19 Ağustos 2016 tarihinde SGK alacaklarının da yapılandırılmasını içine alan 6736 sayılı torba yasası hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan SGK Şanlıurfa İl Müdürlüğü, Şanlıurfa’da 7 bin civarında işverenin borçlu olduğunu söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür İsmail Ünlü, 19 Ağustos 2016 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarının da yapılandırılmasını içine alan 6736 sayılı torba yasa ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Yasanın işveren ve sigortalıların SGK ile beyaz bir sayfa açma imkânı sağladığını belirten Ünlü, tüm borcu olan işveren ve sigortalıları bu yasadan faydalanmaya çağırdı.
Şanlıurfa’da 11 bin 783 tane kayıtlı işyeri, 220 bin 926 sigortalı ve 712 bin 563 Genel Sağlık Sigorta kaydının bulunduğunu belirten Ünlü, 7 bin civarında SGK’ya borçlu işverenin toplam 288 milyon 500 bin lira borcu olduğunu söyledi.
Bu yasanın işverenimiz ve sigortalılarımızın SGK ile beyaz bir sayfa açma imkânı sağladığını belirten Ünlü, “Bu yasada işverenlerimizin ve sigortalılarımızın prim borçlarına yapılandırma getirilmiştir. İşverenlerimizin Haziran 2016 ve öncesine ait sigorta, Bağ Kur ve memuriyetten doğan prim, kesenek, kurum karşılığı, işsizlik sigortası da dâhil olacaktır. Yine bu yapılandırma; Şubat ayına kadar olan isteğe bağlı topluluk sigortası primleri, ÖİV, Damga vergisi, Eğitim katkı payı, idari para cezaları ve buna bağlı gecikme zamları, 30.06.2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik üzerinde hesaplanan sigorta primleri, Genel sağlık sigortası kapsamında primini kendi ödeyenlerin prim borçları ve buna bağlı gecikme zammı alacaklarını kapsamaktadır.” diye konuştu.
Çıkan torba yasasında yapılandırılmayacak borçların da olduğunu belirten Ünlü şöyle devam etti:
“Rücu alacakları, Geçici 17, (Geçici 63 maddeleri gereği durdurulan Esnaf Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalılığının ihya edilmesi halinde ortaya çıkacak alacak tutarı, Sağlık Hizmet Sunucularına (hastaneler, eczaneler, optikçiler) yersiz yapılan ödemelerden veya bunlara kesilen cezai şartlardan doğan alacaklar ve kira alacakları kapsam dışı bırakılmıştır. Dolayısıyla bu borçlar yapılandırılmayacaktır.”
“Yapılandırılmış borçların peşin/ilk taksit ödeme süresinde -02.01.2017 tarihine kadar- tamamen ödenmesi halinde Yİ-ÜFE’nin yüzde 50’si silinecek”
Borçların nasıl yapılandırılacağı konusuna açıklık Ünlü, “Bu borçların asılları yani anaparaları ödeme sürelerinin bittiği tarihten torba yasanın yayımlandığı 19 Ağustos arasında geçen süre için Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas olarak bir hesap yapılacak bu hesaplanan tutar süresi içerisinde ödenmesi halinde bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı fer’ i alacakların tamamından vazgeçilecektir. Yapılandırılmış borçların peşin/ilk taksit ödeme süresinde (02.01.2017 tarihine kadar) tamamen ödenmesi halinde Yİ-ÜFE’nin yüzde 50’si silinecek, borç aslı ve hesaplanan Yİ-ÜFE’nin kalan yüzde 50’si tahsil edilecek. Gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklar alınmayacaktır.”
İdari para cezalarında yapılandırma da değinen Ünlü, şöyle devam etti:
“30 Haziran 2016 tarihine kadar (bu tarih dâhil) işlenen fiiller, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kesinleştiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş olan idari para cezası, asıllarının yüzde 50’si ile Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde İPC asıllarının kalan yüzde 50’si ile İPC’ye uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.” (Osman Gülebak/Ramazan Casuk-İLKHA)