banner2
Öne Çıkanlar Siverek Viranşehir Sanlıurfa Haberleri Nihat Çiftçi Suruç

İşlerinin patronu oldular

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO)nın işsiz gençlere iş imkânı sağlamak için başlattığı kurslar meyvelerini vermeye başladı. İş Kur, KOSGEB ve ŞUTSOnun ortaklaşa yürüttüğü kursları tamamlayan 50 gençten birçoğu iş kurmak için kollarını sıvadı. Toplam 325 kişinin girişimcilik kurusunu alacağı gençlerden bazıları ise KOSGEB’ten alacakları kredi desteğinin yeterli gelmeyeceğini dile getirerek biraz daha destek istedi.

VALİ OKUTAN: ŞANLIURFA’NIN GELECEĞİ ÇOK PARLAK

Gruplar halinde verilen girişimcilik kursunu tamamlayan 50 kişiye Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’ın da katıldığı bir törenle sertifikaları verildi. Vali Okutan törende yaptığı konuşmada Şanlıurfa’nın çok parlak bir geleceğinin olduğunu söyledi. Şanlıurfa’nın potansiyelini değerlendirmesi için biraz disipline olması gerektiğinin altını çizen Vali Okutan, girişimcilik kurusunu çok önemsediğini vurguladı.Vali Okutan konuşmasını şöyle sürdürdü:” Şanlıurfa’ya ilk geldiğim günlerde burada bir konuşma yapmıştım. O konuşmaları şimdi anımsıyorum. Şanlıurfa’nın yağı, şekeri ve unu var helva yapmakta biraz zorlanıyoruz. Bu demek müteşebbis güç demek. Aslında Şanlıurfa’da çok iyi işadamları da var. Birçok kesimi ayrı ayrı takip ediyorum, çok güzel projeleri ve girişimleri de var. Ama bunlar bir süreç içinde olur. O süreç zaman içinde kendini doldurmalı. Dolayısıyla ticaret odamızın ve örnek girişimcilerimizin içinde bulunduğu bu çalışmayı fevkalade yerinde buluyor ve çok da önemsiyorum. Günümüzde yalnızca paranın var olması yetmiyor. Yatırım için fiziki şartlar, stratejik şartlar da yetmiyor. Pazar çok önemli ama pazar da tek başına yetmiyor. İnsan girişimciliği,  insan ruhu ve organizasyon çok önemli. Organizasyon tek başına bir güçtür. Uluslar arası finans kuruluşları iyi bir proje, iyi bir teklif, iyi bir organizasyona hibe veriyor. Projenizde pazarı, üretilen yeri, üretim gücünü ve organizasyonu işaret edeceksiniz. Size istediğiniz kadar para veriyorlar ve orada projeyi başlatıyorsunuz. Yani iyi bir proje, iyi bir düşünce götürmek lazım. Ona da aslında girişimcilik ruhu veya girişimcilik diyebiliriz

Şanlıurfa’nın ekonomik durumunun istedikleri yerde olmadığını hatırlatan ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin “Ama potansiyelimde az değil. Bu potansiyelimizi harekete geçirmemiz gerekiyor. Siz girişimcilerle bunu başarmak istiyoruz. Sizin için elimizden gelen desteği de vereceğiz.”dedi

ŞUTSO Başkan Vekili Osman Baysal ise düzenledikleri kurslarla Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan 200 tesisin yanına 50 girişimcinin işletmeci adayının bugün burada sertifika aldığının altını çizdi. Baysal,  kursa katılan bayan ve erkeklerin bu kursların ardından iş yeri açarak hem işsiz kalmaktan kurtulmuş olacağını hem de işsiz gençlere istihdam sağlayacağını dile getirdi.

