banner2
Öne Çıkanlar Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Gaysan Mobilya Dumankaya Yukarı Koçlu Akhisar Belediyespor

Urfa yine sonlarda! 78'ci oldu!..


TÜİK’in gerçekleştirdiği hesaplamalarda İllerin eğitim puanları hesaplanırken, okul öncesi eğitimde net okullaşma oranı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi yerleştirmeye esas puan ortalaması, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puan ortalaması, fakülte ve yüksekokul mezunlarının oranı, kamunun eğitim hizmetlerinden memnuniyet oranı gibi 5 gösterge üzerinden incelendi.
Buna göre “Bireylerin topluma ve ekonomiye verimli bir şekilde katılması için gerekli bilgi, beceri ve yeterliliklerin sağlanmasında büyük öneme sahip” olan eğitim endeksinde Şanlıurfa 0,2440 değeri ile 78’inci sırada yer aldı. Şanlıurfa’yı Ağrı, Şırnak ve Hakkâri izledi.

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun "TEOG’da olduğu gibi YGS'de de yine en sonlardayız. Yıllardır en sonunculuktan bir türlü ileri gidemedik" dedi. Coşkun, gazetemize yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Verilerine göre her zamanki gibi Şanlıurfa eğitimde yine sonlarda yer aldığını belirterek, artık sonlardan çıkmak istediklerini söyledi.
Şanlıurfa’nın eğitimde sonlarda yer almasını ‘‘Tarım İşçileri’’ne ve istihdama bağlayan Coşkun, "TEOG’da olduğu gibi YGS'de TÜİK verilerine göre sonlardayız. Yıllardır en sonlardan bir türlü eğitim sistemimizi bir türlü kurtaramadık. Artık buna birileri dur demeli. Çünkü her eğitim verileri açıklanır, Şanlıurfa sondan, ikinci üçüncü, ya da beşinci olur. Bu bizim kaderimiz mi? Bu işle ilgilenenler hiç mi muhasebe yapmıyorlar? Hiç mi bulundukları makamlarda rahatsız olmuyorlar?" diye konuştu.

Şanlıurfa’da en büyük sorunun öğretmen sirkülâsyonu olduğunu ileri süren Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şanlıurfa Türkiye'nin en çok doğurganlık illeri bakımından birinci sıradadır. Buraya gelen öğretmenler buradan gitmek için bir arayış içine giriyor. Gerek kira gerek ekonomik açıdan Hükümetimiz bir çözüm bulmalı önceki olağanüstü dönemlerde doğu ve güneydoğu’da görev yapan öğretmen, polis ve askerlere ek bir ücret veriliyordu. Bunun yeniden sağlanması durumunda buraya atanan öğretmenler burada rahatlıkla kalır diye düşünüyorum.Buna hükümetin bir çözüm bulması gerek.Şanlıurfa’nın şu anda 6-7 Bin öğretmene ihtiyacı var.Milli Eğitim Bakanlığı Şanlıurfa’ya biraz daha fazla atama yapması gerek. Nasıl oluyor da bu küçük ilde her yıl 100'den fazla öğretmen gidiyor. 100'den fazla öğretmen geliyor. Bir öğrenci her yıl başka bir öğretmenle tanışmak zorunda kalıyor. Böyle bir sistemle, böyle bir öğrenciyle başarı bekleyebilir misiniz? Özellikle köylerdeki öğretmenlerin köylerde durmaması da ayrı bir sıkıntı. Çünkü burada birinci öncelik eğitim değil, birinci öncelik gününü doldurmaktır.

Coşkun :''Mevsimlik Tarım işçiler eğitimi olumsuz etkiliyor''
Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, Şanlıurfa’nın sürekli TEOG ve YGS gibi sınavlarda eğitimde son sıralarda kalmasının birçok sebepleri olduğunu ve bu sebeplerin en başında ''Tarım İşçileri'’olduğunu belirtti. Coşkun şunları kaydetti:''Özellikle Kış mevsiminin sona ermesiyle beraber Nisan ayında Şanlıurfa'dan başka illere mevsimlik işçi göçü de başlıyor. Geçim sıkıntısı yaşayan birçok aile çoluk çocuğuyla başka illerde çalışmak zorunda kalıyor ve Buda çocuklarının eğitimini yarıda bırakıyor. Çalışmak için başka illere göç eden mevsimlik tarım işçilerinin okulların açılmasıyla birlikte eğitime en az 2-3 ay geç başladığını bu tarım işçisi öğrencilerin yarım yamalak aldığı eğitimlerle, TEOG ve YGS gibi sınavlarda Şanlıurfa'nın Türkiye'deki eğitim sıralamasını büyük oranda etkilediğini ifade etti.''


COŞKUN:''TARIMA DAYALI İSTİHDAM ALANLARININ AÇILMASI GEREK''
Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun: 'Mevsimlik Tarım işçiliğinin Şanlıurfa'nın eğitimdeki ortalamasını önemli derecede olumsuz etkilediğini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in Şanlıurfa Milletvekili olması hasebiyle sorunları iyi bildiğini ve bu sorunların çözümünü defalarca farklı platformlarda konferanslarla dile getirdiğini tarıma dayalı istihdamın sağlanması durumunda Şanlıurfa bu tarım işçilerinin göçünün önüne geçilebileceğini aksi taktirde yılda ortalama 60 Bin çocuğun Şanlıurfa'da dünyaya geldiğini bu genç nüfusun ailelerinin tarıma dayalı istihdamlarının artırılması ile büyük oranda önüne geçilebileceğini dile getirdi. Tarımsal göçün başta eğitim olmak üzere sağlık ve daha birçok konuda soruna yol açtığını ifade eden Coşkun; "ailece yapılan tarımsal işçi göçünden dolayı eğitim sisteminin de olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Sorunlarla ilgili Başta Tarım Bakanı Faruk Çelik ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Milletvekillerimizin önemli çalışmalar başlatması gerektiğini kaydetti''

TUNCELİ LİDER, ŞANLIURFA 78’İNCİ HAKKÂRİ SONUNCU
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, illerin eğitim ile puanları hesaplanırken, okul öncesi eğitimde net okullaşma oranı,Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi yerleştirmeye esas puan ortalaması, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puan ortalaması, fakülte ve yüksekokul mezunlarının oranı, kamunun eğitim hizmetlerinden memnuniyet oranı gibi 5 gösterge incelendi. İnceleme sonucunda şehirlere ‘0’ (sıfır) ile 1 arasında değerler verildi. 1 en yüksek, sıfır ise en düşük puan olarak belirlendi. Değerlendirmeye alınan 5 eğitim istatistiği ortalamasında en yüksek değeri 0,7468 ile Tunceli aldı. İkinci Isparta 0,7370 ve üçüncü Amasya 0.7036 puana ulaştı. Listede Şanlıurfa 0,2440 değeri ile 78’inci sırada yer aldı. Şanlıurfa’yı Ağrı, Şırnak ve Hakkâri izledi.

Ömer Dodanlı/ Urfa Şafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.