banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Mardin Haliliye Emir Preldzic 4

Facebook, iOS İçin Görme Engellilere Fotoğrafları Anlatan Facebook Hizmeti Kullanıma Sunuldu

Sürekli olarak gelişen ve asla yerinde durmayan internet sitelerinden birisi olan Facebook, bu sefer de görme engelliler için geliştirdiği bir hizmetin kullanıma sundu. Görme engellilerin de sosyal paylaşım platformunu kullanabilmelerini isteyen ve bunu gerçekleştirebilmek adına çalışmalara yürüten Facebook, fotoğrafta görünen şeyi otomatik olarak anlatan ve görme engellinin de fotoğrafı anlayabilmesini sağlayan bu hizmeti şimdilik sadece iOS kullanıcılarına sundu.

Facebook'un bu özelliği fotoğrafta bulunan araçları (otomobil, tekne, motosiklet), doğa unsunlarını (çim, güneş, dağ), sporları (tenis, yüzme, stadyum), yemekleri (dondurma, pizza, sushi) ve diğer unsurları (bebek, gözlükler, gülüş, mücevher, selfie) tanımlayabiliyor. Tanımını yapabildiği nesneler üzerinden fotoğrafı anlatan bu hizmetin yeterli olduğunu söylemek yanlış olur fakat şimdilik en iyisi bu.

  Görme engellilerin kullanabileceği bu özellik şimdilik sadece İngilizce dilini destekliyor, çünkü Facebook yetkililerine göre görme engellilerin en çok faydalanabileceği dil desteği İngilizce.

Bu sisteme benzer bir sistemi de Twitter kullanıma sunmuştu. Sizce hangi sosyal paylaşım platformunun hizmet sistemi daha iyi?

Automatic Alternative Text (AAT) isimli yeni bir uygulama başlatan Facebook, görme engellilerin sitede paylaşılan resimleri anlamasını sağlıyor. Henüz sadece iOS işletim sisteminde İngilizce olarak kullanılabilen uygulama için ekran okuyucu gerekiyor. AAT ile fotoğraftakileri otomatik olarak tanıyan Facebook, görme engellilere fotoğrafta olanları anlatıyor.
Ekim ayında konu hakkında Techcrunch’a konuşan Facebook’un ilk görme engelli mühendisi Matt King, “Haber kaynağı kısmının ne kadar fazlasının görsellerden oluştuğunu düşünün. Büyük ihtimalle çoğu öyle… Çoğu zaman insanlar fotoğraf hakkında yorum yapıyor, ya da gönderiyi paylaşırken bir şeyler yazıyor. Ancak fotoğrafta ne olduğunu söylemiyor. Benim gibi insanlar, ‘Burada ne oluyor? Tartışma ne hakkında?’ diye düşünüyor” ifadelerini kullanmıştı.
Mart sonunda da Twitter, görme engelliler için yeni bir uygulama başlatmıştı. Artık isteyenler yükledikleri resimlere yazılı açıklama ekleyerek, kabartma ekran ve ekran okuyucu kullanan görme engellilerin de bu resimleri anlayabilmesini sağlayabiliyor.
Kaynak: Techcrunch / webtekno

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.