banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Belediye Harran Üniversitesi ak parti Başkan

Urfa'nın kurtuluş gününde Türk yıldızları gösteri yapacak - Türk Yıldızları nedir?

Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Halk buluşmaları kapsamında Karaköprülü vatandaşlarla bir araya gelen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, 11 Nisan Etkinlikleri kapsamında Şanlıurfa'da ilk kez gösteri yapacak olan Türk Yıldızları Gösteri Şölenine tüm Şanlıurfalıları davet etti.

Şanlıurfa'da düzenlenecek olan Bakanlar Kurulu toplantısıyla ilgili önemli açıklamalarda da bulunan Başkan Nihat Çiftçi, Şanlıurfa'yı önemli ölçüde ilgilendirecek olan büyük projelerimizi Bakanlar Kurulunda Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'na sunacağız" dedi.

Halk Buluşmaları kapsamında her hafta bir ilçede vatandaşlarla bir araya gelerek halkın taleplerini yerinde dinleyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Büyükşehir Belediyesi olarak Karaköprü'de yapacakları çalışmaları vatandaşlarla paylaştı.

Vatandaşların talep ve önerilini bir bir anlattığı program'da, Başkan Nihat Çiftçi, Karaköprülülerin her alanda vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür etti.

Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi yol ve su medeniyettir sözünden hareket ettiklerini vurgulayan Başkan Nihat Çiftçi, "AK Parti Belediyeleri olarak bir değil biz sözüyle halkımıza hizmet yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak Karaköprü ilçemizde dağları delerek yeni bulvarlar, yeni yollar açtık ve açmaya da devam ediyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalarda sadece asfalta yönelik değil alt ve üst yapı, yeşillendirme ile bakım onarımlarını da yaparak kaliteli ve uzun ömürlü işler çıkartıyoruz" dedi

FUAR MERKEZİ'NİN TEMELİ ATILIYOR

Şanlıurfa'ya sözünü verdikleri Fuar Merkezinin yapım çalışmalarına başladıklarını belirten Başkan Nihat Çiftçi, "Karaköprü Belediye Başkanlığını görevini sürdürdüğümüz dönemde de Şanlıurfa'ya sözünü verdiğimiz Fuar Merkezinin yapım çalışmalarına başlıyoruz. Allah'ın izniyle 11 Nisan Şanlıurfa'nın kurtuluşu gününde Fuar Merkezimizin temelini törenle atacağız. Bunun yanında Karaköprü ilçemize Büyükşehir Belediyesi olarak 30 Bin metrekarelik çocuk oyun merkezi projemizi tamamladık. 25 yaş altı her gencimizin ve çocuklarımızın güzel zaman geçirecekleri tam donanımlı bir oyun parkı oluşturuyoruz" diyerek sözlerine devam etti.

ULAŞIM'DA KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ

Şanlıurfa'nın trafik sorunun çözmek için kalıcı çözümler ürettiklerini belirten Başkan Nihat Çiftçi, "Karayolları 9. Bölge Müdürlüğümüzle yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda 3 köprülü kavşağın ve Çevik kuvvet katlı köprülü kavşağın ihale çalışmalarına başladık. Şanlıurfa'nın farklı noktalarına yapacağımız köprülü kavşaklarımızdan birisi Karaköprü Belediyesi kavşağında yapılacak. Büyükşehir Belediyesi ve Karaköprü Belediyesiyle ortaklaşa bir şekilde bölgede kamulaştırma çalışmalarını tamamladık. Allah'ın izniyle yapacağımız kavşakla uzun süredir ilçeyi ikiye ayıran yolu birleştirmiş olacağız. Şanlıurfa'nın en işlek caddelerinden biri olan Abide - Diyarbakır yolunda 2 adet köprülü kavşağımızın çalışmaları son süratle devam ediyor. Milletin lehine olan hiç bir çalışmadan korkmuyoruz ve üzerine gidiyoruz. Allah'ın izniyle kafamızda koyduğumuz çalışmaları tamamlıyoruz" dedi.


