banner2
Öne Çıkanlar Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Suruç Vali Şanlıurfaspor Aşağı Koçlu

Pide fırıncıları için 63 yıldır kürek imal ediyor

 

Gaziantep’te küçük yaşta iken babasından öğrendiği fırıncı küreği yapma mesleğini, ilerlemiş yaşına rağmen sürdüren 73 yaşındaki Nihat Özbiçer, 63 yıldır Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Türkiye’deki pide fırıncıları ile baklavacıların kürek ihtiyacını karşılıyor.

Gaziantep'te ekmek küreği yapımı mesleğinin fırıncılara bağlı olarak her geçen gün değer kazandığını belirten Nihat Özbiçer, her ne kadar yetiştirecek eleman bulamamaktan yakınsa da, kürek kullanımının her geçen gün gelişen teknolojiye rağmen, kürek yapma mesleğinin fırınlara bağlı olarak teknolojiye yenilmeyen mesleklerden olduğunu söyledi.

Özbçier, “Bu benim babamın mesleği. Ben bu mesleği 1953 yılından beri yapıyorum. Babamla beraber o yıldan beri fırın küreklerini yapmaya başladık. 1986 yılına kadar babam ile beraber çalıştık. 1986’da babam vefat edince dükkanı ben işletmeye devam ettim. Yalnız çalışıyorum. Çünkü işimin temiz ve kaliteli çıkması lazım.” dedi.

Gaziantep’te fırıncılara bağlı olarak halen günümüze kadar gelen ekmek küreği yapma mesleğinin her geçen gün değer kazandığını belirten Biçer, Gaziantep’in en eski kürek ustası olduğunu söyleyerek, bu meslekte kalitenin önemli olduğunu kaydetti.

“Gaziantep’in en eski kürek ustası benim”

63 yıldır yaptığı kaliteli ve dayanıklı ekmek küreklerini Almanya başta olmak üzere İngiltere, Fransa ve Azerbaycan’a göndererek ürünlerini sattığını belirten Özbiçer, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin birçok şehirlerine ve dış ülkelere gönderiyorum. Çoğunlukla Almanya’ya gönderiyorum. İngiltere, Fransa ve Azerbaycan’dan da geliyorlar. Bizim orada da Türkler olduğu için geliyorlar. Ben de temiz çalıştığım için geliyorlar. Baklava kürekleri yapıyorum. Bir oğlum var. Bu mesleği o da öğrendi. Gaziantep’in en eski kürek ustası benim. Bir küreği 3 saatte bitiriyorum. Yaptığım işten müşteri memnun olmalı. Yaptığım kürekleri pidecilere, lokantalara, fırıncılara ve baklavacılara hazırlıyorum.”

“Her mesleğin kendine has zorlukları var”

Bin bir emek ile hazırladığı kürekleri Türkiye’de çoğunlukla İstanbul ve İzmir’e gönderdiğini belirten Özbiçer, “Bir günde 7-8 tane kürek çıkar. Tabi önemli olan temiz çalışmaktır. Kaliteli yapmaktır. Çünkü kalite çok önemlidir. Eğer kaliteli yaparsan her yerden müşterin olur. Her mesleğin kendine has zorlukları var. Genelde pide fırınlarına yapıyoruz. Bazı fırancacılara da halen yapıyoruz. Çünkü son yıllarda bazı fırancacılar, tepsi kullanmaya başladı. Onun da ona göre zorluğu var. Meslek devam eder. Çünkü hiç başka bir çaresi yok.” şeklinde konuştu.

73 yaşında olmasına rağmen mesleğini sürdürmenin mücadelesini verdiğini aktaran Özbiçer, “Bundan 30-40 sene önceki malzemelerim daha sağlamdı. Maalesef eski keresteleri ben göremiyorum. Kaliteli keresteler maziye karıştı, şimdi yoktur. Eleman yetiştirdim. Hatta kendime de ortak etmek istedim. Fakat bu meslek ‘tozlu ve zor’ diyerek okul kantinciliğine başladı. Şimdiki nesilde iş hevesi yoktur.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.