banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Van Eryaman Stadyumu Kenan Poleo İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo

Kahvaltı yapan öğrenciler daha başarılı oluyor

 Sağlıklı beslenmenin, iyi düşünmeyi ve beraberinde iyi anlamayı getirdiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hümeyra Taşçıoğlu, okul çağındaki çocukların beslenmesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Sabah kahvaltısının önemine dikkat çeken Taşçıoğlu, "Kahvaltı yapmayı reddeden çocuk anne babaların en büyük problemidir. Akşam yemeği ile kahvaltı arasında yaklaşık 8-12 saatlik bir ara olması sebebiyle sabah kahvaltısının, çocukların gelişiminde önemi büyüktür" dedi.

“Kahvaltıda bir bardak süt mutlaka bulunmalıdır”
Açlık sonrası vücudun gereksinimi olan enerjiyi sağlayan ilk öğünün sabah kahvaltısı olduğunu kaydeden Taşçıoğlu, "Araştırmalar, okula kahvaltı yaparak giden çocukların, kahvaltı yapmayanlara oranla okul başarısının çok daha iyi olduğunu göstermektedir. Kahvaltı alışkanlığı olmayan çocuklarda performans düşüklüğü, halsizlik ve gün boyu sağlıklı gıdaları reddetme eğilimi gözlenir. Çocukların iyi bir beslenme alışkanlığı kazanmaları için iyi bir kahvaltı alışkanlığı kazanması şarttır. Kahvaltıda bir bardak süt mutlaka bulunmalıdır. Süt sevmeyen çocukların peynir veya yoğurt tüketiminin çok iyi olması gerekir. Süte tat katmak istenirse bal ya da pekmez kullanılabilir. Kahvaltıda bol C vitamini içeren sebze ve meyveler tüketilirse alınan demirin vücutta daha iyi kullanılmasını sağlar. Mandalina, portakal, elma gibi meyveler veya domates, havuç gibi sebzeler kahvaltımızda yer alması gereken diğer yiyeceklerdir. Peynir, zeytin, yumurta ve tahıl ürünleri ise kahvaltının olmazsa olmazlarıdır. Kahvaltıda hazır sosis ve salam tüketiminden kaçınmak doğru olur."tavsiyelerinde bulundu.

Kantinde satılan gıdaları alırken dikkat!
Okul saatleri içerisinde beslenme konusunda ise çocukların kendileri için özel hazırlanan besinleri uygun miktarlarda tüketmelerinin doğru olduğunu ifade eden Taşçıoğlu, "Kantinlerde satılan kızartmaların, yağlı yiyeceklerin yerine okul menüsünden çocuk için uygun miktar belirlenerek beslenmesi sağlanabilir veya beslenme çantası hazırlanabilir. Beslenme çantasında akmayacak, çabuk kokmayacak, bulaşmayacak ve çocuğun yerken zorluk çekmeyeceği besinler yer almalıdır. Sulu yemeklerin taşınması zordur. Bu nedenle kuru gıdalar yanında içecek en uygun seçimdir. Bunların yanı sıra çocuğun ara öğün yapabilmesi için ceviz, badem gibi yağlı tohumlar ve kuru meyvelerde beslenme çantalarında yer almalıdır" dedi.

Yoğun ve yorucu bir günün ardından, okul dönüşü çocuklar çok acıkmış olarak gelebileceklerine dikkat çeken Taşçıoğlu, "Bu durumda da şekerini hızlı yükselten şekerli besinler, hazır gıdalar yerine ayran ya da sütün yanında bol peynirli veya kıymalı bir börek, ev yapımı sucuk ve peynirli tost ya da bol yeşillikli bir kısır veya bol tahıllı bir çorba verilerek akşam yemeğine kadar besin değeri yüksek ve aynı zamanda açlığını yatıştıran bir beslenme modeli sağlanmış olunur. Ailenin de okul saatlerine göre öğün saatlerine uyması çocuğun motivasyonunu artırmış olacaktır" ifadelerini kullandı.

Çocukların beslenme çantalarına neler katılabilir?
Taşçıoğlu, beslenme çantasında bulunması gereken yiyecekleri ise şöyle sıraladı: “Yoğurt (büyüme yoğurtları da olabilir) söğüş sebzeler (domates, salatalık, marul, havuç gibi) kutu sütler (kefir, ev yapımı milkshake gibi süt ürünleri de olabilir) katkısız meyve suları (Yüzde 100 veya sıkma meyve suyu) Yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem gibi) kuru meyveler (kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm gibi) su (Gereksinim: 7–8 yaş grubu için günde 5 su bardağı su, 9–13 yaş grubu için günde 8-9 su bardağı su)" (İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.