banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haliliye Türkiye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

ÇOCUKLARDA SOĞUK ALGINLIĞINA DİKKAT!

Soğuk algınlığı, basit burun iltihabıdır. Grip ise daha ağır, özellikle şiddetli baş ve vücut ağrıları, ateş düşürücülere zaman zaman cevap dahi vermeyen 39 derece civarı ateş, kusma, öksürük, ileri derecede halsizlik, iştahsızlık ile kendini gösterir ve tedavi altına alınsa bile en az 1 hafta kadar süren bir tablo şeklindedir.

Onun için soğuk algınlığı deyip geçiştirmeyelim hemen doktora gidip önlem alalım

ÇOCUKLARDA SOĞUK ALGINLIĞI

Soğuk kış ayları, sıcacık yorganların altına sokulmak, mis kokulu insanın içini ısıtan çaylar içmek ya da uzun akşamlarda aile fertleriyle sohbet etmek, sevdiklerinizle bir tabak sıcak yemek etrafında toplanmak anlamına geliyor. Bu yüzden kış, havanın buz gibi soğukluğuna inat, insanın içine sıcak mı sıcak bir duygu bırakıyor. Keşke kış sadece bu güzellikleriyle kalsa… Ağır kış soğuğunun kendini iyice hissettirdiği şu günlerde soğuk algınlığına bağlı şikayetlerde de büyük artış olmakta. Çünkü bu aylar bebek, çocuk ve yetişkinlerin en çok hastalandığı dönemdir. Hasta sosyal hayatın içinde var olduğu müddetçe virüs başkalarına da bulaştırır. En basitinden bir kişinin hastalanması tüm aile bireylerinin de rahatsızlanması anlamına gelebilir.

Çocukluk döneminin kendine özgü birçok rahatsızlıkları bulunur. Anne-babaların en yakındıkları konu, çok sık olarak nezle, soğuk algınlığı, grip, bademcik,boğaz iltihabı gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanan genel durumu olumsuz etkilenen, okula gidemeyen çocuklarıdır.

Literatürde soğuk algınlığına yol açan yüzlerce virüs vardır. Özellikle Rhinovirüsler soğuk algınlığı vakalarının yaklaşık yarısından sorumludur ve çocuklar yılda 6-8 defa soğuk algınlığı geçirebilirler. Soğuk algınlığı her ne kadar tüm yıl boyunca görülebilse de en sık olduğu dönem sonbahar döneminde Eylül-Kasım, ilkbahar döneminde Mart-Mayıs arasıdır.

Çocuklarda soğuk algınlığı belirtileri

-Burun akıntısı : Başta açık olur ama ilerleyince sarı veya yeşil tonlarına döner.
-Ateş
-Hapşırma
-Öksürük
-İştahsızlık
-Sinirlilik
-Uyuma güçlüğü

Hangi çocuklar daha çok ÜSYE’na yakalanır?

-Kalabalık sınıflarda okuyanlar

-Vücut direnci düşük olanlar (beslenme bozukluğu, kronik rahatsızlıklar vb.)

-Alerjik rahatsızlıkları olanlar

-Soğuk havada uzun süre kalanlar

-Çok kuru ortamlarda yaşayanlar

-Sigara içilen ortamda bulunanlar.

Soğuk algınlığı (nezle) ve grip/gribal enfeksiyon arasındaki fark nedir?

Soğuk algınlığı, basit burun iltihabıdır. Grip ise daha ağır, özellikle şiddetli baş ve vücut ağrıları, ateş düşürücülere zaman zaman cevap dahi vermeyen 39 derece civarı ateş, kusma, öksürük, ileri derecede halsizlik , iştahsızlık ile kendini gösterir ve tedavi altına alınsa bile en az 1 hafta kadar süren bir tablo şeklindedir.

Soğuk algınlığında tedavi

Soğuk algınlığına has bir tedavi yoktur. Genel olarak hastanın konforunu sağlayacak tedaviler planlanmalıdır.

-Burun açıcı damla ve spreyler: Çocuğun yaşına göre uygun tuzlu su içeren spreyler kullanılabilir. 3-5 gün süre ile burun açıcı burun spreyleri kullanılabilir, uzun süreli kullanım sakıncalıdır.

-Ağrı kesici/ateş düşürücü/iltihap giderici etkileri nedeni ile içinde parasetamol olan şurup/tabletler yanıt alınmaz ise ibuprufen içeren ilaçlar tercih edilebilir.

-Antibiyotikler, uzman doktor tavsiyesi dışında kesinlikle verilmemelidir. Bilinçsizce antibiyotik kullanımı -faydası olmadığı gibi- bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyecektir.

