banner2
Öne Çıkanlar Siverek Suruç Sanlıurfa Haberleri Viranşehir Aktoprak Spor

Ş.Urfa'da hedef 5 milyon turist

 açan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, "Şu anda Şanlıurfa'da yaklaşık 4 bin belgeli yatak kapasitesine sahibiz. Bugün itibariyle Mayıs ayı sonuna kadar bütün kapasite dolu ve yaklaşık yılık 400 bin, yataklı turistimiz var. Bizim hedefimiz başlangıçta yıllık 2 milyon turist gelmesi ve gelecek 10 yıl içinde de 5 milyon yatılı turiste ulaşmaktır" dedi.

Milli Eğitim Müdür Vekili Bekir Ayhan, "Şanlıurfa'mız temelden beri misafirperverlik örneği veren dini turizm merkezi durumunda olup Şanlıurfa Otelcilik Meslek Lisemizin uygulama oteli ile birlikte Şanlıurfa'mıza Ülkemize Dünyamızın değişik yerlerinden gelecek olan misafirlerimizi ağırlamak üzere hizmet verecektir. Hizmete girecek uygulama otelinin toplam 30 odası 80 yatak kapasitesi 2 restoran ile 1 toplantı solunu bulunmaktadır" dedi.

 Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe ise, günümüzde gittikçe artan öneme sahip olan kültür turizminin tüm insanlığı geçmişi tanıma, farklı kültürlerle kaynaşmaları yanında ekonomik getirisi olan ve gelişimi hızlandıran önemli bir faktör olduğunu belirterek, "Ancak bir şeye sahip olmak yetmiyor sahip olduğumuz şeyin kıymetini değerini anlamak onunu korumak ve onunu sunmak o kadar önemlidir" dedi.

Vali Nuri okutan ise Şanlıurfa'nın tarihin birçok devresinde güzellikler yaratmış, zenginlikler ve medeniyetler üretmiş bir kent olduğunu belirterek, "Adeta bakir özellikleri taşımaktadır tıpkı toprakları gibi. Eğer iyi kullanır ve iyi değerlendirirsek hem ekonomik olarak bizi güçlendirip katkı sağlayacak, hem de söylediğim gibi tarımla, bilimle ilimizin imajına imaj katma özelliğini sağlamış olacak.

 Biliyorsunuz ilimizin Peygamberler Şehri olması özelliği yanında ki sadece bu inanç turizmini gerçekleştiriyor, büyük potansiyeli mevcut ama onun dışında kültür turizmi diyebileceğimiz, Göbeklitepe'den tutunda Halepli Bahçe'ye kadar burada kültür turizmi açısından cazibe merkezi denilebilecek özellikleri taşıyan bir coğrafyanın mirasçılarıyız. Zaman zaman çok gündeme geliyor "Sayın Vali eğitime çok önem veriyor" diye. "Eğitime", turizme, tarıma, sanayiye katkıda bulunması için önem veriyorum. Her kademede, her aşamada, eğitimli güzel insanların olması gerekiyor. Eğitim Şanlıurfa'yı tanımak Şanlıurfa'yı tanıtmak kendimizi tanımak için gerekli. Onun için eğitim olmazsa olmaz. Bu okul bir güneş gibi adeta Urfa'yı turizm anlamında aydınlatacak nirengi noktalardan birisi olacaktır. Belki bununla yetinmeyeceğiz. Belki yeni okulların açılması gerekecek.

Bu bakımdan Vali başta olmak üzere biz bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Her hafta bir araya gelmeye çalışıyoruz arkadaşlarımızla. Bir ortak akıl oluşturalım istiyoruz. Bu her sektör için gerekli ama en fazla turizm sektörü için gerekli. Şehrin bir genel bakışını ortaya koyup, bütün herkes elinden gelen katkıyı orda göstersin istiyoruz. Bu çerçevede şehrimizin gelecekteki en önemli alanlarından birisi şimdilik GAP Vadisi olarak adlandırdığınız, bir bölgenin oluşması lazım diye düşünüyoruz. Bu konuda mesela akıl birliğine vardık. Orada oteller olacak. 10'a yakın dünyaca ünlü oteller zinciri bize başvuruyor. Orada şimdi bugün yarın kazıklarını çakabileceğimiz, 5 bin kişilik kapalı spor salonu yapılacak. Açılır kapanır uluslararası standartlarda yüzme havuzu, uluslar arası yarışların yapılabileceği olimpik yüzme havuzları hemen orada yapılacak.  Yine inşallah orada değişik aktiviteleri olan bir kongre merkezi yapacağız. Kültür merkezi ve 4 bilimi atıfta bulanacak planatoryum yine orada yapılacak. Hayvanat bahçesi, değişik park bahçe düzenlemeleri gerçekleştirilecek. Hemen yanına otel müesseselerini koyacağız. Hemen yan tarafına eğitim ve sağlık birimleri olacak. Yeni bir Şanlıurfa'ya bir boyut kazandıracağız.

