banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Türkiye'nin Yabani Çemenleri ile ilgili önemli bir makale yayımlandı

Prof Dr. Hasan Akan'ın "Türkiye'nin Yabani Çemenleri" Makalesi, ülkemizdeki en prestijli yayınlardan olan ve aynı zamanda SCI kapsamında taranan Türk Botanik Dergisi'nde yayımlandı.. Bu makale, kapsamında ülkemizdeki yabani çemenlerin araştırılması, fotoğraflanması, yeniden masaya yatırılması ve il il yeniden gözlenmesini içeren bir çalışma..  2001'den beri yaklaşık 20 yıldır Türkiye ve dünya örneklerini inceleyen bu araştırma aynı zamanda Tübitak tarafından da desteklenen bir projeydi.. 

Bu proje kapsamında tam 5 yıl boyunca Anadolu dağlarında yabani çemenlerimizin peşine düştülerini dile getiren Prof. Dr. Akan şunları dile getirdi:



 Bir taraftan da gerek literatür taraması ve gerekse yurt dışındaki müzelerle yaptığımız irtibat sonucunda türlerin dünyadaki ilk orijinal örnekleri tespit edilmeye çalışıldı. 

 Yabani çemenlerimizi yeniden revize ettik, yeni gözlemlerle türler arasındaki ilişkileri tespit ettik, bilimsel isimlerini yeniden gözden geçirdik ve yeni betimler yazdık. Belki de en önemlisi yıllarcadır izine rastlanılamayan ve ülkemize özgü olan endemik çemenlerimizi yeniden keşfettik.

Yabani çemenlerimize ait dünyadaki ilk orijinal örnekleri incelememize olanak tanıyan gerek ülkemizdeki ve gerekse yurt dışındaki müze (herbaryum) yetkililerine, çemenlerimizin çiçek tozlarını (polen) ve tohum yüzeylerini elektron mikroskobunda araştıran proje ekibimizden Prof. Dr. Münevver Pınar’a, Prof. Dr. Talip Çeter'e, kromozom çalışmalarında desteklerini esirgemeyen Prof. Dr. Esra Martin'e, benimle Anadolu'yu karış karış gezen değerli hocalarım Prof. Dr. Zeki Aytaç'a, Prof. Dr. Murat Ekici'ye ve bu projeyi maddi olarak destekleyen TÜBİTAK’a sonsuz teşekkürlerimizi sunarız..Ayrıca derginin başeditörü, alan editörü ve bağımsız hakemlerine de katkıları için minnettarız..

Not: Çemen'in bilimsel cins adı Trigonella'dır.  Bu bitkiden Türk Mutfağında  kahvaltılarda yenilen macun yapılı “çemen” üretilir. Öğütülmüş olarak turşulara, çorbalara, soslara ve et yemeklerine katılır. Ayrıca sarımsak ve kırmızı biberle karıştırılarak pastırmanın üzerini kaplar. Ülkemizde en çok; pastırmaların üzerlerine serpilmesi ile tüketilir.

 

makalemizin tamamını incelemek ve ülkemizde doğal yayılış gösteren bazı Çemen türlerine bakmak  isterseniz linki tıklayabilirsiniz: 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.