banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Suriye Haliliye ABD

Taşerondan Kadroya Geçtiler, Hayal Kırıklığına Uğradılar

AK Parti Hükümeti tarafından 2 Nisan 2018 yılında kadroya geçirilen taşeron işçilerin aynı haklarla geçmelerine rağmen daha sonra ortaya çıkan Yüksek Hakem kurulu kararlarıyla 2020 yılının 10'cü ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 zama mahkum edilmesi dolayısıyla ortaya çıkan haksızlık bir türlü giderilemedi. 4/D Kadrosuna geçirilen bu işçiler mevcut 4/D'li kadrolu işçilerle aralarında uçurum oluştu. Asgari Ücretin yüzde  artış göstermesiyle aldıkları ücret asgari ücretin altında kalınca yasal zorunluluktan dolayı ücretleri asgari seviyeye yükseltildi.

Kadrolu işçiler 30+30 toplu iş sözleşme ikramiyesi, denge ödeneği 750 tl ve enflasyon farkı alıyor! Eski işçilerle yeni işçiler arasındaki aylık fark iki bin 500 TL oldu!
696 KHK ile kadroya geçen 4/d'li sürekli işçilere 31.10.2020’e kadar uygulanan yüksek hakem kurulu kararları ve 2018 yılına ait asgari ücretin uygulanması haksızlıktır. Haksızlığa uğrayan eski kamu işçileri ile aynı hakları ve ücretleri istiyorlar. Bu haksızlığın giderilmesi için 4/d'li işçiler kadrosunda çalışan işçiler 2019 yılında yapılacak toplu iş sözleşmesine dahil olmak istiyor!
İşçilerin ayaklandığı ve sosyal medyada sıkça dile getirdikleri haksızlığın giderilmesini istiyorlar asgari ücretli kamu işçisi olmayacağını dile getiren işçiler, Çalışma bakanı dâhil hiçbir yetkilinin sorunlarını dinlemediğinden ve çözüm yoluna gidilmediğinden dert yanıyorlar.
asgari ücret değil insan onuruna yaraşır bir ücret talep eden işçiler için sendikalarda devreye giriyor. Uzun süredir var olan bu haksızlığın giderilmesini talep eden işçi sendikalarının bu çağrıları da bir karşılık bulmadı.
KONU İLE İLGİLİ HAK-İŞ’TEN SERT TEPKİ GELDİ

Taşerondan kadroya geçen işçilere karşı bürokrasinin hüsümetli olduğunu dile getiren Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan yapılan bu uygulamaların bürokrasiden kaynaklandığını belirterek, "Bir işçi husumeti var. İşçilerin elde ettiklerini, analarının ak sütü gibi helal olan kadrolarını, toplu sözleşmelerini, sosyal haklarını kesmeye, kırpmaya, onlardan adeta rövanş almaya yönelik bir yaklaşım var. Bütün kamu görevlilerini kastetmiyorum ama maalesef ellerinde kamu gücünü bulunduran ve bu gücü çalışanların aleyhine kullanmak için çaba sarf eden bir anlayış var. Bunu şiddetle ve nefretle lanetliyoruz." ifadelerini kullandı.

ORTADA İŞÇİ KALMAYACAK

Kadroya geçen işçilerin uğradığı haksızlığın ortadan giderilmediği taktirde ortada işçi diye bir şey kalmayacağını dile getiren Türk İş Konfederasyonu Başkanı Ergun Atalay, "Özellikle Yüksek Hakem Kurulu var taşeronlardaki arkadaşlarımıza ilk 6 ay 4, ikinci 6 ay 4, üçüncü 6 ay 4, dördüncü 6 ay 4. Enflasyonun 25'in olduğu bir yerde 4,4 uymuyor.
"YENİ DÜZENLEME GEREKİYOR"
Yeni bir düzenlemeye yapması gerekiyor. Ülkeyi yönetenler diyor ki 'İşçileri enflasyona ezdirmiyoruz' ama bu Yüksek Hakem Kurulu ezmenin ötesinde işçi falan kalmıyor ortada" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hasadam 5 yıl önce

Kadro iyidir hoştur