Arakan katliamı dünya gündeminde
Myanmar'ın batısındaki Arakan bölgesinde Müslümanlar'a yönelik katliam, sosyal medyada duyurulmasıyla dünyanın gündemine geldi. Katliamın 'şimdilik' durdurulduğu açıklandı.

Myanmar'ın batısındaki Arakan bölgesinde Budistlerin Müslümanlar'a yönelik başlattığı katliamlar akıl almaz boyutlara ulaştı. Bölgeden gelen bilgilere göre kadın ve çocuklar dahil yüzlerce Müslüman, boğularak ya da canlı canlı yakılarak katlediliyor.
Yaşanan dram dünya gündemine de sosyal medyayla geldi. Paylaşılan fotoğraf ve videoların vehameti uluslar arası örgütleri de ayağa kaldırdı.
İTT Genel Sekreteri İhsanoğlu, Myanmar 'da Müslümanlara yönelik şiddetin önlenmesi için baskı yapacaklarını açıkladı. İran da şiddetin durdurulması için BM'ye çağrıda bulundu.
İslamİşbirliği Teşkilatı (İİT ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Mısır 'daki temasları çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüştü.
İTT YARDIM GÖNDERECEK
Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ile yapılan görüşmede Müslüman ülkelerde yaşanan sıkıntıların ve Myanmar'da Müslümanlara yönelik şiddet olaylarının da ele alındığını kaydeden İhsanoğlu, İİT'in Myanmar'daki sivil toplum kuruluşları ve bütün uluslararası insan hakları örgütleriyle temasa geçeceğini, buradaki Müslümanlara yardım gönderileceğini söyledi.
İhsanoğlu ayrıca, Myanmar yönetimine saldırıları durdurması ve Müslümanları koruması için baskı yapılacağını ifade etti.
İRAN 'IN ÇAĞRISI
Bu arada, İran yönetiminin uluslararası toplum, İslamİşbirliği Teşkilatı (İİT) ve BM nezdindeki girişimlerinin de sürdüğü bildrildi.
Bu çerçevede İran 'ın BM daimi temsilcisi Muhammed Hazai tarafından BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderilen mektupta, Myanmar'da yaşayan Müslümanlara yönelik eylemlerin durdurulması için derhal harekete geçilmesi istendi.
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ
Uluslararası Af Örgütü de Myanmar'da devam eden şiddet olaylarında hedefin azınlıkta olan Rohingya (Arakan ) Müslümanları olduğunu açıklamış, devam eden şiddet olaylarında hem güvenlik güçlerinin hem de yerel Rakhine Budistleri'nin suçlu olduğu belirtmişti.
Af örgütünün açıklamasında ayrıca yaralanan, ölen ve tecavüze uğrayanların sayısının bilinmediği belirtilirken, grubun Asya sorumlusu Benjamin Zawacki, şiddetin öncelikli olarak Rohingyalılara yönelik olduğunu söylemişti.
Myanmar'da Mayıs ve Haziran ayında çıkan çatışmalarda 78 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından 10 Haziran'da olağanüstü hal ilan edilmişti.
KATLİAM DÜNYA GÜNDEMİNDE
Eski adı Burma olan Myanmar'daki Müslümanlara yönelik şiddet eylemlerine tepki gösteren milyonlarca kişi sosyal ağlarda başlatılan kampanyalara destek vererek katliamı dünya gündemine taşıdı.
Twitter üzerinden #StopKillingBurmeseMuslim (Burmalı Müslümanları Öldürmeyi Bırakın) “hashtag”i ile başlatılan kampanya ile dünyanın dört bir yanından milyonlarca kişi Twitter üzerinden Myanmar'daki katliama tepkilerini dile getirdi.
Türkiye 'den de yüz binlerce kişi aynı saatlerde #ARAKANdiyeBiryerVar etiketini kullanarak ülkedeki Müslümanlara yönelik şiddet ve katliamı protesto etti.
Kısa süre içinde #StopKillingBurmeseMuslim etiketi Twitter 'ın en popüler konu başlıklarının sıralandığı Trending Topic (TT) dünya sıralamasında ilk sıraya yerleşti. #ARAKANdiyeBiryerVar “hashtag”i de Twitter üzerinden Türkiye TT sıralamasında zirveye taşındı.
Aynı zamanda Facebook 'ta da milyonlarca kişi Twitter ile eş zamanlı olarak Myanmar'daki Müslümanlara yönelik şiddet ve katliam haberleri ve fotoğraflarını paylaştı.
Radikal