Hep birlikte envanter çalışması yaptık. Yaptık da bitti mi hayır. Şimdi görevimiz, o ilk aşamaydı il merkezimiz için yapıldı ama taşra için devam ediyor o çalışma ve merkezdeki çalışmayı da artık hayatımıza katmamız gerekiyor. Daireler arası bir takım paylaştırmalar yaptık. Özel idareye, belediye, ticaret odamıza ve diğer odalarımıza düşen görevleri belirttik. Şimdi herkes kendine göre bir plan proje geliştiriyor. Kaynaklarını buna göre hazırlıyor. Başlangıçta hem eserlerimize sahip çıkmak, korumak birinci derecedeki amacımız daha sonra onları şehrin hayatına katmak. Daha sonra bize Şanlıurfa'yı öğretmelerini sağlamak. Hem bize hem misafirlerimize Şanlıurfa'yı tanımalarını dokunmalarını oradan beslenmelerini sağlamak amacıyla işte Restoran çalışmalarından tutun işletmelere çalışmalarına kadar götürmek istiyoruz.

Haleplibahçe ile ilgili çok güzel gelişmeler var. Orada hem açık hava müzesi yapılacak hem şehrin acil ihtiyacı olan şehre yakışan büyük bir müze çalışmamız var. Belediyemiz de inşallah kendine düşen kısımda da şehir düzenlemelerini yaparak, Halepli bahçeyi içinden Karakoyun deresiyle tamamlanan ve Balıklıgölle bütünleşen bir proje bu manada gerçekleştirmiş olacak. Bunlar çok uzun şeyler değil. Belki Kızılkoyun'da da bu mağaralarla bütünleşirse birkaç yıl içinde bunların gerçekleşeceğini zannediyoruz. Diğer taraftan GAP İdaresi başta olmak üzere yatırım ajansı, özel idare, belediye ve üniversitemiz tüm kaynaklarımızın en az yüzde 50'sini turizm sektörüne aktarmak arzusundayız. Bu yönde projelerimizi hazırlıyoruz. Her aşamada her fırsatta bu yönde projeleri gerçekleştiriyoruz. Bu vesileyle burada yatırım ajansı yönetim kurulu başkanı olarak da proje teklifina çıktık. 4 haziranda son buluyor.  Paramızın yüzde 50'sini turizme ayırdık. 4 haziran da saat 17.00'de son buluyor başvuru süresi. Orada yaklaşık 10 milyon TL'nin üstünde kaynak ayırdık turizme. İnşallah bazı yerleri restore edeceğiz. Bazı yerleri işleteceğiz.

Birtaraftan mali, bir taraftan insan, bir taraftan kurumsal güçlerimizi birlik beraberlikte kullanmalıyız. Çok dağıtmadan belli sektörlerde kullanmalıyız. Bu sektörlerin başında turizm sektörü geliyor. O bakımdan başta vali olmak üzere hepimiz el ele omuz omuza vermek zorundayız. Şu anda yaklaşık 4 bin belgeli yatak kapasitesine sahibiz. Bugün itibariyle Mayıs ayı sonuna kadar bütün kapasite dolu ve yaklaşık yılık 400 bin yataklı turistimiz var. Bizim hedefimiz başlangıçta yıllık 2 milyon turist gelmesi ve gelecek 10 yıl içinde de 5 milyon yatılı turiste ulaşmaktır. İnşallah bunu gerçekleştirebiliriz. Şanlıurfa'nın mayasında, temelinde, kültüründe bu zaten hazır. Bize düşen şey bu potansiyeli keşfetmek, tanıtmak, bilinmek, işletmek ve kamuoyuna sunmak. Onun içinde el ele vermek durumundayız. Sektör olarak el ele vermek durumundayız sektör bunu sakın valiye belediye başkanına ticaret odası başkanına devretmesin hepimiz varız zaten; ama hepimizde aynı derecede omuz omuza el ele olmak zorundayız. Birbirimizi olumlu etkilemek zorundayız. Hepimiz kamu görevlisi gibi çalışıp, sorunların hem çözümünde hem tespitinde katkıda bulunmak durumundayız. Böyle bir gidişatın içinde olmaktan da büyük mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. " dedi   

Vali Nuri Okutan'ın konuşmasının ardından Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrenciler şiir okuyup, halk oyunları gösterisinde bulundu. Uygulama oteline geçen Vali Okutan ve beraberindekiler, kurdeleyi kesip, uygulama okulunu açtılar.

Bu arada düzenlenen törene Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'ın yanı sıra, Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe, Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, Milli Eğitim Müdürü Vekili Bekir Ayhan, İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Selami Yıldız ve okul müdürleri ile öğrenciler katıldı.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.