11 NİSAN'DA ŞANLIURFA'YA ŞEREF MADALYASI VERİLECEK

Tüm Şanlıurfalıları Büyükşehir Belediyesinin 11 Nisan etkinliklerine davet eden Başkan Nihat Çiftçi, "97. yıl önce bu topraklar için mücadele etmiş olan ecdadımıza yakışır bir şekilde 11 Nisan Şanlıurfa'nın Kurtuluşu için büyük çalışmalar başlattık. Allah'ın izniyle verdikleri onurlu mücadele için 1 ay önce Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'na hem yazılı hemde sözlü bir şekilde müracaat ettiğimizde memnuniyetle karşılayarak Şanlıurfa gelip Şeref Madalyasının vereceklerinin müjdesini verdi. 11 Nisan Pazartesi günü saat 10.30'da Kapalı Spor Salonunda Büyükşehir Belediyemizin ev sahipliğinde Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı 11 Nisan Şanlıurfa'nın Kuruluş programına tüm halkımızı davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

TÜK YILDIZLARI ŞANLIURFA SEMALARINI RENKLENDİRECEK.

Büyükşehir Belediyesi olarak ilkleri yapmaya devam ettiklerini belirten Başkan Nihat Çiftçi, ilk kez Tük Yıldızları ekibinin Şanlıurfa'yı renklendireceğinin müjdesini vererek "11 Nisan Şanlıurfa'nın düşman işgalinde kurtuluşu programlarını kapsamında Milli Savunma Bakanlığımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde Şanlıurfa'ya ilk kez 10 Nisan Pazar günü saat 13.00'de Eyyübiye bölgemizde bulunan Eski Havaalanında 7 uçaktan oluşan Türk Yıldızları Gösteri Ekibi sizlerle buluşacaktır. Tüm Şanlıurfalıları bu özel güne davet ediyorum. Birlik ve beraberliğimizle Şanlıurfa'da ilkler AK Parti Hükümetlerinin ve AK Parti Belediyelerinin özverili çalışmalarıyla gerçekleşiyor" şeklinde konuştu.

"BÜYÜK PROJELERİ BAŞBAKANIMIZA SUNACAĞIZ"

Şanlıurfa'da düzenlenecek olan Bakanlar Kurulu toplantısında Büyükşehir Belediyesi olarak yeni 3 tane projeyi sunacaklarının altını çizen Başkan Nihat Çiftçi, " Şanlıurfa'yı önemli ölçüde ilgilendirecek olan projelerimizi Bakanlar Kurulunda Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'na sunacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak Karakoyun ve Akpıyar Derelerine su bırakma projesini; Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçelerinde yapacağımız hafif raylı sistemin projesini ve Büyükşehir Belediyesinin olarak 1. Etabına başladığımız GAP Vadisi Projesinin tamamını Bakanlar Kurulumuzda Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ileteceğiz. İnşallah Başbakanımızda çalışmaların başlaması için gerekli talimatları verecektir" dedi.

Gerçekleştirilen Halk buluşmalarının ardından Karaköprü ilçesine bağlı Mahalle Muhtarlarıyla da bir araya gelen Başkan Nihat Çiftçi, Muhtarların talep ve önerilerini dinledi.

Büyükşehir Belediyesi olarak 2016'da yapılan çalışmalara değinen Başkan Nihat Çiftçi, birlik ve beraberliklerinden dolayı muhtarlara teşekkür etti.

Gerçekleştirilen buluşmalarda Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve Eşi Sema Çiftçi'ye Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, AK Parti Karaköprü İlçe Başkanı Ahmet Aksoy ve Teşkilat üyeleri eşlik etti.

SEMA ÇİFTÇİ'DEN ANLAMLI ZİYARET

Gerçekleştirilen halk buluşmalarının ardından Kadınlarla istişare toplantısı yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'nin Eşi Sema Çiftçi, Büyükşehir Belediyesi tarafından kadınlara yönelik yapılan çalışmaları anlattı.

