banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

ŞANLIURFA’DA LİPOİD PROTEİNOZİS HASTALIĞI

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Yeşilova açıklamalarında yöre halkının bu hastalığı tanıma noktasında yapılan bu açıklamanın önemli olduğunu bu hastalığın ilk kez basında yer alan ve halen kendilerinin kontrollüğünde olan Canbek kardeşlerle gündeme geldiğini ifade etti.
Lipoid proteinozis hastalığı, hiyalen maddesinin deri, ağız içi ve dudaklarda beyin ve iç organlarda biriktiği çok nadir görülen, genetik bir hastalıktır. Dünyada şimdiye kadar 300 lipoid proteinozis hastası bildirilmiştir, fakat Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji bölümü tarafından Şanlıurfa’da bulanan 25 lipoid proteinozis hastası kaydedilmiştir.
Bu hastalığın belirtisinde doğumdan itibaren seste fark edilebilir kabalaşma ve ağlama sesinde cılızlık olur. Deri belirtileri çocuğun iki yaşında ortaya çıkar. Başlangıçta deride su toplayan baloncuklar, küçük iltihaplı sivilceler ve yaralar görülür. Bunlar yerlerine zamanla çok sayıda küçük izler bırakır. Daha sonra yine deride sarı renginde küçük sert sivilceler oluşur. Bu deri belirtileri özellikle yüz, boyun, dirsek, el ve parmaklarda yerleşir. Bu hastalıkta görülen diğer bulgular solunum yolunda darlıklar, ağızda geçmeyen yaralar, yutma güçlüğü, diş kaybı veya diş gelişiminde sıkıntılar, dilde kalınlaşmayla birlikte dil hareketlerinde azalma, beyin tutulumuna bağlı olarak epilepsi (sara hastalığı) ve zekâ geriliği görülebilir.
Lipoid proteinozis nadir görülmekle beraber dünyada bildirilen hastaların %10’a yakınının Şanlıurfa’da tespit edilmesi dikkat çekerken, Şanlıurfa ilinde gerçek lipoid proteinozis hasta sayısının tespit edilenlerden daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. Birçok organ ve sistemde hasar oluşturabilen lipoid proteinozisin erken teşhis ve uygun tedavi edilmesiyle ileride oluşabilecek birçok komplikasyonun önüne geçilebilir. Şanlıurfa ilinde lipoid proteinozisli hastaların tespiti, hastalığın erken tanısı ve tedavisi için Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji bölümünce bir çalışma başlatılmıştır. Hastalığın hakkında bilgi sahibi olmak ve farkındalığı artırmak için şikâyetleri bulunan kişilere veya yakınlarına Harran Üniversitesi Cildiye polikliniği yardımcı olmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.