banner2
Öne Çıkanlar Gaziantep Sanlıurfa Balıklıgöl PTT 1 Lig ak parti

Balıklıgöl kaderine terk edildi - Balıklı göl nedir?

Haber: Mehmet Kaması
Şanlıurfa turizminin kalbi Balıklıgöl, bakımsızlıktan adeta atıl durma düştü. Oturma bankları parçalanan kale eteğinde aydınlatma sisteminin de olmaması madde bağımlılarını burayı mesken tutmasına sebep oluyor. Günün her saati yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı olan Balıklıgöl platosu, hak etmediği bu görüntülerden dolayı tepkilere de neden oluyor.

Kale eteği atıl durumda kaldı
Türkiye’nin önemli inanç ve tarih turizmi duraklarından olan Şanlıurfa’nın kalbi konumunda yer alan Balıklıgöl platosunda yaşan görüntüler yerli ve yabancı turistleri şaşırttığı gibi ürkütüyor. Balıklıgöl’ün üst kısmında yer alan kale eteğinde yaşanan sıkıntılardan dolayı son zamanlarda vatandaşlardan oldukça fazla şikayet gelmeye başladı. Gelen şikayetlerin başında ise adeta atıl duruma düşen kale eteğinin hali geliyor.

Banklar kırıldı, aydınlatma yetersiz
Halil u Rahman gölü ve Urfa Kalesi arasında yer alan ve oldukça dikkat çekici bir alanda yer alan kale eteği adlandırılan bölgede yaşanan olumsuzluklardan dolayı vatandaşlar oldukça şikayetçi. Kale eteğinde bulunan oturma bankları kimliği belirsiz kişiler tarafından kırılırken aynı şekilde peyzaj çalışması kapsamında örülen duvarlarda harap edilmiş durumda bekliyor. Bütün bunlara aydınlatma sistemin yetersizliği de eklenince art niyetli şahısla burayı mesken haline getirdi.

Vatandaş: kabul edilecek durum değil
Bırakın geceleri gündüz gözüyle gönül rahatlığıyla kale eteğine gidip zaman geçiremeyen vatandaşlar ise duruma bir hayli tepki gösteriyor. İlgili birimlerin söz konusu sorunların çözümü için bir an önce çalışma başlatması gerektiğini belirterek, “Şanlıurfa’nın turizm merkezi olan Balıklıgöl’ün bu halde olması kabul edilecek bir durum değil. Şehrin prestiji açısından olumsuzluklar doğuran bu sıkıntılar giderilmelidir.” dedi.

‘En güvenli yer olması gerekiyordu’
Geceleri Şanlıurfa manzarası eşliğinde aileleri ile vakit geçirmek isteyen vatandaşlar, tekin olmadığı gerekçesiyle kale eteğine çıkmak istemediklerini dile getirdi. Düzenleme çalışmalarının yapıldığı ve aile ortamı oluşturulmaya çalışılan bölge, son zamanlarda adeta kötü niyetlilerin mekanı haline geldi. Bu duruma tepkisini dile getiren bir vatandaş, “Yani burası Şanlıurfa’nın en güvenli yeri olması gerekirken, maalesef en tehlikeli yeri haline geldi.” diye konuştu.
‘Ailemizle zaman geçirmek istiyoruz’
“Şanlıurfa peygamberler şehri, insanlar bu yüzden geliyor.” diyen vatandaş, “Ama görülen manzara böyle mi olacaktı? Buraya ailemizle birlikte akşamları gelip vakit geçirmek istiyoruz ama maalesef gelemiyoruz. Farklı zamanlarda madde bağımlılarını gördük burada, kötü niyetle buraya gelenler var. Bu yüzden öncelikle burada aydınlatma sisteminin kurulmasını istiyoruz. Evet daha önce burada çok güzel çalışmalar yapılmıştı ama korunamadığı için bu hale geldi.” ifadelerine yer verdi.
‘Suriyeli gençler ailelere huzursuzluk veriyor’
Söz konusu alanla ilgili güvenlik kaygılarını da dile getiren vatandaşlar, “Yetkililerin buraya güvenlikçi koymasını talep ediyoruz. Güzel memleketimiz ziyan olmasın. Özellikle de gündüzleri, Suriyeli gençlerin uğrak yeri oluyor. Suriyeli gençler, aile ahlakına uymayan hareketlerde bulunuyor, çevreye zarar veriyor. Hem gündüz hem de geceleri güvenlikçilerin burada olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Balıklıgöl nedir? 

İbrahim Peygamber, devrin zalim hükümdarı Nemrut ve halkının taptığı putlarla mücadele etmeye, tek tanrı fikrini savunmaya başlayınca, Nemrut tarafından bugünkü kalenin bulunduğu tepeden ateşe atılır. Bu sırada Allah tarafından ateşe "Ey ateş, İbrahim`e karşı serin ve selamet ol" emri verilir. Bu emir üzerine, ateş suya odunlar da balığa dönüşür. Hz. İbrahim bir gül bahçesinin içersine sağ olarak düşer. Hz. İbrahim`in düştüğü yer Halil-ür Rahman gölüdür. Rivayete göre Nemrut`un kızı Zeliha
Tümünü oku (yeni pencerede açılır)
da İbrahim`e inandığından kendisini onun peşinden ateşe atar. Zeliha`nın düştüğü yerde de Aynzeliha Gölü oluşmuştur. Her iki göldeki balıklar halk tarafından kutsal kabul edilerek yenilmemekte ve korunmaktadır. Eski bir rivayete göre, anadolu toprakları tümü işgal durumuna düşerse bu kutsal baliklar melek asker olup kurtuluş savaşlara katılacak deniliyor. Kutsal balıklara`da askerbalık deniliyor. 

Balıklı göl efsanesi nedir?

Her karışı tarih kokan bu kentteki görülmesi gereken en önemli yer, bütün dünyanın bildiği Balıklı göl’dür.

Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan balıklı gölün hikâyesi, üç büyük dine inananlarında peygamberliğini kabul ettiği Hz. İbrahim’in yaşadığı dönemdeki zalimlikleri ile halkına çok çektiren Nemrut ile İbrahim Peygamber arasında geçen olaylar sonucu oluştuğuna inanılmaktadır. Nemrut’un, Hz İbrahim’i küçük bir tepenin üzerine kurdurduğu mancınık ile tepenin dibinde yanan ateşe fırlattığına ve İbrahim Peygamber’in düştüğü yerdeki ateşin göle, ateşte yanan odunlarında balığa dönüştüğüne inanılır. İbrahim Peygamberin, düştüğü yerde oluşan göle “Halil-ür Rahman” gölü denilmektedir.

İbrahim Peygamberin ateşe atıldığını gören ve kendisine inanan Nemrut’un kızı Zeliha’da kendini ateşe atar fakat o da yanmaz. Zeliha’’nın ateşe düştüğü yerde de bir göl oluşur ve bu göle de “Ayn Zeliha Gölü” denilmektedir.


(Şanlıurfa Olay)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.