banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Sanlıurfa Haberleri Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı

Diaspora bunu da hazmedemedi!

New Yorktaki ünlü Carnegie Hall konser salonu, Türk ve Ermeni sanatçıların birlikte vereceği konsere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ancak, Ermeni diasporası, İstanbul doğumlu Ermeni piyanist Şahan Arzruninin bu konsere çıkmaması için kampanya başlattı.

New York Başkonsolosluğunca, Akdamar Kilisesinin açılışı onuruna Carnegie Hallde düzenlenecek konserde dünyaca ünlü piyanist Şahan Arzruni, misafir sanatçılar kemancı Cihat Aşkın ve bariton Kevork Tavityan ile birlikte klasik müzik bestecilerinin eserlerini yorumlayacak. Akşam gazetesinin haberine göre, yarın gerçekleşecek etkinlikte, Adnan Saygun, Yüksel Koptagel, Ferid Alnar, İlhan Baran gibi ünlü Türk besteciler ile Komitas, Alan Hovhaness, Sirvart Karamanuk ve Aram Khachaturiyan gibi ünlü Ermeni bestecilerin eserleri çalınacak.

SİYASİ ŞOVA ALET OLMA

Ermeni Devrimci Federasyonu (ARF) ve Ermeni Liberal Demokrat Parti ise, ABDde yaşayan Ermenilerden, Akdamarın açılışı onuruna verilecek konseri boykot etmelerini istedi. ABDdeki Ermeni toplumunun ileri gelenlerinden gazeteci-yazar Harut Sasunyan, Şahan Arzruninin Vanda konser vererek Akdamarda siyasi şova malzeme olduğunu iddia ederek, müziğinin Türkiye tarafından propoganda malzemesi yapılmasına izin vermemesi gerektiğini belirtti.

ABDde yaşayan ünlü piyanist

Arzruni ise konserle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Türk ve Ermenilerin neredeyse bin yıl yan yana yaşadıklarını ve iki halk arasında özellikle de müzik alanında büyük etkileşim olduğunu belirtti. Piyanist Arzruni, 18 Eylülde de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) Cengiz Andiç Kültür Merkezinde konser vermişti. 

KOMİTASI BİZ ÇALMAYACAĞIZ DA KİM ÇALACAK?

Konserde yer alacak olan müzisyen Cihat Aşkın, Akşamın sorularını yanıtladı. Yaşadığı dönemde Ermeni soykırımı iddialarının büyük destekçilerinden biri olan besteci Komitasın eserlerinin de çalınacağı konserle ilgili olarak Aşkın, Şu anda bu konser gerçekleştiriliyor diye Ermeni diasporası büyük bir öfke içinde. Biz kardeşliği ve birlikteliği savunuyoruz, bunu istemiyorlar, tehdit ediyorlar, gösteri yapacaklarını söylüyorlar. Bence yanlış bir tutum içerisindeler. Ayrıştırıcı olmasınlar, destek olsunlar, o zaman bizim bu konserde aldığımız yapıcı tutumu takdir edeceklerdir. Tüm bu tehditlere rağmen bu konseri yapacağımız için mutluyum. Her iki taraftan ölen insanlar için çalacağız diye konuştu.

1869 Kütahya doğumlu Komitasın eserlerinin Türk kültürünün de bir parçası olduğunu söyleyen Aşkın, Komitas sonuçta Kütahyalı bir sanatçı ve Anadoluda yaptığı türkü derlemeleri ile müzikolojik öneme sahip bir besteci. Kütahyada doğmuş bir bestecinin eserlerini ben çalmayayım da kim çalsın? diye konuştu. Aşkın, Bin yıldır bir arada yaşamış olan kardeşliğin temsilini yapıyoruz. Kültür olarak birbirimizden ne çok şey alıp vermişiz! Anadolunun bize sağlamış olduğu bu zenginliği dünyaya haykırmak için bu konseri yapıyoruz. Biz kardeşiz ve bu kardeşliği bozacak hiçbir yabancı güç istemiyoruz dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.