banner2
Öne Çıkanlar Siverek Viranşehir Nihat Çiftçi Sanlıurfa Haberleri Suruç

Antalya seracılarıyla yeni hamleler olacak

ANTALYALI SERACILARA ŞANLIURFA'DA BİRİFİNG VERİLDİ

Modern seracılıkta Antalya'nın önde gelen firmaları Şanlıurfa'ya geldi. İki gün boyunca Şanlıurfa'da çeşitli temaslarda bulunmak için gelen Antalya'nın önde gelen seracılarına Şanlıurfa Valililiği kentin potansiyelini anlatan bir sunum yaptı

Antalyalı seracı ve fidecilerin bilgilendirme toplantısında hazır bulunan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, jeotermal yatırım için Şanlıurfa'nın, özellikle de Karaali yöresinin en uygun adres olduğuna işaret etti.

El Ruha Otel'de gerçekleşen bilgilendirme toplantısına Şanlıurfa Vali Yardımcısı Sedat Yıldırım, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, Tarım İl Müdürü Abdullah Keskin, Karacadağ kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, Seracılar Birliği Başkanı Müslüm Yanmaz, Zıraat Mühendisleri Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, Şanlıurfalı seracı Halil Peltek ŞUTSO Meclis Üyeleri, Şanlıurfalı seracılar ve ŞUTSO Yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Şanlıurfa'ya gelen Antalyalı 20 seracı ve fideci arasında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı toplantıda yaptığı konuşmada "Antalya'da araziler çok küçük parçalara bölünmüş. Biz Antalya'da yatırım yapacak arazi bulamıyoruz. Şanlıurfalıları sesleniyorum. Sakın arazilerinizi küçük küçük parçalara bölmeyin. Şuan ki arazi yapınız yatırım için çok uygun. İşçi maliyetleri ve jeotermal su kaynağından dolayı ısınma maliyetleri de burada çok düşük. Güneşiniz, toprağınız havanız seracılık yapmaya çok müsait. Umarım buraya Antalya'dan gelen arkadaşlarımız sizlerle iş birliği yapacaktır.Bunun mümkün olduğunu bu sunumda çok daha net görmüş oldum.Bize gösterdiğiniz sıcak ilgiden dolayı başta sayın valimiz ile Ticaret Sanayi Odasına teşekkür ediyoruz."ifadelerini kullandı

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin, Türkiye'de sulanabilir arazilerin yüzde 11i Şanlıurfa'da bulunduğunu hatırlatarak, Şanlıurfa'da seracılığın çok cazip olduğunu vurguladı.

Bilgilendirme toplantısının ardından Antalyalı sera ve fideciler Şanlıurfa Karaali yöresindeki seralarda inceleme yaptı.


ANTALYALI SERACILAR Ş.URFA'DAKİ SERALARA HAYRAN KALDI

Şanlıurfalı seracılarla bilgi birikimlerini paylaşmak ve yatırım arayışında bulunmak için Şanlıurfa valiliği ile Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda Şanlıurfa'ya gelen Antalyalı seracılar Harran Ovasında Tek tek dağlarının kıyısında Karaali köyünde bulunan jeotermal seraları gezip incelemelerde bulundu.

GAP'taki seralara hayran kalan Antalyalı seracılar, Şanlıurfa'da seracılık yapmanın Antalya'dan daha avantajlı olduğunu söylediler. Harran Ovasının Karaali köyündeki seraların teknolojik açıdan hiçbir farkının olmadığının altını çizen Antalyalı seracılar, avantajlar açısından Şanlıurfa'da yatırım yapmanın daha kârlı olduğunun altını çizdiler.

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Sedat Yıldırım, Şanlıurfa Ticaret Odası Başkanı Sabri Ertekin, Seracılar Birliği Başkanı Müslüm Yanmaz'ın yanı sıra ŞUTSO Yönetim Kurulu üyeleri Bekir Atlas ile Recep Uğur'un ve ŞUTSO Meclis üyesi aynı zamanda Önder Çiftçilerden Ali Şelli'nin de eşlik etti.

