banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

YRP Zirai Aletler Fabrikası açıklaması: Urfa için büyük bir kayıp olmuştur

Konu ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Yeniden Refah Partisi Genel Merkez 2. Bölge Ekonomik İşler Şanlıurfa Başkanı Faysal ALBAYRAK şunları belirtti:
Harran Üniversitesi,   Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN’ın  ağır sanayi hamlesi fabrikalarından biri olan Şanlıurfa Zirai Aletler Fabrikası ekonomik ömrünü doldurduğu gerekçesiyle  yok pahasına satışını gerçekleştirmişler

Harran Üniversitesine 2000 yılında devredilen Zirai Aletler Fabrikası Ekonomik ömrünü doldurmuş muhtelif makinaların satışı adı altında 74 Kalem toplamda 150 adet çeşitli makina ve ekipmanı Harran Üniversitesi 27/05/2021 tarihinde KDV hariç 2.700.000 TL muhammen bedeli ile ihaleye çıkarmış olup, 3.790.000 TL ye satışını yapmıştır.

Zirai Aletler Fabrikasındaki makinaları, ekonomik ömrünü tamamlamış denilerek satıp, Deposunu fotoğrafçıya kiraya verip, elde edilen  gelirle Tıbbi aromatik bitki üreteceğiz diyen Harran Üniversitesini Konuyla ilgili olarak Şanlıurfa kamuoyunu bilgilendirmeye davet ediyoruz.

Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN’ın hükümet ortağı olduğu dönemde başlatılan ağır sanayi hamlesinin fabrikalarından biri olarak, Türkiye zirai donatım kurumu tarafından 1977 yılında, Şanlıurfa’da tarım sektörünün gereksinim duyduğu alet ve makinaları üretmek amacıyla kurulan, o dönemin en iyi teknolojisi kabul edilen Alman menşeli makinalarla donatılan fabrika 1978 yılında faaliyete geçmişti.

Çeşitli nedenlerden dolayı uzun süre atıl kalan Zirai alet makinaları fabrikası, özelleştirme yüksek kurulunun, 30/10/2000 tarih ve 2000/77 sayılı karar ile, Türkiye Zirai Donatım A.Ş Şanlıurfa Tarım Alet ve Makinaları İşletmesinin 14/12/2000 tarihinde imzalanan protokol ve sözleşmelerle, Harran Üniversitesi Rektörlüğüne tüm çalışanları yanı sıra, taşınır ve taşınmaz tüm tesis tezgah ve donanımlarıyla devredilmişti.

Yaptığımız araştırmalar neticesinde, sektörle alakalı bir çok esnaf sanayici ve girişimcinin yapılan ihaleden haberlerinin olmadığı, Hurda olarak satılacak bir tesis olmadığı, tüm makinaların çalışır durumda olduğu, böyle bir tesisin Şanlıurfa için gerekli olduğunu, yapılan ihalenin yanlış bir uygulama olduğunu belirttiler.

Böylesine büyük çaplı bir tesisi faaliyete geçirmek yerine kolay olanı seçip, Altın yumurtlayan tavuğu boğazlayarak satışını yapıp elden çıkarmak Şanlıurfa için büyük bir kayıp olmuştur.

Öneri;

1- Bu fabrika, Makina mühendislik fakültesi için Eğitim amaçlı kullanılabilirdi…

2- Bu fabrika içindeki makinalarla birlikte kiraya verilebilirdi…

3- Faaliyete geçirilip ülke ekonomisine ve Şanlıurfa istihdamına katkı sağlanabilirdi…

4- Sektördeki girişimci ve sanayicilerle konsorsiyum tarzında ortaklık kurulabilirdi…

5- Tarım şehri Şanlıurfa’nın ihtiyacı olan makina ve ekipmanlar özellikle üretilebilir, çevre illere satışı yapılabilir, Şanlıurfa ekonomisine katkı sağlanabilirdi…

6-Seracılığın büyük bir atılım ve gelişme gösterdiği Şanlıurfa’da Sera üretimi için gerekli olan ekipmanlar üretilebilirdi. 

Yukarıda saydığımız önerilerin olmayışının tek nedeni, basiretsiz bir yönetim anlayışının hakim olmasından, Liyakatsiz vurdumduymaz yöneticilerin varlığından, sorumluluk alamama yada sorumluluktan kaçma anlayışından kaynaklı olduğunu düşünmekteyiz.

Türkiyede eşi ve benzeri olmayan zirai aletler fabrikasının bu şekilde elden çıkartılıp, atölye ve deposunun fotoğraf stüdyosu olarak kiraya verilmesini Şanlıurfalı vatandaşlarımızın vicdanına bırakıyoruz. 

Not: Tıbbi aromatik bitkilerin üretiminde kullanılacak denilerek satılan fabrikadan elde edilen gelir, Bir buçuk yıl geçmesine rağmen kullanılmamış olup, Bir tek Tıbbi aromatik bitki şimdiye kadar ekilmemiştir.

Soruyoruz;

Özel sektörde faaliyette olan, Zirai aletler fabrikalarında 1960 model makinalar halen kullanılırken;

Çalışır durumda olan makinaları, ekonomik  ömrünü tamamladığını kim, neye göre, ne için, ve nasıl karar verdi…
Elimizin altındaki fabrikamızı, etkin kullanarak maksimum düzeyde fayda sağlayıp çeşitli ve zengin değerler üretmek varken, katma değer sağmak varken, istihdam yaratmak varken, makinaları satarak geliriyle Tıbbi aromatik bitki yetiştirmede kullanacağız demek, ve makinaların satışı sonrası boşalan atölyeyi depo olarak fotoğrafçıya kiralamak nasıl bir tutum, nasıl bir anlayış, nasıl bir bakış açısı, nasıl bir davranış şekli, anlamakta zorluk çekiyoruz.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.