banner2
Öne Çıkanlar Türkiye Mardin Gaziantep Balıklıgöl harran

En Temel Fotoğrafçılık Terimleri

Fotoğrafçılığı öğrenmek bazen zor bir görev gibi görülebilir; özellikle de sizi hiçbir şey bilmeden bırakan ve bir fotoğraf terimi sözlüğü bulma isteği uyandıran her türden teknik jargonla karşılaştığınızda. Yaygın fotoğrafçılık terimlerini, tanımlarını ve dilini anlamak, yeni başlayan bir fotoğrafçı olarak becerilerinizi geliştirmeye yönelik çok önemli bir ilk adımdır. İster ilk dijital fotoğraf makinenizle ya da son model akıllı telefonunuz ile çekim yapıyor olun, ister renk sapması, f-değeri veya görüntü sensörü gibi daha karmaşık fotoğrafçılık terimleri ve anlamlarını öğrenmek istiyor olun, dijital fotoğrafçılığa yaklaşırken bakış açınızı (veya görüş alanınızı!) nasıl değiştirmeniz gerektiğini öğrenmek için doğru yerdesiniz. Şimdi gelin en gerekli fotoğrafçılık terimleri nelerdir, birlikte açığa kavuşturalım.

  • Diyafram açıklığı: Kameranın ışığın içeri girmesi için açılan kısmı. f-değeri veya f-sayısı, açıklığın ne kadar açık veya kapalı olduğunun ölçüsüdür.
  • Alan derinliği: Bir fotoğraftaki odaktaki en yakın ve en uzak nesneler arasındaki fark. Sığ bir alan derinliği, nispeten yakın arka plan nesnelerinin bulanıklaştığı anlamına gelir. Derin bir alan derinliği, uzaktaki arka plan nesnelerinin hala odakta olduğu anlamına gelir.
  • Dinamik aralık: Bir görüntüdeki en koyu ve en açık tonlar arasındaki fark — bir kameranın yapabileceği karanlık ve aydınlık aralığı. En koyu ve en açık tonlar çok nadiren saf siyah veya saf beyazdır. Kameralar genellikle insan gözünden daha düşük bir dinamik aralığa sahiptir.
  • Pozlama üçgeni: Kameraya giren ışığın zamanını ve yoğunluğunu belirleyen diyafram açıklığı, ISO ve deklanşör hızının birleşimi. Film ve dijital görüntülerde benzer şekilde farklı pozlamalar, bu pozlama ayarları değiştirilerek elde edilir.
  • Odak uzaklığı: Bir kamera merceğinin optik merkezi ile kamera sensörü (bazen görüntü sensörü olarak adlandırılır) arasındaki mesafe (genellikle milimetre cinsinden ölçülür).
  • F-değeri: F-sayısı olarak da bilinen açıklığının boyutu. Küçük bir f değeri, diyaframın daha fazla açık olduğu anlamına gelir. Daha büyük bir f sayısı, daha az açık olduğu anlamına gelir. Örneğin, f/1, f/6'dan çok daha fazla ışık sağlar.
  • ISO: Kameranızın ışığa karşı ne kadar hassas olduğu. Daha yüksek bir ISO daha hassas olur ve fotoğraflar genellikle daha parlak olur. Daha düşük bir ISO daha az. Temel fotoğraf makinesi terimleri arasında kendine yer bulan bu terim eskiden film için kullanılıyordu, ancak dijital çağda artık bir kamera ayarı. ISO, adını 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kameralar da dahil olmak üzere endüstriyel ve ticari ürünler için standartları başlatan İsviçre merkezli bir grup olan Uluslararası Standardizasyon Örgütü'nden alır.
  • Deklanşör hızı: Kameranın deklanşörünün açık olduğu ve içindeki sensörlerin ışığa maruz kaldığı süre. Hareket eden bir nesneyi bulanıklık olmadan yakalamak gibi şeyler için çok yüksek deklanşör hızları kullanılır. Örneğin, düşük deklanşör hızları genellikle gece fotoğrafçılığı için veya daha uzun deklanşör süresi boyunca kameraya daha fazla ışık girmesinden yararlanan manzara fotoğrafçıları tarafından kullanılan temel fotoğrafçılık terimleri arasında.
  • Otomatik odaklama ve manuel odaklama: Otomatik odaklama, kameranın kendisini bir konu üzerinde eğitmesidir. Modern kamera yazılımı genellikle insan yüzleri gibi yaygın konuları tanıyabilir ve bunların bulanık olmamasını sağlar. Çoğu zaman, fotoğrafçılar otomatik netlemeyi kendileri kontrol edebilir veya manipüle edebilir. Manuel odaklama, bir fotoğrafçının konuların bulanık olmamasını sağlamak için merceği fiziksel olarak elle hareket ettirmesi gerektiği zamandır.
  • Kamera gövdesi: Dijital kameranın sensörleri, elektronik aksamı, yazılımı vb. içeren ana kısmı. Fotoğraf çekerken tuttuğunuz şey. Genellikle vücut lensleri içermez.
  • DSLR: DSLR, Dijital Tek Lensli Refleks anlamına gelir. DSLR fotoğraf makinesi, geleneksel tek lensli refleks fotoğraf makinesinin optiğini dijital sensörle birleştirir.
  • Flaş yuvası: Flaş veya diğer elektronik aksesuarlar için kamera üzerindeki montaj noktası. Genellikle kamera gövdesinin üstünde yer alır.
  • Işık ölçer: Bir ışık kaynağını veya bir alandaki ışık miktarını kesin olarak ölçmek için kullanılan bir cihaz.
  • Aynasız kamera: Teknik olarak çoğu DSLR, bas-çek ve akıllı telefon kameraları aynasızdır, çünkü tam anlamıyla iç aynaları yoktur. Bununla birlikte, aynasız kamera, sensörün doğrudan ışığa maruz kaldığı ve fotoğrafçının her zaman elektronik bir vizörde görüntülemek için potansiyel görüntünün bir ön izlemesine sahip olduğu bir kamera için özel bir fotoğrafçılık terimidir.
  • Bas-çek: Kullanım kolaylığı için tasarlanmış küçük kameralar. Genellikle otomatik olarak odaklanır ve pozlamayı yönetirler, yerleşik flaşları vardır ve etkili bir şekilde kullanmak için çok fazla beceri gerektirmezler. Bu kameralar artık akıllı telefon kameraları çok yaygın olduğu için daha az popüler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.