banner2
Öne Çıkanlar Gaziantep Sanlıurfa Balıklıgöl PTT 1 Lig ak parti

Şanlıurfa  Kazancı Bedih’i Anacak


Şanlıurfa müziğinin mihenk taşlarından davudi sesli sanatçı Bedih Yoluk, 2004 yılında Şanlıurfa’daki evinde uyudukları esnada sobadan sızan gazdan zehirlenerek eşi ile birlikte hayatını kaybetmişti. 24 Ocak Cuma günü Mehmet Akif İnana Konferans Salonunda saat 20.00’de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Kazancı Bedih ve Gazelhanlar Anma Gecesi’ düzenlenecek. Birçok söyleşinin yapılacağı ve Büyükşehir Belediyesi Sıra gecesi ile Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği Korosunun sahne alacağı gecede usta sesler anılacak.
Düzenlenecek olan geceye tüm Şanlıurfalıları davet eden Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “Şanlıurfa’nın önemli değerlerinden biri olan merhum Bedih Yolluk’u rahmetle anıyoruz. Gerek kişiliği gerekse sanata olan katkısı ise Bedih Yoluk Şanlıurfa’nın önemli değerlerinden biriydi” dedi.

İŞTE ANMA PROGRAMININ DETAYI:

Etkinlik Programı
Söyleşi Naci Yoluk, Mehmet Özbek ve
Zafer Gündoğdu
Moderatör: Hüseyin Özcan
Konser Koro Şefi: Zafer Gündoğdu
TRT Türk Halk Müziği Korosu
TRT Ankara ve İstanbul radyolarının halk müziği sanatçılarından oluşan koro, türkülerimizi aslına uygun yöntemlerle icra eden,
ülkemizin köklü korolarından biridir.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
Sıra Gecesi Ekibi Belediye bünyesinde kurulan ekip, sıra gecesi kültürünü aslına uygun olarak yaşatıyor. Türkiye'de ve dünyanın farklı ülkelerinde konserler veren ekip
geniş bir repertuara sahip.
Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği Korosu
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak 1990 tarihinde kurulan koro, nitelikli çalışmaları ve konserleriyle
başta Şanlıurfa olmak üzere geniş bir coğrafyanın
müzikal birikimini halkımızla buluşturuyor.


Kazancı Bedih Kimdir?
Bedih Yoluk (1929-2004)
1929 yılında Şanlıurfa'da doğan gazelhan Kazancı Bedih, sıra gecesi geleneğinin önemli ustalarındandır. Türkiye'nin müzik mirasında önemli bir yeri olan gazel türünün son büyük temsilcisi olmuştur.
Belediyede memurluk yaptıktan sonra emekli olan ve hiç bırakmadığı kazancılık mesleğine devam eden Kazancı Bedih gazelle ve müzikle çocukluğunda tanışmıştır. Şanlıurfa'nın önemli ustalarından cümbüş, ud ve tanbur çalmayı öğrenmiştir. Sıra gecelerinde okuduğu gazeller ve kendine has tarzıyla haklı bir şöhrete ulaşmıştır.
Dağarcığında binlerce eser bulunan Kazancı Bedih, ekibi, yetiştirdiği öğrenciler ve katıldığı programlarla sıra gecesi geleneğini bütün Türkiye'de ve dünyada tanınmasını sağlamıştır.
20 Ocak 2004'te 75 yaşındayken vefat eden Kazancı Bedih, seslendirdiği eserler, yaşattığı gelenek ve bıraktığı kültürel miras ile milli hafızamızdaki yerini koruyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.