banner2
Öne Çıkanlar Gaziantep Türkiye harran mehmet ekinci kaza

Küçük mücitler isotlu diş macunu yaptılar


Harran Üniversitesi Çocuk Eğitimi ve Uygulama Merkezi (Çocuk Üniversitesi) tarafından bir projeye dönüştürülmek ve patentinin alınması amaçlanan isotlu diş macununun yapımı çocuklara gösterildi. Yaklaşık 25 öğrencinin katıldığı etkinlikte Harran Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Dr. Ayşegül Kutluay Baytak tarafından öğrencilerle birlikte isotlu diş macunu yaptılar.

PROJEYE DÖNÜŞTÜRÜP PATENTİNİ ALACAĞIZ
Deneyi gerçekleştiren Harran Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Dr. Ayşegül Kutluay Baytak şöyle konuştu; “Bugün çocuk üniversitesi ve Bilim sanat merkezimizin işbirliği ile 25 tane genç arkadaşımızla birlikte kimyanın farklı yönlerini çocuklara bilim kampında anlatmak için bir araya geldik. Arkadaşlara diş macununu kendilerinin nasıl yapabileceklerini öğretmeye çalıştık, bunu ilimize, yöremize özgü isot destekli yapmaya karar verdik. İsotu kullanmamızdaki sebep çok faydalı bir madde, zamanla içerisindeki etken maddelerinin önemi anlaşılıyor. İçerisinde bulunan kapseisin adlı madde diş iltihabına hastalıkları için iyi bir alternatif olabilir. Bu çalışmayı bir projeye dönüştürüp patentini almayı düşünüyoruz. Arkadaşlara kolanın zararlarına, havayi fişek renklenmelerine bunun yanı sıra atık yağlardan biyo dizel yakıt elde etmeyi öğrendiler. Gençlere nasıl zararlı ürünlerden faydalı ürünler elde edileceğini anlattık” diye konuştu.

ETKİNLİKLERİMİZ TAMAMEN ÜCRETSİZ
Etkinlik hakkında bilgi veren Harran Çocuk Üniversitesi müdürü Yrd. Doç. Dr. Hülya Karataş şunları söyledi; “Harran çocuk üniversitesi olarak Bilim Sanat merkezi işbirliğiyle yarıyıl etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Bu etkinliğe 25 tane ortaokul öğrencisi katıldı. Bu çocuklarımızın hepsi Bilim Sanat merkezine kayıtlı öğrencilerimizdir. Bu etkinlikler çerçevesinde çocuklar fizik, kimya, biyoloji ve astronomi alanlarında eğitimler alacaklar, bugün ilk kez gerçekleştirdiğimiz isotlu diş macunu etkinliğini de yaptılar. Etkinliklerimiz tamamen ücretsiz yapılıyor” dedi.
Harran Çocuk Üniversitesi müdürü Yrd.Doç.Dr.Hülya Karataş, etkinliğe gönüllü eğitimci olarak destek veren Harran Üniversitesi öğretim elemanları Prof. Dr. Hasan Akan, Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Baytak, Öğr.Gör.Dr. İlker Can Çelik’e, laboratuvarlarda görevli öğretim elemanlarına ve üniversitenin olanaklarını kullanılmasını sağlayarak destek veren, etkinliğin gerçekleşmesinde büyük emeği olan rektör yardımcısı Prof.Dr. Abuzer Pınar’a teşekkür etti.
Etkinliğe katılan Bilim ve Sanat merkezi öğrencisi Roşan Özbingöl ise şöyle konuştu; “ Öncelikle Çocuk Üniversitesine gelmek bizim için büyük bir şans oldu, onca öğrenci arasından gelmek bizim için çok önemliydi. Burada hayatımızda yaşamadığımız belki de bir daha göremeyeceğimiz çok güzel anılarımız oldu. Zararlı olan yiyecek ve içecekleri öğrendik, belki de ilerde çok önemli bir buluş olabilecek isotlu diş macunu yaptık, buraya gelmek hepimiz için çok önemliydi” dedi.
Etkinlik yapılan isotlu diş macununu tanıtmak ve diş macununu incelemekle devam etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.