banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Halepçe tarihinin en büyük soykırımlarından biri

Irak'ın Kuzeyinde bulunan şirin bir kasaba olan halepçede 36 yıl önce 16 Mart 1988 kimyasal silahla öldürülen 5000 kişinin yıl dönümünde basın açıklaması yapan Şanlıurfa Baro Başkanı Av. Ali Fuat Bucak; "36 yıl geçmesine rağmen olayın suçluları bulunup yargılanmamışlardır. Bu olayında unutturulmaması her yıl dönümünde hatırlatılması gerekir" dedi.

16 MARTLAR BİR DAHA YAŞANMASIN

Halepçe olayı yakın dünya tarihinin en büyük soykırımlarından biri olduğunu söyleyen Bucak: "Bilindiği gibi 16 Mart 1988 tarihinde Güney Kürdistan’ın Halepçe kenti Saddam Hüseyin rejimi tarafından kimyasal silahlarla bombalanmış, çoğu kadın çocuk ve yaşlı olmak üzere 6357 kişi ölmüş 14765 kişi ağır yaralanmış ve bölgede bulunan bütün canlılar telef olmuşlardır. Kendi ülkesinin halkına karşı işlenen bu vahşi insanlık suçunu unutmamak ve bir daha işlenmemesi için anılarda taze tutmak gerekir. Unutmamak gerekir ki aynı suç bir müddet  önce  Suriyede de işlenmiştir. Bu nedenle bütün uluslar arası örgütlerin bu konuda azami dikkati ve hassasiyeti göstermesi  gerekir. Halepçe olayı yakın dünya tarihinin en büyük soykırımlarından biridir.

Yine Halepçe olayından tam 10 yıl önce 16 Mart 1978’de İstanbulda Beyazıt meydanında faşist saldırılara karşı tek başlarına derslerine giremeyen öğrenciler, toplu halde derslere girebilmek için İstanbul Üniversitesi kapısına doğru giderken üzerlerine bomba atılmış, bu saldırıda 7 öğrenci ölmüş, 41 öğrenci yaralanmıştı. Şehit olan öğrencilerden biride Hukuk Fakültesi öğrencisi, hemşehrimiz ve arkadaşımız Hamit Akıl’dı. 36 yıl geçmesine rağmen olayın suçluları bulunup yargılanmamışlardır. Bu olayında unutturulmaması her yıl dönümünde hatırlatılması gerekir. Bu vesileyle de olayda hayatlarını kaybeden Hamit Akıl ve arkadaşlarına Allahtan rahmet diliyoruz." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.