banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Belediye Harran Üniversitesi ak parti Başkan

Taşarona ne Zaman Kadro verilecek?


HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim AYHAN Türkiye Büyük Millet Meclisine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından yanıtlaması istemiyle  verdiği soru önergesiyle taşarona kadronun mahiyetlerini sordu.

İŞTE O ÖNERGE:

Resmi rakamlara göre, kamuda 800 bin olarak ifade edilen taşeron işçi çalıştırılmaktadır.
İş yaşamının kangrenleşmiş sorunu olan taşeron işçiliği, özünde emek sömürüsü olan bir uygulama olarak karşımızda durmaktadır. İşçiler iş güvencesi, kıdem tazminatı, sosyal haklar ve sendikalaşma haklarından yoksun olarak emek sürecinde yer almaktadırlar.
1 Kasım ve 7 Haziran seçimleri öncesinde partiniz tarafından sıkça dile getirilen ve seçim beyannamenizde de yer alan, taşeron işçiliği sorununun çözüleceğine dair söylem ve taahhütleriniz; taşeron işçileri, aileleri ve toplumun önemli bir kesiminde umut ve beklenti yaratmıştır.
Ancak 6552 sayılı Torba Kanun ile kamuda taşeron işçi çalıştırılmaya devam edilecek olması; asli işler, yardımcı işler ayırımı ile umut ve beklenti içerisinde bulunan önemli bir oranda kitlenin mağduriyeti devam edecektir.

Bu bağlamda;
1. Seçim öncesi, kadroya alınacak taşeron işçilerinin sorunu ile ilgili taahhütlerinizi yerine getirecek misiniz? Bu taahhütlerinizi hangi program dâhilinde ve ne zaman yerine getirmeyi düşünüyorsunuz?
2. Kamuda çalışan taşeron işçilerden kaçına kadro vermeyi planlıyorsunuz?
3. Kadro verilecek taşeron işçi sayısı hakkaniyet ölçülerine göre mi yapılacak? Yoksa mali politikalara göre mi belirlenecek?
4. Yardımcı işleri hangi kriterlere göre belirleyeceksiniz?
5. Yardımcı işler belirlenirken sendika ve meslek örgütleri ile mutabakata varmayı öngörüyor musunuz?
6. Örneğin kara yollarında çalışan bir şoför asli işlerde değerlendirilebilecekken, sağlık alanında çalışan bir şoförün yardımcı işlerde değerlendirilebilmesindeki çelişkiyi, adaletsizliği nasıl değerlendiriyorsunuz?
7. Yardımcı işlerde çalışacaklara iş güvencesi hakkı verilecek mi?
8. Yardımcı işlerde çalışacaklara sendikal haklar, toplu sözleşme hakkı verilecek mi?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.