banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Haliliye Cenk Antalyaspor

Cep Telefonu numaralarını satıyorlar

İşte Ayaz'ın o yazısı; "E-muhtırayı, üst düzey askerlerin ses kayıtlarının internette yayınlanmasını, bazı siyasilerin (hatta parti liderlerinin) internete düşen uygunsuz görüntülerini, telekulak skandalı sebebiyle kapanan 168 yıllık İngiliz gazetesini, aile koruma filtreleri yüzünden yaşanan tartışmaları, mahkemelerce yasaklanan popüler siteleri ve hatta kara propaganda amaçlı web siteleri sebebiyle bir genelkurmay başkanının hali hazırda tutuklu olduğunu hatırlayın...

Teknolojik aygıtlar kişilik haklarının ihlalinden hükümet devirmeye kadar geniş bir yelpazede suça konu olabiliyor. Fakat ne yazık ki teknoloji kaynaklı problemlerin çözümüne dair hukuki düzenlemeler teknolojinin yayılma hızının çok gerilerinde.

Bilişim araçları ile işlenen suçlar sadece üst düzey devlet görevlilerini değil gündelik hayatı da derinden etkiliyor. Kontör ve kredi kartı dolandırıcılığı ilk akla gelenlerden. En yaygın bilişim suçu ise kişisel iletişim bilgilerinin sahiplerinin rızası hilafına ele geçirilmesi, yayılması-satılması ve bunun reklam amaçlı kullanılması...

Hemen hemen hepimizin maruz kaldığı ve kişisel bilgilerin ve özel hayatın mahremiyeti ile haberleşme haklarını ihlal eden bu eylemlerin suç olduğu dahi ne failleri ne de mağdurları tarafından yeterince bilinmiyor.

Artık neredeyse her saat başı ya bir reklam SMS’i alıyoruz, ya da pazarlama telefonu… Hem oldukça sinir bozucu bir durum hem de ciddi bir kaynak israfı… Mesai saatiniz içinde SMS geliyor, bakıyorsunuz reklam… Telefon çalıyor, açıyorsunuz pazarlama…

Bakın benim telefonuma iznim olmadığı halde mesaj atanlar arasında kimler var:

Bayraktar Hyundai Servisi,
Pendik Media Markt (ki hayatımda Pendik’e gitmişliğim yok),
Bahçelievler Media Markt,
Merter Media Markt,
Kaya Kuru Temizleme,
Toroslar Danışmanlık (Kredi kartı borçlarını taksitle kapatıyorlarmış, artık nasıl oluyorsa),
Burda Market, 
HSBC,
Bank Asya,
DSmart,
Vatan Bilgisayar,
Satürn,
L.Ceasars,
Eren Holding,
Öztek Haber (bu da bana toplu SMS reklamı yapıyor),
Hipokrat Laboratuar,
Spor AŞ,
Akbank,
Antalya Özel Sağlık Meslek Lisesi…

Uzatmayayım, hepsini yazsam roman olur… Bir de arayarak pazarlama yapanlar var… Geçenlerde bir tanesini dinlemeden kapattım, adam tekrar arayıp, öyle kapatılmaz böyle kapatılır dedi ve telefonu yüzüme kapattı… Ben yine de böyle yetiştirilmemiştir, kendi terbiyesizliğidir diyerek kendisi dışında kimse hakkında kötü düşünmedim…

Firmaların adlarını da açıkça yazıyorum. Yok, biz izinli gönderim yapıyoruz diyenler buyursun gelsin… Bunların arasında adını bile duymadığım firma da var alış veriş yaptığım firma da… Ancak fatura-teslimat vb maksatlarla verdiğiniz numaralara mesaj atmaktan hiç çekinmiyorlar.

Bir ara gönderici firmaları arayıp mesaj atmamalarını istemeye karar verdim. Bir süre uğraşırsam durdurabileceğimi düşündüm ama ne mümkün… Aradığım firmalara telefonumu nereden bulduklarını sorduğumda ise yanıt alamıyordum. Fakat bir tanesinde şansım yaver gitti –sanırım acemi bir kıza denk geldim- ve Bal Kaymak Oyun Merkezi adlı bir yerden numaramı Ankara’daki Reklamg adlı bir firmadan satın aldıklarını öğrendim. İnternetten gördüm toplu SMS satışı yaptığını iddia eden bir firma… (Tabi telefon numarası sattıklarını sitelerinde belirtmiyorlar.)

Firmayı Bilgi Teknolojileri Üst Kurumu’na da şikayet ettim. “Birkaç işletmecinin abonelik işlemlerini yürüten bazı alt bayilerin tüketicilerin hangi işletmeci abonesi olduğunu bildiği ve telefon numarası gibi iletişim bilgilerine ulaşılabildiğinin tarafımıza bildirilmesi üzerine, bu durumun engellenebilmesi ve tüketicilerin benzeri aramalara muhatap kalmamaları ve mağdur edilmemeleri bakımından gerekli tedbirlerin alınması için Kurumumuzca gerekli çalışmalara başlanılmıştır.” şeklinde bir cevap aldım.

Eğer yanlış anlamadıysam bu cevap abonesi olduğumuz GSM operatörlerinin abonelik işlerini yürüten bayilerinin numaralarımızı piyasaya sattığı anlamına geliyor ki bu GSM operatörlerinin de durumdan sorumlu olduğunu gösteriyor. Bakalım BTK bu konuyla ilgili ne tür bir tedbir alacak? Merakla bekliyoruz…

Esasında bu gibi durumları düzenleyen bir de kanun maddesi var: 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununu:

Abonenin önceden izni alınmadan (…) elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle doğrudan pazarlama, (…) gibi maksatlarla istek dışı haberleşme yapılması halinde, abone ve kullanıcılara gelen her bir mesajı bundan sonrası için almayı reddetme hakkı kolay bir yolla ve ücretsiz olarak sağlanır.

Bazı reklam e-postalarında abonelikten çıkma linkleri görebiliyoruz ancak ne yazık ki bu durum SMS’ler için geçerli değil. Üstelik pek çoğumuz ücretsiz e-mail servislerini kullanmamıza karşın cep telefonlarımız için tonla para ve vergi ödüyoruz. Fakat ne yazık ki ben yukarıdaki kanunun işletilmesine dönük bir uygulamaya şahit olmadım. Sizlerden gören var mı?

Şimdi sizlere soruyorum, vatandaş olarak ne yapalım? Tek tek bu firmaları arayıp bana mesaj göndermeyin mi diyelim? İşimizi gücümüzü bırakıp adliyeye giderek hepsini ayrı ayrı mahkemeye mi verelim? Yoksa zaten dünyanın en pahalı internetini, telefonunu kullanıyoruz diyerek bu reklam mesajlarından da para alınmadığına şükredip sessizce mesaj silmeye devam mı edelim?

Taner AYAZ / Rotahaber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.