banner2
Öne Çıkanlar Siverek Suruç Sanlıurfa Haberleri Viranşehir Aktoprak Spor

Urfa Tabip Odası; Dil Sınavı Bilim Adamını Engelliyor


Demirağ yaptığı açıklamada; “Yabancı dil sınavı sonuçları; lisansüstü eğitim, denklik, atanma işlemleri, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık, doçentlik, Kamu Personeli Seçme Sınavı ve kamuda dil tazminatı gibi çok geniş bir alanı ve geniş bir kitleyi ilgilendirmektedir. Son düzenlemeler ile KPDS ve UDS sınavları kaldırılarak tek sınav şeklinde YDS adıyla yılda iki defa yapılmaya başlanmıştır.
7 Nisan 2013 tarihinde ilki düzenlenen bu sınavın sonuçları büyük bir hayal kırıklığı yaşattı. Toplam 289.076 kişi bu sınava girmiş, 218.039 kişi 0-49 arası puan almıştır. Bu tablo açıkça göstermektedir ki, sınava giren her dört kişiden üçü sınavda yetersiz puan alarak başarısız sayılmıştır. Şu ana kadar yapılan KPDS ve UDS sınavları içerisinde en düşük ortalamaya sahip sınavdır. Sınav süresinin kısaltılması ve soruların oldukça zor sorulması adayları zor durumda bırakmıştır. Bu tür zorlukta bir sınav ile adayların dil seviyesinin adil şekilde ölçülüp ölçülmediği kuşku uyandırmaktadır.
Türkiye’de dil öğretiminin genelde sorunlu olduğu bilinmektedir. Buna rağmen, adayların çeldirici ve oldukça güç sorularla karşı karşıya bırakılmasının amacının ne olduğu anlaşılamamıştır. Doçentlik ve TUS gibi önemli sınavların alt basamağını oluşturan dilin bu kadar zorlaştırılması, başarılı bilim insanlarının önünün kesilmesi olarak değerlendirilmektedir. Dil sınavlarının zorlaştırılması, oldukça kıt olan bilim insanı sayısını giderek daha alt seviyelere indirecek ve başarılı uzman doktorların yetişmesinin önüne set çekecektir. Yeterince bilimsel çalışması olduğu halde yıllarca dil barajını aşamayan kalifiye akademisyenler bulunmaktadır. Sınavların seviyelerinin yukarı çekilmesi ve çeldiricilerin arttırılması, bu kişilerin akademik yükselme umutlarını yok etmektedir. Bu ağırlıkta bir sınavın uygulanması, Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) giren meslektaşlarımız arasında ciddi fırsat eşitsizliği meydana getirmiştir. Son YDS sınavına giren doktorların yaklaşık % 70’i, 50 puan barajını aşamadığından TUS bilim sınavında tercih yapma hakkını kaybetmiştir. Böylece yabancı dilde başarılı olanların önü açılmış, mesleki uygulamalarda başarılı olanların önü kapatılmıştır. Bu durumun devam etmesi uzun dönemde olumsuzluklarla sonuçlanacaktır.
ÖSYM yetkileri başta olmak üzere diğer yetkililerin konu üzerinde hassasiyetle durmalarını, başarılı bilim insanlarının ilerlemelerinin bilinçli olarak zorlaştırılmış dil sınavları ile engellenmemesini önemle rica ediyor ve bekliyoruz.” Dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.