banner2
Öne Çıkanlar teog news Nihat Çiftçi Akhisar Belediyespor HAMEDO

BICAKLA YARANLANMA SONUCU KALBİ DURAN GENÇHASTA HAYATA DÖNDÜ

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi uzmanı Op.Dr.Funda Cansun ; Kesici delici alet yaralanmasına maruz kalan  25 yaşındaki Eyyüp Hayva isimli erkek hasta Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine şok tablosunda getirildi.  Bıçakla yaralanan hastayı acilen ameliyathaneye alırken kalbi durdu. Hızla Resüsitasyon başlandı ve acil Torakotomi yapıldı. Kalpten çıkan bir ana damar olan Pulmoner Arter ve göğüs ön duvarında seyreden ve yüksek kanama potansiyeli olan iki damarda aktif kanama mevcuttu. Hızla bu damarları onarıp aynı anda açık kalp mesajı yaptık. Hastanın yaşam savaşını kazanması beni mutlu etti. Bu tür yaralanmalarda hayatta kalma sansı cerrahi müdahaleye rağmen çok düşüktür. Gösterdikleri çaba için ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim. Dedi.

Bu gibi vakalarda yaşama sansı yüzde’1’in altında bulunuyor.

“Penetran göğüs yaralanmalarına bağlı olarak gelişen hemotoraks, acil serviste dahi resüsitatif gerektirebilecek kadar hızlı gelişebilen ve ivedilikle değerlendirilip, müdahale edilmesi gereken bir patolojidir. Bazı yaralanma durumlarında yaralanmanın şekline göre medyan sternotomi ya da eş zamanlı bilateral torokotomi ve kardiyopulmoner resüsitasyon uygulanan ve multitravma olgusudur.

Tüm bu tür müdahalelere rağmen hemorajik şok ve çoklu tramalı hastalarda gelişen kardiyak arrest sonrası uygulanan resüsitatif torakotomide sağ kalım hastanın yaşına ve yaralanmanın şiddetine  bağlı olmakla birlikte yüzde 1’in altında bulunmaktadır. Bu orana rağmen penetran yaralanmalar da kardiyak atımın alınmadığı durumlarda ,hızlı bir şekilde gerçekleştirilen resüsitatif torakotomi ile özellikle genç hastalarda bazen yüz güldürücü sonuçlar alınabiliyor.”

Hasta yakınları ise Eyyüp Hayva’ya doktorların ve yardımcı sağlık personelinin kısa sürede müdahalesi  ile  tekrar hayata döndürülmesinden dolayı Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri ile Göğüs Cerrahisi uzmanı Op.Dr.Funda Cansun’a ve ekibine teşekkür etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.