banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin MHP

Dünyada Bir İlki Yaptı. Faizsiz Kredi Modelini Geliştirdi

Başarı grafiğini hızla yükselterek vergi rekortmenliğine doğru ilerlediklerini belirten Alper Özata, ”Bizim şu anda Hiperaktif Kredi, Kreditör Kredi, Akıllı Kredi Başvurusunu, Simülatörlü Kredi sorgulama, Birebir Kredi Onarım Merkezi, Başka Kredi, Hiperdijital Medya Ajansı, Hedy’s Finansal Teknolojiler gibi yaklaşık 10 şirketimiz var. Teknokent’in geçişini de tamamladık ve şirket olarak neredeyse vergi rekortmenliğine doğru gidiyoruz. Bir kişinin tüm kredi verilerini iç görüye dönüştüren puanlama modeli geliştirdik.” Dedi.

BİZİM İŞİMİZ TAMAMEN SAĞLIKLI BORÇ ALMA SİSTEMLERİ.
Kredi başvurularında yapılan hataları da değinen Özata, kendi geliştirdikleri simülatörlü kredi sorgulama sisteminin de bankacılık sisteminden farklılıklarını anlatarak ayrıntıları paylaştı. Alper Özata sözlerine şöyle devam etti. 
“Bizim işimiz; kişinin finansal özellikleri ve bu finansal özelliklerinde hiç anlamadıkları, bilmedikleri ama başvuru sonucunu etkileyen tüm kriterlerin olduğu finansal özellikler. Bu bir kümemiz. Geçmiş banka çalışmalarınız ki bu, sizin için de benim için de geçerli. Geçmiş 5 yıl boyunca yapmış olduğumuz bankadaki çalışmalar ve Türkiye’de bulunan tüm kredi politikalarından ve bunun neticesinde sonuca ulaştığımız bir puana ulaştık ve bu dünyanın en iyi puanı. Biz bu konuda mütevazı olamayız. Amerika’da, Londra’da, Almanya pazarında, Hollanda’da, özetle hem Avrupa pazarında hem de Güney Amerika pazarında; buralarda kullanılan tüm puanlama modellerinden çok daha zengin ve gelişmiş bir puanlama modeli geliştirdik. Çünkü herkes geçmiş banka çalışmaları ile işlem yapıyor. Yani size bugün almış olduğunuz 5 liralık krediye, 3 ay ödediğiniz performansınızla yeni bir kredi alma imkanı doğuruyor mevcut sistem. Yani bugün aldığınız bir riske ne kadar ödeme yaptınız, o ödemeleriniz performansınıza göre yeni bir riskin kapısını size açıyorlar. Bu yanlış bir politika ve yanlış işlemlerin sonucu dolayısı ile kişinin kredi profilinin de kötüleşmesine sebep oluyor. Bu dünyanın her yerinde böyle. Çünkü siz sadece kredi puanınızı işleyen kurumlardan, puanınızı alıp bankaya gitmiyorsunuz. Bankacı sizden farklı gelir ya da diğer finansal özelliklerinizi de istiyor ve bunun üzerine kendi kredi politikalarını da koyuyor.
Biz teknoloji ile bir şeyi otomatize etmekten, zaman kayıplarını tamamen ortadan kaldırmaktan ve kirli bilgiyi götürüp yeni ve doğru bilgiyi getirmekten bahsediyoruz. Biz bunun üzerinde bir iş modeli kurduk ve en önemlisi yaptığımız işten emindik ve eminiz. Yaptığımız iş; kişinin kendi kredi resmini daha iyi görmesini sağlayan bir finansal zeka, hesaplama araçları, anketler, quizler, veri analitiği…  
Geliştirdiğimiz simülatörlü kredi sorgulama ile Türkiye’de şu anda 1 milyara yaklaşan bir kredi danışmanlığı sağladık. 2 milyona yaklaşan bir kullanıcıya ulaştık. Daha pazarın yüzde 1’ine bile gitmedik. Bu anlamda daha çok yolumuz var.”
SADECE ALDIKLARI RAKAMI GERİ ÖDEYECEKLER 
Faizsiz kredi sisteminin ayrıntılarını da anlatan iş insanı, ”Hedy’s Finansal Teknolojileri’ni kurup yurtdışı adımımızı tamamlamak için bir hayalimiz vardı. Hedinin anlamı hac zamanı kesilen kurbandır. Biz de hedys yani hediyeler diyerek Türkiye’den dünyaya hediyeler verebileceğimiz bir iş modeli geliştirelim istedik. Bu hediyeler tamamen Allah’ın bize sunmuş olduğu hediyeler olacak. Bunun en önemlisi faizsiz anlayış. Bunun dünyada örneği yok. Biz bunu ülke sınırları içerisinde Hiperaktif Kredi’nin içerisinde yapmaya başladık. Kendi içimizde beraber çalıştığımız iş arkadaşlarımızın dışarıdan bir kredi almadan faizsiz olarak bizden nakit avans çekip istediğinde de geri ödeyebileceği bir alan açtık. Onlara 12 aylık ve faizi olmayan bir taksit imkanı sağladık. Sadece aldıkları rakamı geri ödeyecekler. Bizim işimiz tamamen sağlıklı borç alma sistemleri. Biz Hiperaktif Kredi olarak kendi içinde testine başladık, faizsiz bir anlayışın nasıl olacağını tüm dünyaya anlatacağız. Biz bu işi yapmaya başladıktan sonra, ekibimin içerisinde bu paraların satılıp alınmaya başlamasından itibaren bir şey fark ettim. Aldığımız nakit para büyüyor. Yani benim aylık 99 liralık bir rapor ücretim var, sadece bunu istiyorum onlardan. Bu rakamla da ben kişinin finansal hayatını ve özelliklerini kontrol ediyorum. Çünkü bir borçlanma var ve bu borçlanma belirli seviyede 99 lirayı ödeyebilecek kadar devam etmeli. Sadece hizmet için aldığım bir rakam bu. Burada aslında bir ürün satıyorum ve amacım tamamen bu ürünün satışını sağlamak ve Allah’ın dediğini de gerçekleştirmiş oluyorum. Bu biriken 99 lira ile 5 yıl içerisinde ben Türkiye’nin yüzde 20’sine faizsin anlayış ile satış yapabilen bir kurum haline dönüşebilirsem eğer, dünyanın en çok anında nakit üreten şirketi dönüşüyorum.” Şeklinde konuştu.
SİSTEMDE KARA LİSTE YOK.
Geliştirdikleri sistemle kişilerin ödeyebileceklerinden fazla bir yürük altına girmesinin de engellendiğini ifade eden Alper Özata, “Bu sistemin en önemli özelliklerinden biri de, sistemde kara liste yok. Bunun en önemli nedeni kişiye ödeyebileceğinden fazlasını yüklemiyorsunuz. Her şey kontrollü ve matematiksel işleyecek. Ödeme performansına göre kontrollü gidilmek zorunda. Bankaların verdiği krediler ile borçlanan kişiler, kontrolsüz bir şekilde kredi kullanmış olabilir ve bir sonraki acil bir ihtiyacın önüne geçmiş olabilir. Bütün limitleriniz dolmuş olabilir, gelirdeki az olan boşluk kapanmış olabilir ve yarın benim gibi eşiniz bir ameliyata girdiğinde kıpırdayamayacak durumda kalabilirsiniz. Bu yüzden kişiler finansal anlamda bilinçlenmeli. Finansal sağlığın sağlıklı aralıklarda kalmasını sağlamak gerekir.” İfadelerini kullandı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.