Kadınların talep ve önerilerini bir bir not eden Sema Çiftçi, ilçe geneline Maddi durumu iyi olmayan ailelerin evlerine konuk olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan yardım malzemelerini takdim etti.

Türk Yıldızları nedir? türk yıldızları gösterisiyle ilgili merak edilenler!..

Türk Hava Kuvvetleri bünyesindeki yedinci akrotime verilen addır. Dünya'nın sayılı süpersonik akrotimlerinden biri olan Türk Yıldızları, tüm akrotimler arasında bir defada 1.000.000 kişi üzerindeki bir topluluğa gösteri yapmış tek akrotimdir.

2004 sezonunun ilk gösterisi, 30 Mart’ta Birleşik Arap Emirlikleri eğitim pilotlarının F-5 Harbe Hazırlığa Geçiş Eğitimi Mezuniyet Töreni'nde gerçekleştirildi. Gösteri Türk Yıldızları tarihinde ilk defa 8'li paket olarak uçuldu.

Türk Yıldızları 200. gösterilerini 3 Temmuz 2004 tarihinde Rize halkına sergilemişlerdir. 134. Akrotim Filo Komutanlığı şu anda bünyesindeki 8 pilot ile gösterilerine devam etmektedirler.


Türk Akrotim tarihi nedir?

Akrotim Filo Komutanı Hava Pilot Kurmay Binbaşı Yılmaz Gül'ün[1] kumandasındaki Canadair NF-5A uçağı (Macaristan'da, 2010 Kecskemét Hava Gösterisi'nin ilk gününde, uçak iniş yaparken çekilmiştir

Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi olan Türk Yıldızları'na ait bir NF-5B, İngiltere'de yapacağı bir gösteri için RAF Fairford Havaalanı'ndan kalkarken. 1992'de kurulan Türk Yıldızları, 8 süpersonik jetle gösteri yapan ilk ve tek ulusal akrobasi timidir.

Türk Yıldızları (Ostrava, Çek Cumhuriyeti, Eylül 2011)

Türk Yıldızları (Kecskemét, Bács-Kiskun, Macaristan, Ağustos 2007)

Türk Yıldızları (Kecskemét, Bács-Kiskun, Macaristan, Ağustos 2010)

Türk Yıldızları (Kecskemét, Bács-Kiskun, Macaristan, Ağustos 2007)

Türk Yıldızları'na ait C-160
Türk Yıldızları dünya akrotiminde 1. sırada gelir ve bütün bunları bilgisayar veya benzeri bir alet kullanmadan göz kararıyla yaparlar.

1911 yılında kurulan Türk Hava Kuvvetleri kendini Balkan Savaşları'nın içinde bulmuştur. İlk akrobasi Plt. Tğm. Fazıl Bey'in, 5 Mart 1914'te 400m irtifada viril yapmayı başarması ardından diğer pilotlar da çeşitli akrobasi hareketleri denemeleriyle başlar.[2] 31 Ocak 1944'de Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı kurulur ve Türkiye'nin NATO üyesi olduğu 1952 yılından sonra Türk Hava Kuvvetleri'ndeki modernizasyon çalışmaları daha da hızlanır ve kısa sürede pervaneli uçakların yerini jet uçakları almaya başlar.

1. Milli
1952 yılında Balıkesir 9. Hava Üs Komutanlığı'nda kurulan bu akrotim F-84G Thunderjet kullanmıştır. 1952-1962 yılları arasında faaliyet göstermiştir. İtalya ve Belçika'da gösteriler yapmıştır.

2. Uçan Kuğular
1955 yılında Eskişehir 4. Hava Üs Komutanlığı'nda kurulmuş kırmızı beyaz renklerle boyanmış ve burun kısımlarında kuğu motifi işlenmiş F-86E Sabre uçaklar kullanmıştır ve faaliyetlerine 10 yıl süreyle devam etmiştir. 1964 yılında 9'lu ve 12'li akrobasi gösterileri yapmıştır.

