banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haliliye Türkiye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

Şap hastalığı Urfa'da et fiyatlarını vurdu!...


Son günlerde Şanlıurfa’da görüldüğü öne sürülen Şap Hastalığı bölgede hayvancılıkla uğraşan kesimi olumsuz etkilediği gibi kırmız et fiyatında da yükselişe sebep oldu. Bakanlık kararıyla karantinaya alınan bölgede bulunan Canlı Hayvan Pazarının kapatılmasının ardından hayvan ticareti durma noktasına geldi.

Karantina nedeniyle kapatılan pazarın ay sonunda açılacağı ileri sürülse de söz konusu pazarın ne zaman açılacağı tam olarak bilinmiyor. Bölgedeki hayvan besiciliğini ve ticaretini olumsuz etkileyen Şap Hastalığı konusunda açıklamalarda bulunan Şanlıurfalılar, bulaşıcı olan bu tür hastalıkların yayılmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

Kırmızı et fiyatlarının hastalık iddiaları nedeniyle yükselişe geçtiğini söyleyen Şanlıurfa Kasaplar Odası Başkanı Abbas Tumbul, “Yaklaşık 2 aydır Şap Hastalığı çıkmıştır. Bundan dolayı 3 gündür hayvan pazarı kapatıldı. Hayvanlar rastgele, temiz olmayan yerlerde satılıyor. Aslında Şap Hastalığı büyükbaş hayvanlarda çıkmıştır ama küçükbaşın da pazarını etkileyerek bozmuştur. Ayrıca Şap Hastalığı ister istemez fiyatları da etkiledi. Bir kilogram canlı küçükbaş hayvan 12 TL oldu. Büyükbaşta ise biraz düşme olmuştu ama yine fırladı. Yetkililerin bu konuda önlemler alması lazım. Hayvan satılan yerleri ilaçlamalı ve gerekli tedbirler almalıdır. Bunlar yapılmadığı takdirde ister istemez birbirine bulaşır ve yayılır.” diyerek yetkilileri uyardı.

Hayvancılıkla uğraşan İbrahim Binici ise hayvanların sağlıklı olmayana kadar kestirilemediğini dile getirerek, “Bu hastalık büyükbaş hayvanlar için geçerlidir. Küçükbaş hayvanlarda Şap Hastalığı neredeyse yoktur. Bizim bulunduğumuz bölgelerde Şap Hastalığı tamamen yaygın bir durumdadır. Şu an aşılı olduğu için birkaç ilaç takviyesiyle Şap Hastalığını çabuk atlatıyorlar. Hayvanlarımız sağlıklı olmayana kadar da kestirmiyoruz. Tarım Müdürlüğü hayvan pazarını kapatacağına Şap ile ilgili bir araştırma yaparlarsa daha iyi olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Şap Hastalığının küçükbaş hayvanlarda fiyatın yükselmesine sebep olduğunu belirten Binici, hayvan pazarında yeterince önlemlerin alınmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu:  “Şap Hastalığı hava yoluyla bulaşıyor, hayvan pazarına gidildiğinde ayaklarımıza bulaşırsa bizimle beraber ahırımıza girer ve hayvanlarımıza bulaşır.  Bunun içinde tedbir almıyor belediyeler. Diğer illerde hayvan pazarı girişlerinde ilaçlı sular vardır. İnsanlar da o sudan geçiyor ayakları dezenfekte oluyor. Oraya giren vasıtalarda o ilaçlı sudan geçiyor hayvanlarda geçiyor. Ama Urfa’nın hayvan pazarında öyle bir uygulama yoktur. Aslında sadece ŞAP hastalığı ile değil, şimdiye kadar tüm hastalıkla ilgili belediyenin hayvan pazarında aldığı bir tedbir görülmemiştir.” (Osman Gülebak, Ramazan Casuk-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.