Türkiye’nin önde firmalarından ve Şanlıurfa’da yatırım yapacak olan Hakan Plastiğin sahibi Zafer Karadeniz ve Güllüoğlu Baklavalarının sahibi Necdet Güllüoğlu’nun da hazır bulunduğu genç girişimcilerin sertifika töreninde bu ünlü iki isim birer konuşma yaptılar. Hakan Plastiğin sahibi fabrikasında çıkan yangının ardından kül olan tesisini yeniden ayağa kaldırmanın başarı öyküsünü anlatırken Güllüoğlu’da baklavacılıkta dünya markası olmasının hikâyesini çocuk yaşta bulaşık yıkayarak başladığını aktardı.Güllüoğlu ”Bizim zamanımızda bu kadar hibe destek yoktu.Sağ olsun hükümetimiz şimdi çok güzel kredi destekleri ve hibeleri sağlıyor.Bunu girişimcilerin iyi değerlendirmesi gerekiyor.Bizim zamanımızda bu destekler yoktu.Babam beni çocuk yaşta baklava dükkanımızda bulaşık yıkatarak başlattı.Ellerim yara olmuştu.İyi hatırlıyorum.Çok zor şartlarda bu günlere geldik.Ama şimdi dünyanın sayılı yerlerinde yabancılara Türk baklavası yediriyoruz.”ifadelerini kullandı

BALIK TUTMAYI DA BALIK YEMEYİ DE ÖĞRENDİLER

Şanlıurfa İŞ-KUR Müdürü Necdet Karasevda ise 325 gence balık yemeyi öğrettikleri gibi balık tutmayı da öğrettiklerinin gurunu yaşadıklarını söyledi.

KOSGEB Şanlıurfa Müdürü İdris Erkeksoy ise girişimcilik kurslarını önemsediklerini KOSKEB olarak bu tür faaliyetleri desteklerini dile getirdi.

OKUL ARAÇ GEREÇLERİ ÜRETECEK

ŞUTSOnun girişimcilik kurslarından faydalanan ve iş yeri açmak için projesini tamamlayanlardan biri de Faruk Aslan (47).  Dört çocuk babası olan Aslan, 2 yıldır işsiz olduğunu belirtti. ŞUTSOnun girişimcilik kursu ile yeniden iş sahibi olacağını dile getiren Aslan, Bu kursa katılanlara kurs süresince her gün maaş verildi. Ayrıca kursun sonunda iş yeri kurmak isteyenlere KOSGEBin ŞUTSO ile imzaladığı protokol çerçevesinde 7 bin TL hibe veriliyor. Bunun yanı sıra 2 yıl ödemesiz 70 bin TL kredi veriyor. Ben de bu hibe ve krediden yararlanarak okul araç gereçleri üreten bir atölye açacağım. İlk etapta burada 6 kişi istihdam edeceğim. İlerleyen yıllarda istihdam sayımı 50ye çıkartmayı planlıyorum. dedi.

SÜHEYLA İŞ ELBİSELERİ ÜRECEK

Kursa katılıp girişimcilik dersleri alanlar arasında bayanlar da bulunuyor. Kursu bitiren ve iş elbiseleri üretimi yapmak için harekete geçen 3 çocuk annesi Süheyla Uğurlu(30), üretime 7 kişiyi istihdam ederek başlayacağını söyledi. Ailesini geçindirmek ve çocuklarını okutmak için kendi işinin patronu olacağını dile getiren Uğurlu, iş yerinde daha çok bayanların istihdamını sağlayacağını 2 yılda bu istihdamın sayını 70’e çıkartmayı planladığını belirtti. KOSGEB’in destekleri ile iş kurmalarının yeterli olmayacağını hatırlatan Uğurlu, Kredi Garanti Fonundan da desteklemelerini istedi.

KURSDAN ALDIĞI MAAŞI İŞSİZ BABASINA VERMİŞ

Bu arada girişimcilik kursuna katılan Ercan toprak, hem meslek örendiklerini hem de kurs gördükleri her gün için 15 TL ücret aldıklarını söyledi. Ercan Toprak kurslara katıldıkları için kendilerine verilen 150 liranın 100 lirasını babasına harçlık olarak verdiğini anlattı. Babasının inşatlarda boyacılık yaptığın hatırlatan Toprak,”O günlerde babamın pek işi yoktu. Parasız kaldığını düşündüm. Kurslara katıldığım için bana verdikleri parayı bende babama harçlık olarak verdim. Hep babam bize harçlık verecek değil ya.Şimdi ise iş kurma heyecanımı yaşıyorum.İşsizlikten kurtulmamızı sağlayan bu kurslarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”dedi

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.