3. Akrep
1957 yılında Diyarbakır 8. Hava Üs Komutanlığı'nda kurulmuş ve F-84G Thunderjet uçaklar kullanmıştır. 1959 yılına dek faaliyetlerini sürdürmüştür. Pakistan çeşitli gösterilere katılmıştır.

4. Yarasalar
1964 yılında Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda kurulmuş ve siyah-beyaz renklerle özel bir motifle boyanmış F-86E Sabre kullanmışlardır. 2 yıl süreyle faaliyet göstermiş, 5'li, 9'lu ve 12'li akrobasi gösterileri yapmıştır.

5. Kartal (Coşkun)
1966 yılında kurulan ve 1966'dan 1971'e kadar Kartal çağrı adıyla anılan bu akrotim, 21 Mayıs 1971'de timde görevli Hv. Plt. Ütğm. Coşkun Turan'ın görev uçuşunda ölmesinden sonra Coşkun çağrı adını almıştır. Bandırma 6. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda kurulan akrotimin uçak tipi F-5A Freedom Fighter'dır. Coşkun 1971’de İtalya'da uçuş gösterileri yapmıştır.

6. Akrotim
1971 "Malazgirt Zaferi'nin 900. Yıldönümü" kutlamalarında uçuş gösterileri yapmak amacıyla 1971 yılında Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda kurulmuştur. Sadece bu tören için oluşturulan akrotimin uçak tipi F-5A Freedom Fighter'dır.

1971-1992 yıllarında sürekli faaliyet gösteren bir akrotim teşkil edilmemiştir.

7. Türk Yıldızları

Hv.K.K. Hv.Org. Halis Burhan'ın 11 Eylül 1992 tarihli direktifleri gereğince Ocak 1993’te Konya 3. Ana Jet Üs 132. Silah Taktikler ve Standardize Filo Komutanlığı bünyesinde NF-5 uçaklarının kullanıldığı Türk Yıldızları kurulmuştur.

1993 yılı Hava Kuvvetleri Komutanlığı Atış Yarışmaları'nın kapanış günü olan 18 Haziran 1993 tarihinde Ankara Akıncılar 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda Türk Yıldızları akrotimi devlet büyükleri ve diğer konuklara dörtlü olarak ilk resmi gösterisini yapmıştır. Bu gösteri ardından filo statüsü kazanan Türk Yıldızları dünyanın en genç süpersonik akrobasi takımı olarak kendinden söz ettirmeyi başarmıştır.

Ağustos 1993'te Eskişehir 1. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nca uçak tadilat/boya faaliyetleri başlatılmıştır. Bu süreçte beşli ve altılı kol uçuşu eğitimlerine de başlanmıştır.

Türk Yıldızları akrotimine tahsis edilen 9 adet NF-5 ve 1 adet NF-5 B uçağında yapılan tadilat ve değişiklikler Temmuz 1994'te bitirilerek birliğine teslim edilmiştir.

5 Ekim 1994 tarihinde Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı F-16 Aktivasyon törenleri ile Ankara'da 29 Ekim 1994'teki Cumhuriyet Bayramı törenlerinde gösteri uçuşu yaparak kamuoyuna tanıtılmıştır.

Türk Yıldızları Eskişehir'de icra edilen Distant Thunder-95 tatbikatının 20 Nisan 1995 tarihindeki gözlemci gününde yerli ve yabancı konuklara ilk yedili gösterisini yapmıştır.

2003-2004 Eğitim ve Öğretim yılında gösterinin etkinliğini arttırmak maksadı ile gösteri paketini 8'li kola çıkarmak maksadıyla çalışmalara başlanmıştır.

2004 sezonundan beri 8'li kolda gösteriler devam etmektedir.

Türk Yıldızları, gösterilerinde "Sekiz" süpersonik (ses üstü) uçak kullanan dünyanın ilk ve tek akrotimidir.

Türk Yıldızları, 24 Ağustos 2001 tarihinde Bakü, Azerbaycan'da gerçekleştirdiği gösteri sayesinde aynı anda 1 milyondan fazla kişi tarafından izlenen dünyanın tek akrobasi timi olma özelliğini elde etmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.