banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Şanlıurfaspor Urfa Haberleri Sanlıurfa

Şanlıurfa'da çiftçiler seracılık için ilgi bekliyor

Tarım kenti Şanlıurfa'da kendi imkânlarıyla seracılık yapmaya çalışan çiftçiler, seracılık konusunda çiftçinin bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu belirterek çiftçilerin projelerle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

ŞAÇok verimli tarım arazilerine sahip GAP’ın başkenti Şanlıurfa’da seracılık giderek yaygınlaşıyor.

Birçok çiftçi seracılık yapmak için kendi tarlasında imkânları nispetince seracılık yapmaya çalışıyor. Çiftçilerin seracılık konusunda yeterince bilinçlendirilmediğini ileri süren çiftçi İsa Güneş, yetkililerden destek istedi. 

Seracılık konusunda çiftçiye destek verilmeli

Kendi imkânlarıyla seracılık yapmaya çalıştıklarını ifade eden İsa Güneş, seracılık konusunda çiftçinin bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu belirterek çiftçilerin projelerle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

 

“Biber çok tüketildiğinden satışlardan memnunuz”

Serada ürün yetiştirme sürecini anlatan Güneş, “Biberi dışardan fide olarak alıyoruz. Bu fideleri şubat ayında ekiyoruz. Dışarıya göre daha erken yani 1-1,5 ay içerisinde yetişiyor çünkü fide serada daha çok sıcağı görüyor. Dalları kırılmasın diye fideye ip doluyoruz çünkü biber dalları çabuk kırılan bir bitkidir. Hava vurulduğu zaman düşmesin diye böyle bağlıyoruz zaten ayda bir dallarını buduyoruz ki alttan hava alsın hastalık girmesin diye de yapraklarını buduyoruz. Bir aydan sonra ürünü toplamaya başlıyoruz.” diye konuştu.

 

Şanlıurfa’da biber tüketim kültürünün çok olmasından dolayı biber satışlarından memnun olduğunu söyleyen Güneş, topladıkları ürünün bir bölümünün ise başka bölgelere gönderildiğini söyledi.

 

“Urfa toprağı bibere tat veriyor”

Urfa’nın biberi çok sevmesinin dedelerinden kalma bir kültür olduğunu söyleyen Güneş, ”Bizim topraklarımız bu biberi yetiştirme konusun çok verimli. Topraklarımız bibere güzel aroma verdiği için tadı çok güzel oluyor. Yani her toprağın biberinin tadı güzel olmaz. Urfa topraklarında yetişen biberler hem acı hem de tadı güzel oluyor. Urfalılar olarak ağzımızın tadını bildiğimiz için biberi her zaman tercih ediyoruz.” şeklinde konuştu.

 

“Salatalık ve domates gibi ürünleri de yetiştiriyoruz”

Salatalık ve domatesleri de biber gibi fide olarak alıp serada yetiştirdiklerini belirten Güneş, “Fideyi ektikten 1-2 hafta sonra aynı bu ipleri doluyoruz. Buradan da dik dursun diye kelepçe atıyoruz. Daha sonra zararlılara karşı ilaçlama yapıyoruz. Sonra budama yapıyoruz. Belli bir zamandan sonra alttan daha iyi hava alıp daha güzel gelişsin diye bu yukarı çıktıkça iplerini aşağı indiriyoruz ki daha çok çıkmasın hava vurduğu zaman düşmesin diye. Zararlara karşı ilaç veriyoruz başka bir şey yaptığımız yok yani domateslere. Domates bayağı verimlidir. Tadı da fazla farklı değildir dışardakilerine göre iyidir.” ifadelerini kullandı.(Osman Gülebak-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.