-Balgam söktürücülerinin, öksürük ve alerji şuruplarının, ekinezya içeren preparatların, soğuk algınlığı ilaçları olarak bilinen kombine ilaçların ve gereksiz kullanılan vitaminlerin faydası olmadığı gösterilmiştir. Özellikle öksürük şuruplarının hekim tavsiyesi olmadan kontrolsüz kullanımlarında çok ciddi sorunlara yol açabildiği görülmüştür. Klasik olarak soğuk algınlığında sıvı alımının arttırılması önerilmektedir, fakat belirgin sıvı kaybı olmayan çocuklarda sıvı alımının arttırılmasının soğuk algınlığı üzerine olumlu etkisi saptanmamıştır.

-Vazelin krem kullanmak : Burun kenarlarına vazelin sürmeniz burnunun tahriş olmasını önlemeye yardımcı olur

-Havayı nemlendirmek : Bebeğinizin odasında bir nemledirme makinası ya da soğuk buhar makinası kullanabilirsiniz. Bir diğer yol da bebeğinizi alıp banyoya götürerek sıcak suyu açıp kapıyı kapatır ve içeride 15 dakika beklerseniz de nemlendirme işlevi görmüş olur. Bebeğinize yaptıracağınız sıcak bir duş da aynı işi görür.Bebeğinizin nemlendirme cihazının içine ya da banyo suyuna damlatacağınız birkaç damla mentol, okaliptüs ya da çam yağı onun rahatlamasına yardımcı olur.

-Eğer bebeğiniz 6 aylık ve daha yukarı ise ona açık ve ılık papatya çayı vererek rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Üst solunum yolları enfeksiyonu (soğuk algınlığı, grip, gripal enfeksiyon) 10-14 gün içerisinde düzelir. Ancak, bağışıklık sistemi güçlü olmayan çocuklar (Diyabet hast., vb.), yenidoğanlar, sütçocuklarında süre uzayabilir.

ÇOCUKLARI SOĞUK ALGINLIĞINDAN KORUMAK İÇİN

 

· Çocuklara okullarda el yıkama eğitimi verilmeli ve en azından beslenme öncesi ellerini yıkamaları mutlaka sağlanmalıdır.

· Çocuklara burunlarını ellerine değil tek kullanımlık mendile silmeleri öğretilmelidir.

· Eve gelince kıyafetler değiştirilmeli ve hemen yıkanmalıdır.

· Hasta olan çocukların, enfeksiyon bulguları geçmeden okula gönderilmemesi gerekir.

· Her gün sonu oyuncaklar ve çocukların ortak kullandıkları okul malzemeleri mutlaka dezenfekte edilmelidir.

· Sınıfların sık havalandırılması da enfeksiyon kontrolünü sağlayacak önlemler arasındadır.

· Sınıf içi hava kirliliğine neden olacak kimyasalların kullanımı da mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

· Alerjik astımı ve alerjik nezlesi olan çocukların, kışa girmeden mutlaka grip aşısı olmaları gerekmektedir.

Grip Aşısı: Sadece grip virüsüne karşı (geçen sene salgın yapmış virüslerden hazırlanır) etkilidir. Koruyuculuk %50-80 oranındadır. Bir yıl için koruma sağlar. Bağışıklık sistemi düşük olan, kronik hastalığı olan çocuklarda tercih edilebilir. Aşının Eylül sonu-Kasım ortası dönem içinde yapılması uygun olur.

 

Çocuğunuzu soğuk algınlığına karşı Karşı Desteklemek İçin;

 

· Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek ve alerji varsa tedavi etmek, soğuk algınlığı ve grip enfeksiyonlarını azaltacaktır.

· Çocukların bol meyve sebze tüketmesi, C vitamini desteği sağlayarak, virüslerle mücadelede yardımcı olacaktır.

· D vitamini, bağışıklık sisteminin en güçlü yapı taşlarındandır. Kış aylarında az güneş gören çocuklarda, sıklıkla D vitamini eksikliği görüldüğünden, çocukların doktor kontrolünde bu yönden desteklenmesi de güçlü bir bağışıklık oluşturacaktır.

· Benzer şekilde, omega-3 yağ asitleri de mikroplarla savaşmada önemli bir role sahip olduğundan, çocukların daha sık balık tüketmesi veya ağızdan balık yağı şeklinde besin desteği alması, grip ve soğuk algınlığına karşı güçlü bir bağışıklık sistemi oluşmasını sağlayacaktır.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.