banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Bu ülkede 195 gündür hükümet yok

Bu ülkede 195 gündür hükümet yok

Rekor denilebilir buna....

2007 yılındaki bir önceki genel seçimlerde hükümetin 194 günde kurulduğu Belçikada 13 Hazirandaki son seçimlerin ardından hükümet arayışıyla geçen süre 195 güne ulaşmasına rağmen ufukta umut gözükmüyor.

Belçika Kralı II. Albert, geleneksel Noel konuşmasında, geçiş hükümetiyle 6 aydır sürdürdüğü AB dönem başkanlığı görevinde üye ülkeler arasında oldukça başarılı uzlaşmalar sağlayan Belçikanın son birkaç yılda içerde uzlaşma sanatını biraz unutmuş gibi göründüğünü söyledi. Belçika Kralı, Flaman ve Valon toplumları arasındaki anlaşmazlıklarda herkesin kazançlı çıkacağı çözümler bulunmasını istedi.

Federe yapılı Belçikada 13 Hazirandaki erken genel seçimlerde Bart De Wever liderliğindeki Flaman İttifakı, ülke nüfusunun yüzde 60ını oluşturan ve gelir seviyesi yüksek olan Flaman bölgesinde, bağımsızlık talebiyle oyların yüzde 28ini alarak ve en yakın rakibi Hristiyan Demokratlara 10 puan fark atarak birinci çıkmış, 150 üyeli parlamentoda 27 koltuk kazanmıştı.

Nüfusun yaklaşık yüzde 40ının yaşadığı Fransızca konuşan Valon bölgesinde ise Sosyalistler (PS), yüzde 38 oyla en yakın rakipleri Liberallere 15 puan fark atmış, açık arayla ilk sırayı almıştı. Sosyalistler bu sonuçla parlamentoda 26 koltuk elde etmişti.

Seçimlerin ardından hükümeti kurmakla görevlendirilen Valon Sosyalistlerin Başkanı Elio Di Rupo, ısrarla yürüttüğü koalisyon müzakerelerinden bölge hükümetlerine daha fazla otonomi ve Brüksel çevresindeki bazı seçim bölgelerinin paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle sonuç alamayınca eylül ayı başında istifasını sunmuştu.

Bunun üzerine parlamento ve senato başkanlarının arabuluculuğunda Flaman ve Valon partilerini uzlaşmaya zorlayan Belçika Kralı, bundan da sonuç alamayınca Flaman İttifakı Başkanı De Weverı ileri sürdü.

Muhtemel koalisyon ortaklarına sunduğu 50 sayfalık uzlaşma belgesinde, otonom Flaman, Valon ve Brüksel bölgelerinin vergi gelirlerinden yüzde 45 pay almasını ve yetkilerinin artırılmasını öneren De Wever, Belçikanın bölünmesinin altyapısını hazırladığı gerekçesiyle Valon partilerince reddedildi.

Kral II. Albertin toplumlar arasında uzlaşma için son olarak görevlendirdiği, Flaman Sosyalistlerin eski Başkanı Johan Vande Lanottenin nihai raporunu 3 Ocakta sunması bekleniyor.

Yeni hükümetin ve beraberinde acil reformların gecikmesi, avro bölgesinin en borçlu ülkeleri arasında bulunan Belçikayı, kurtarılan Yunanistan ve İrlandanın ardından Portekiz ve İspanya gibi iflas etmesinden korkulan ülkeler grubuna itiyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors (S&P), 14 Aralıkta Belçikanın görünümünü durağandan negatife çevirerek siyasi belirsizliğin hızla çözüm bulunamaması halinde 6 ay içinde not indirimine gidebileceği uyarısında bulunmuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.