Kaçak göçmen tekneleri battı: 300 ölü
Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada, Akdeniz'de İtalya'nın Lampedusa Adası açıklarında kaçak göçmenleri taşıyan dört teknenin alabora sonucu battığı ve ölü sayısının 300'den fazla olduğu bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü, yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerini, mülteci ölümleri ile ilgili yeterli önlemleri almamakla suçladı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) Güney Avrupa Sözcüsü Carlotta Sami, Akdenizde Sicilya Kanalı olarak adlandırılan, İtalya'nın Lampedusa Adası açıklarında dört kaçak göçmen teknesinin battığını, 300 civarında ölü bulunduğunu, teknelerden birinin halen kayıp olduğu ve kurtarma çalışmalarının yetersiz olmasından endişe duyulduğunu açıkladı.
Avrupa, bu duruma geç ve yetersiz müdahale ile cevap veremez
BMMYK Cenevre Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, İtalya'ya ulaşmak üzere Libya'dan yola çıkan kaçak göçmenlerin çoğunun Sahra altı ülkelerinden olduğu belirtilerek, "Bu trajedi, güvenlik peşinde koşan ama denizin acımasızlığına bırakılmış insanların nasıl hayatlarını yitirdiğini hatırlatan bir trajedi. Avrupa, bu duruma geç ve yetersiz müdahale ile cevap veremez" ifadesini kullandı.
Teknelerin battığı bölgede yürütülen arama kurtarma çalışmaları sonucunda 100 göçmenin kurtarıldığı, kurtarılan göçmenlerin şok geçirmiş durumda olduğu ifade edildi.
Mülteciler denizde ölüyor, AB kafasını kuma gömüyor
Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, mülteci ölümlerinin ardından bir açıklama yayımladı.
Açıklamada, Avrupa Birliği ve üye devletler, basında çıkan ve 300e yakın göçmenin hayatını kaybettiği belirtilen haberlerden sonra başlarını utançla öne eğmeli denildi.
İtalyanın Mare Nostrum arama kurtarma faaliyetlerini sona erdirmesiyle ilgili en büyük korkularının gerçekleştiğini dile getiren Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, bu yeni trajedinin Avrupa Birliğinin etkin bir yerleştirme sağlayamamasının öngörülen sonuçlarını yansıttığını söyledi.
Mare Nostruma ihtiyaca yol açan insani krizin henüz yok olmadığını belirten Dalhuisen, İnsanlar savaştan ve zulümden kaçmaya, yüzlercesi denizlerde ölmeye devam ederken, Avrupa Birliği üye devletleri kafalarını kuma gömmekten vazgeçmeli dedi.
Yeni operasyon arama kurtarmaya odaklanmıyor
BM Mülteciler Yüksek Komiserliğine (BMMYK) göre Ocak 2015'de deniz yoluyla gelen düzensiz göçmenlerin sayısı, Mare Nostrumun faal olduğu geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 60 oranında artış gösterdi.
Mare Nostrumun yerini devralan ABnin Triton operasyonu ise arama ve kurtarmaya odaklanmıyor, uluslararası sularda rutin bir şekilde faaliyet göstermiyor ve kaynakları önemli ölçüde azalıyor. Denklemin çok basit olduğunu vurgulayan John Dalhuisen, Bu tehlikeli deniz yolunu kateden insan sayısı arttıkça ve arama kurtarmaya ayrılan kaynaklar azaldıkça, daha fazla insan ölecektir diyor.
İtalyan sahil güvenliğinin sahip olduğu kaynakla yaptıklarının yeterli olmadığını söyleyen Dalhuisen, AB üye devletleri Akdeniz'de arama kurtarma kapasitesini önemli ölçüde arttırdığını taahhüt etmediği sürece bunun gibi trajediler sadece katlanarak artacaktır. şeklinde tepki gösterdi. (İLKHA)