Antalya heyeti, topraksız seraların yapıldığı Karaali köyünde işçi maliyetlerinin, seraların ısı maliyetlerinin ve arazi kiralama konusunda çeşitli bilgiler alırken Şanlıurfa merkezden Harran Ovasına ve Karaali köyüne gidene kadar otobüste Antalya heyetine ŞUTSO Meclis Üyesi ve önder çiftçi Ali Şelli çevreyi tanıttı. Şelli, Harran Ovasında ne ekilip biçildiği konusunda Antalyalı seracılara bilgiler aktardı.

Seraların gezdirilmesinde ise Seracılar Birliği Başkanı Müslüm Yanmaz teknik bilgiler verdi. Yanmaz, yöreye verilen hibelerden ve verilecek hibelerden bahsederken Tarım Bakanlığına Karaali yöresinde yeni seraların yapılması için hibe kapsamında çok sayıda projenin sunulduğunu ve bunun önümüzdeki günlerde sonuçlanacağını hatırlattı. Karaali yöresinde jeotermal alanın genişliği ve 10 bin dekar alanda jeotermal seracılığın yapılabileceğini dile getiren Yanmaz, Antalyalı seracıları ve fidecileri bölgede iş birliği yapmaya davet etti.

Antalyalı seracıların en çok ilgisini ise Harran Ovasındaki arazi parçalarının büyüklüğü çekti. Antalya'da arazi parçalarının çok küçük olmasından yakınan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Rıza Akınca, "Biz Antalya'da arazi parçalarının çok küçük olmasından dolayı yatırım yapacak yer bulamıyoruz. Sakın ola siz Urfalılar da arazilerinizin küçük parçalara bölünmesine izin vermeyin."uyarısında bulundu


SERACILAR SIRA GECESİNDE YORGUNLUK ATTI

http://balikligol.com/images/news/931.jpg

Şanlıurfa Valiliği ile Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının organizesi ile Güney Doğu Anadolu Projesinin(GAP) merkezi olan Şanlıurfa'ya gelen Antalyalı seracı ve fideciler sıra gecesinde yorgunluk attı. Gün boyu Şanlıurfa'nın tarihi ve turistik yerlerini gezen, Harran Ovasındaki Karaali yöresindeki seralarda incelemelerde bulunan Antalyalı 20 seracı ve fideci yorucu günün gecesinde El Ruha Otelinin içerisinde bulunan doğal mağarada sıra gecesinde bir araya geldi. Aralarında Antalya Ticaret ve sanayi Odasının Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı'nın da bulunduğu heyet, ilk kez katıldıkları sıra gecesinde yoğrulan çiğ köfteden yedi, ardından Şanlıurfa'ya özgü olan mırra (acı kahve) içti. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Cem Göncü, Antalya'dan gelen seracılara ve fidecilere sıra gecesinin tarihçesini anlattı ve bu günlere taşınan sıra gecesinin yaşayan kültüründen bahsetti.

Şanlıurfa'nın tarihi ve turizmi ile alakalı bilgilerde veren ŞUTSO Başkan Yardımcısı Cem Göncü, turizmin Şanlıurfa'nın parlayan yıldızı olduğunu dile getirdi.

Göncü, Şanlıurfa'yı tarihi, turizmi ile anlatmasından sonra Antalya'dan gelen seracılar için Aziz Aslan'nın sıra gecesi ekibi sahne aldı. Bir birinden güzel Şanlıurfa Türkülerinin seslendirildiği sıra gecesinde Antalya'dan gelen seracılar Şanlıurfa'da ve sıra gecesinde huzur bulduklarını söylediler.

Sıra Gecesine Şanlıurfa Vali Yardımcısı Sedat Yıldırım'ın yanı sıra ŞUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Atlas, Ömer Yıldırım İ.Halil Tepe, M.Recep Uğur ile ŞUTSO Meclis Üyesi ve aynı zamanda AGRO GAP Önder Çiftçi Derneği üyesi Ali Şelli de katıldı.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.