük bir gezinti yaptırdı.

GEMİDEKİ ETKİNLİKLER

Bu arada, hem giderken hem de gelirken gemide mübadillere yönelik çeşitli etkinlikler düzenlendi. Ünlü tarihçi Talha Uğurluel’in anlatımının yanı sıra Blues Of Rumeli Grubu’nun konserleri gemi yolcularının güzel vakit geçirmelerine vesile oldu. Söz konusu grubun sanatçısı Süheyla Solak’ın Rumeli türküleri gemide geçen üç geceye renk kattı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.