banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Yeşilay'dan yılbaşı öncesinde alkol uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, alkolün zararlarına dikkat çekerek, yılbaşı öncesi alkol uyarısında bulundu.

Alkol alarak kontrolünü kaybeden kişilerin kendileri ve çevreleri için tehdit oluşturabileceğini belirten Öztürk, alkol kullanımında güvenli bir alt sınır olmadığını vurguladı.

Geçen sene bu konuda farkındalık uyandırmak için bir takım etkili çalışmalar yaptıklarını belirten Öztürk, “Alkol, bir kadehi bile sağlık riskleri barındıran toksik bir maddedir.. DSÖ, sağlık açısından alkol kullanımında güvenli bir alt sınırının olmadığı belirtiyor. Yeni yıla sevdiklerimizle sağlıklı girmenin mutluluğunu alkol bozmasın. Herkesi, çevremizdeki insanlara ve özellikle de gençlerimize güzel örnekler oluşturmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Alkolün sosyal yaşamın bir parçası olmadığını vurgulayan Öztürk, “Yılbaşı kutlamalarında alkolden dolayı istenmeyen sonuçlar ortaya çıkıyor. Endüstri, modern, eğlence, ayda yılda bir kere, bir kereden bir şey olmaz’ söylemlerini her defasında korumaya çalışarak alkol kullanımının kişi ve toplumsal zararını örtüyor. Bu tehlikeye karşı farkındalık kazanalım, duyarlı olalım.” dedi.

Yılda 3,3 milyon kişi alkol kullanımına bağlı olarak ölüyor

Dünyada yaklaşık 2 milyar kişi alkollü içki tüketirken, 76 milyon kişinin alkol bağımlısı olduğu tahmin ediliyor. Yılda ortalama 3,3 milyon kişi alkol kullanımına bağlı olarak hayatını kaybediyor. Her yıl 15-29 yaş arasındaki 320 bin genç alkole bağlı nedenlerde dolayı hayata veda ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 30 ülkede yaptığı araştırmaya göre, dünyada cinayetlerin yüzde 85’i, tecavüz ve şiddet olaylarının yüzde 50’si, ölümcül trafik kazalarının yüzde 60’ı ve aile içi kavga ve geçimsizliklerin yüzde 70’i alkol kullanımından kaynaklanıyor. 

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.