banner2
Öne Çıkanlar Dumankaya Gabon DeleBashiru Meclis Üyesi Ahmet Çoban Furkan Demirtaş

Esnaf Başkanı Bakay kayıt dışından dert yandı

Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği (ŞESOB) Başkanı Mehmet Şefik Bakay,Şanlıurfa’da kayıtsız iş yeri sayısının 20 binlere ulaştığını belirterek, “Bu sorun kayıtlı esnafı ciddi şekilde olumsuz etkiliyor, haksız rekabete yol açıyor” dedi.

Yazarımız Müslüm Aktürk, ŞESOB Başkanı Şefik Bakay’ı makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında birlikle ilgili bilgi veren Bakay, 1953 yılında kurulan ŞESOB’un 74 odaya kadar yükselen sayısının, bazı mesleklerin ortadan kalkması nedeniyle 58’e düştüğünü söyledi. 28’i merkezde olmak üzere diğer odaların ilçelerde kurulu olduğunu belirten Bakay, sadece Harran’da odalarının bulunmadığını anlattı. Kayıtlı 78 bin üyelerinden yaklaşık 40 bininin aktif durumda olduğunu vurgulayan Şefik Bakay, “En önemli sorununun ne?” sorusuna, “Kayıt dışı iş yerleri” cevabını verdi.


Şanlıurfa’da kayıt dışı iş yeri sayısının 20 binlere ulaştığını, bunun da kayıtlı esnafı çok ciddi şekilde olumsuz etkilediğini belirten Şefik Bakay, şöyle devam etti:
“Vergi Dairesine, belediyeye, bize kaydını yaptırmayan bir işyeri ile aynı sektörde faaliyette bulunan kayıtlı bir esnaf arasında 3-4 bin liralık gelir farkı bulunuyor. Vergi vermediği, çalıştırdığı işçilerini sigortala göstermediği için 3-4 bin liralık gideri ödemeyen esnaf malını daha düşük ücrete satabiliyor. Tüketici de haliyle daha ucuz satış yapan esnafa yöneliyor. Dolayısıyla burada haksız bir rekabet ortamı oluşuyor. Valiliğe, belediyelere, Tarım İl Müdürlüğü’ne şikayette bulunmamıza rağmen maalesef iyi bir netice alamadık. Sizin aracılığınızla ilgili yerlere bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; Lütfen kayıt dışı mücadelemize destek olun.”

DEVLET DESTEĞİ MUTLU ETTİ

Esnafla ilgili son dönemlerde güzel gelişmeler olduğunu hatırlatan Şefik Bakay, emekli esnaftan kesilen yüzde 15’lik verginin daha önce yüzde 10’a düşürüldüğünü, Mart ayı itibariyle ise bu oranın da kaldırıldığını söyledi. Bakay, ayrıca esnafa faizsiz ve 4 yıl ödemesiz kredi sağlandığını, terör nedeniyle işlerin durma noktasına geldiği bir sırada bu desteklerin bir nebze de olsa yaralarına çare olduğunu sözlerine ekledi.

Müslüm Aktürk / www.ballikligol.com

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.