banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Haliliye Emir Preldzic 4 Sanlıurfa Haber

Darbe Mısır'ı 60 Yıl Geriye Götürdü!

Mısır'da 1950’li yıllardan bu yana ilk kez, İslam dünyasının en köklü İslami siyasi hareketinin lideri tutuklandı. Müslüman Kardeşler Murşidi Muhammed Bedii, bugün sabah saatlerinde Rabiatul Adeviyye Meydanı’na çıkan Tayaran caddesindeki bir dairede tutuklandı. Bedi’nin, Ihvan yöneticilerinden Yusuf Talat ve 6 koruması ile birlikte tutuklandığı, korumaların silahsız olduğu ve güvenlik güçlerine karşı mukavemet göstermediği kaydedildi.

Bedii’nin Hüsnü Mübarek ve Mursi’nin de tutulduğu Tura Çiftliği Hapishanesine götürülmeden önce savcılık tarafından sorgulanması bekleniyor. Bedii adam öldürmeye teşvik etme ve şiddet olaylarını kışkırtmakla suçlanıyor. Bedii de Hayrat el Şatır gibi cinayet mahkemesinde yargılanacak.

Mısır televizyonu Bedii’nin görüntülerini yayınladı. Bedii’nin cilbab giymiş bir şekilde siyah bir çekyat üzerinde oturuken çekilen görüntüleri, Mısır On TV ve CBC kanallarında yayınlandı. Bu iki kanal da Müslüman Kardeşler aleyhinde en fazla kararlama kampanyasını yapan medya kuruluşları olarak biliniyor.

On TV Mısırlı Kıpti milyarder muhalif, Seviris’in kanalı. CBC ise devrimden sonra kurulmuş BAE tarafından finansının sağlandığı kanallar topluluğu. CBC kanallarının halen BAE emiri müsteşarlığı yapan Ahmed Şefik tarafından kurdurulduğu söyleniyor.

Müslüman Kardeşler’in sekizinci mürşidi olan 70 yaşındaki Bedii, Muhammed Mehdi Akif’in görevinden ayrılmasından sonra Ocak 2010’da seçilmişti. Hayatının yirmi küsür yılını hapiste geçiren Bedii, veternerlik vakültesi mezunu.

Bedii’nin oğlu Ammar geçen Cuma günü Ramses Meydanı gösterileri esnasında hayatını kaybetmişti. Oğlunun ölümden hemen üç gün sonra tutuklanması dikkat çetki. Mısır güvenlik güçleri son bir hafta içinde Suveyş ve Bahire şehirlerinde de Müslüman Kardeşler yöneticilerini tutukladı.

Olaylar esnasında Bedii’nin oğlu Ammar’ın yanı sıra, Muhammed el Biltaci’nin kızı Esma ve Mursi’in müsteşarı Ahmed Abdulaziz olaylarda hayatını kaybetti. Ihvan’ın önemli isimlerinden Salah Sultan’ın ise yaralı olduğu ve baltacı gruplar tarafından kaçırıldığı belirtiliyor.

Bedii döneminde Müslüman Kardeşler yasaklı bir cemaat olmaktan çıkıp parlamentoda çoğunluğunu elde etmiş ve ardından Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de kazanmıştı.

Mısırlı bazı general emeklileri gösterilerin sona erdirilebilmesi için Müslüman Kardeşler’in yönetim kadrosunun tamamen tutuklanması gerektiğini ifade ediyordu. Buna karşı çıkan ve olayların şiddete dönüşmemesi için yönetici kadronun önemli isimlerinin dışarıda kalması gerektiğini belirtenler de vardı. Ancak geçici yönetim, Ihvan’ın lider kadrosunu tutuklayıp içeride uzlaşma görüşmelerini yapma yolunu tercih etti.

Bu tutuklamanın Ebu Zabel Hapishanesi’ne götürülürken öldürülen 36 mahkumun cesetlerinin tartışma konusu olduğu ve ülke gündemine oturduğu bir dönemde yaşanması dikkat çekti.

Asıl dikkat çeken olay ise, mahkumların ölüm haberinin geldiği gecenin sabahında, Sina Yarıması’nda 25 askerin öldürülmesiydi. Askeri uzmanlar, alınan son kararlar gereği askerlerin nakli esnasında koruma ve ekskort olması gerektiğini söylüyor.

Mısırdaki senaryoyu kurgulayanların hedefi, bir taşla iki kuş vurmaktır. Bu senaryonun en önemli hamlelerinden birisi Bedii’nin tutuklanmasıdır. Bu şekilde İslam dünyasının en köklü ve güçlü örgütü olan Müslüman Kardeşler, Arap ülkelerinin en güçlü ordusuyla karşı karşıya getirildi. Böyle devam ederse eğer, iki tarafta ucu olmayan karanlık bir tünele girerek yıpranacak ve kan kaybedecektir.


İhvan'ın halen görevde bulunan son yönetimi... Şimdi çoğu tutuklu, bir kısmı ise aranıyor

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.