banner2
Öne Çıkanlar Harran Üniversitesi Urfa Haberleri şuski Sanlıurfa EXİMBANK

Elektrikli otomobil ürettiler

Bursa Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Otomotiv Mühendisliği bölümü öğrencilerinden oluşan 5 kişi, ürettikleri elektrikli otomobil ile Bursa’da bir ilke imza attılar.

Üniversiteli öğrencilerin bir ay içerisinde geceli gündüzlü çalışarak, kimi zaman atölyede sabahlayarak ürettikleri elektrikli otomobil, saatte 80-90 kilometre hıza ulaşıyor.

Devletin bu tür projelere destek vermesi gerektiğini belirten öğrenciler, devlet destekli olursa trafikte hiçbir sorun yaşanmadan, yakıt probleminden kurtularak, böylesi otomobillerin üretilebileceğini söylediler.

İLKHA’ya konuşan Uludağ Üniversitesi yüksek lisans öğrencilerinden ve elektrikli otomobil üretmedeki ekibin koordinatörlüğünü yapan Yücel Yıldırım, yaptıkları aracın uzun bir tasarım çalışması geçirdiğini dile getirdi.

Maddi imkânsızlıklardan dolayı projelerini birkaç aya sığdırmak zorunda kaldıklarını ifade eden Yıldırım, son birkaç hafta geceli gündüzlü çalıştıklarını hatta bazen laboratuarda sabahladıklarını anlattı.

“Bir ülke bir aracı 20 bin TL’ye alıp 80 bin TL’ye satıyorsa bu ülke için problemdir”

Trafiğe çıkabilecek kriterde bir aracın yaklaşık olarak 900- 1000 sayfa arasında bir test aşamasından geçmesi gerektiğini belirten Yıldırım, “Bu bir veya iki üniversitenin yapabileceği bir şey değil. Ülke olarak yapılabilir. Ama üstünde durulması lazım. Bir ülke bir aracı 20 bin TL’ye alıp 80 bin TL’ye satıyorsa bu ülke için problemdir.” diye konuştu.

Saatte 80 -90 kilometre hız yapabiliyor

Saatte 80-90 kilometre hızla gidebilen tamamen yerli ve elektrikli bir araç ürettiklerini söyleyen Yıldırım, “Normal trafiğe çıkabilecek bir araç yapmaya çalıştık. O yüzden gerçek bir arabadan farksız bir araba yapmaya çalıştık. Bütün güvenlik donanımları olmadan zaten araç testlerden geçemiyor. 3 sayfalık bir test var ve bizim aracımız hepsinden tek tek geçti.” diye konuştu.

8 saatte şarj oluyor, 70 kilometre yol yapıyor

Aracın 8 saat içinde tamamen şarj olduğunu belirten Yıldırım, elektrikli aracın bu şarjla 70 kilometre yol yaptığını kaydetti.

“Norveç yüzde yüz elektrikli araca geçti”

Almanya’nın 2030 yılına kadar yüzde yüz elektrikli araca geçme hazırlığında olduğunu söyleyen Yıldırım, “Norveç’e baktığımız zaman tamamen yüzde yüz elektrikli araca geçildi. Bizim ülke olarak 60 milyar dolar enerji ithalatımız var. Bunu bir şekilde kapatmamız lazım. Değişik materyallerle çalışan alternatif araçlar üretmemiz lazım.” diye belirtti.

TÜBİTAK’tan aldıkları destekle aracı 25 bin TL’ye mal ettiklerini söyleyen Yıldırım, hiçbir beklenti içinde olmadan ürettiklerini ifade etti.

Aracı olduğu gibi üniversiteye bağışladıklarını dile getiren Yıldırım, herhangi bir kâr amacı gütmediklerini ve sadece ülkeye destek amaçlı, bir taşta kendileri koymak için böyle bir çalışma içine girdiklerini söyledi.

Araç hakkında teknik bilgileri paylaşan Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden bu yıl mezun olan Mehmet Emin Çelik ise aracın proje tasarım bölümünde görev aldığını söyledi. Aracın boyunun 3.4 metre, yüksekliği ve genişliğinin 1. 6 metre olduğunu belirten Çelik, aracın ağırlığının ise 400 kilogram olduğunu söyledi.

Projeye destek verildiği takdirde daha güzel işlerin başarılabileceğini dile getiren Çelik, bu konuda devlet yetkililerine bu tür projelere destek vermeleri çağrısında bulundu. (Zeki Aras –İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.