Birçok ülkede sık görülen sepsis hastalığının, günümüzde bağırsak kanserinden AIDSe kadar birçok hastalığa bağlı ölümlerin toplamından daha fazla can kaybına neden olduğu belirtildi.
Uludağ Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Nermin Kelebek Girgin, sepsisin birçok ülkede en sık görülen ancak buna karşın daha az bilinen bir hastalık olduğunu söyledi.
13 Eylül Dünya Sepsis Günü nedeniyle Çekirge Devlet Hastanesi konferans salonunda hastane çalışanlarına sepsis hastalığını anlatan Uludağ Üniversitesi Öğretim üyesi Profesör Doktor Nermin Kelebek Girgin, sepsisin birçok ülkede en sık görülen ancak buna karşın daha az bilinen bir hastalık olduğunu söyledi.
Sepsisin çok sık görülen bir hastalık olmasına rağmen toplum ve çoğu sağlık çalışanları tarafından bilinmediğini anlatan Prof. Dr. Girgin, Sepsis enfeksiyonun çoklu organ yetmezliğine kadar ilerlediğine ve buna bağlı olarak ölüme kadar gittiğini belirtti.
Prof. Dr. Girgin, Günümüzde bağırsak kanserinden AIDSe kadar birçok hastalığa bağlı ölümlerin toplamından daha fazla insan sepsis sebebi ile ölmektedir.dedi.
Günde bin kişi hayatını kaybediyor
Saatte 50, günde ortalama bin kişinin hayatını kaybettiği ağır bir enfeksiyon olan sepsisin toplumda kazanılabileceği gibi, hastanede kazanılmış enfeksiyonlar da sepsise neden olabileceğini ifade eden Girgin, Bu yüzden hastane çalışanları, hastalara dokunmalarının ardından ellerini dezenfekte etmeden başka hastalara dokunmamalıdırlar.diye konuştu.
Sepsisin habercisi yüksek ateş, çarpıntı, nefes darlığı gibi giderek artan şikayetlerin olabileceğini belirten Girgin, erken tanı ve tedavi ile ölüm oranlarının azaltılabileceğini söyledi.
Son olarak Prof. Dr. Girgin, Hem toplumda, hem sağlık çalışanlarında sepsis farkındalığını arttırmak, önleme, erken tanı ve tedavi ile sepsise bağlı ölümleri azaltmak gerekir.şeklinde konuştu. (Sezer Özer-İLKHA)