Harran Üniversitesi bünyesinde öğrenci topluluğu olarak faaliyetlerini sürdüren Bilim ve Teknoloji Kulübünün öncülük ettiği "Dünyanın en büyük global hackathonu" olan NASA Space Apps Covid-19 Challenge, 29-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi.
48 saatlik yoğun hackathon yarışması Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik'in açılış konuşmasıyla başladı.
Bilgi ve beceriyle donanmış gençlerin yeteneklerini ortaya çıkarmak için böyle organizasyonlara önem verdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik; “Dijital ortamda küresel bir etkinlik gerçekleşiyor. Dünyanın sorunlarına yönelik ve bilhassa Covıd-19 pandemisine çözüm üretebilecek yeni fikirler bulmak üzerine birtakım sonuçlar çıkacağına eminim. Organizasyonda emeği geçenleri tebrik ediyor, katılımcılara da başarılar diliyorum” diye konuştu.
NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Kanada Uzay Ajansı (CSA) ve Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi (CNES) tarafından; kodlayıcılar, girişimciler, bilim insanları, tasarımcılar, yapımcılar, sanatçılar ve ilgili olan herkes sanal hackathona davet edildi. Dünyanın her yanından katılan katılımcılar, sanal takımlar oluşturdu. Covid-19 pandemisi ile ilgili sorunlara çözüm geliştirebilmek için uzay ajansları, Amazon, Microsoft gibi partner kurumların sağladığı kaynaklardan faydalanıldı. Katılımcıların daha verimli bir etkinlik geçirebilmeleri için organizasyon ekibinin çalışmaları sonucunda, Microsoft Bulut Danışmanı Onur Kemal Koç, T3 Girişim Merkezi Koordinatörü Ezgi Demir, NASA Uzay Aracı Sistem Yöneticisi Sırrı Oğuz ve TurkishWINN kurucusu Melek Pulatkonak'ın katılımlarıyla web seminerleri düzenlendi.
Harran Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Kulübünden Mücahit Öztürk ve Muhammed Enes Yiğit’in öncülüğünde kulüp üyeleri, organizasyonun başarılı geçmesi için üstün gayret gösterdiler.
48 saatlik süre içerisinde yarışmacılar, 33 mentorun sağladıkları destekler ile projelerini olgunlaştırdılar. Etkinlik sonunda Türkiye temsilciliklerinden +40 takım projelerini NASA sistemine yükleyerek değerlendirilmek üzere jürilere gönderdi.
Jüri sonuçları yaklaşık 1 ay gibi bir süre sonunda açılanacak ve globalde kazananlar, bir uzay aracı lansmanını görüntülemek için davet, veri depolayıp geliştiricilerin ürün geliştirmeleri aşamasında destek birimi Euro Data Cube ile değeri 5000 EURO olan 1 yıllık lisanslı kullanım hakkı, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) kaynaklarına erişim hakkı ve benzeri ödüllerle ödüllendirilecekler.
Şanlıurfa'da hackathon yarışması yapıldı
Üniversite Bilim ve Teknoloji Kulübünün öncülük ettiği "Dünyanın en büyük global hackathonu" olan NASA Space Apps Covid-19 Challenge, 29-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi.
04 Haziran 2020 Perşembe 10:32