banner2
Öne Çıkanlar Gaziantep Sanlıurfa Balıklıgöl PTT 1 Lig ak parti

Ş.Urfa'da Aile Hekimliği 13 Aralık'ta başlıyor

Türkiye genelinde uygulamaya konulan ve pilot bölgeler seçilerek birçok ilde uygulamaya konulan Aile Hekimliği, 13 Aralık 2010 günü Şanlıurfa’da da resmen başlıyor. Sağlık Müdürlüğü Hotel El Ruha’da konu ile ilgili kahvaltılı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Vali Nuri Okutan ve Sağlık Müdürü Dr. Hasan Demir’in yanısıra ilgili Vali Yardımcısı ve Sağlık Müdür Yardımcıları katıldı. 

     Toplantının açılışında konuşan Şanlıurfa Sağlık Müdürü Dr. Hasan Demir, Aile Hekimliğinin Sağlıkta Dönüşüm Programının önemli adımlarından birisi olduğunu belirterek, “Bilindiği gibi Aile hekimi, aile bireylerinin ikametlerine yakın olup hizmet verdiği toplumu her yönüyle tanır; aile, çevre ve iş ilişkilerini değerlendirir. Ailenin bütün bireylerinin sağlık durumlarını, yaşama koşullarını, dolayısıyla koruyucu sağlık uygulamalarının ve sağlık eğitimlerini bireylere nasıl uygulanacağını en iyi bilen kişidir. Bu doktorlar kendi sorumluluğu altındaki bireyleri bir hastalık çerçevesinde değil, bütüncül bir yaklaşımla riskler, sağlık koşulları, psikososyal çevre ve mevcut diğer akut veya kronik sağlık sorunları ile birlikte bir bütün olarak değerlendirir. Sağlık hizmeti sunumunda, hizmetten yararlanan bireylerin memnuniyeti önemlidir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin sürekli eğitimle geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, çalışan hekimler ile diğer sağlık elemanlarının özendirilmesi, birey ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak koruyucu sağlık sistemine ağırlık verilmesi ve kabul edilebilir sevk sisteminin uygulanması ana ilkelerdir. Bu ilkelerin hayata geçirilmesi ikinci basamakta yığılmayı engelleyecek ve gerçekten ikinci basamakta tedavi edilmesi gereken hastalara yeterince zaman ayrılmasını sağlayacaktır. Birinci basamak hizmetlerinin etkili bir şekilde verilebilmesi, toplumun hastalık yükünün azaltılmasının yanı sıra, ikinci ve üçüncü basamak tedavi kuruluşlarımızın da daha iyi ve kaliteli sağlık hizmeti ve sağlık eğitimi vermelerine fırsat tanıyacaktır” dedi.

     Sağlık Müdürü Dr. Hasan Demir, Türkiye’de 5258 sayılı Aile Hekimliği pilot uygulaması hakkında kanun 24.11.2004 tarih ve 25650 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandığını belirterek, “Aile Hekimliği pilot uygulaması hakkında yönetmelik 06.07.2005 tarih ve 25867 sayılı ve Aile Hekimliği pilot uygulaması kapsamında Sağlık Bakanlığınca çalıştırılan personele yapılacak ödemeler ve sözleşme şartları hakkında yönetmelik 12.08.2005 tarih ve 25904 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu kapsamda 15.09.2005 tarihinde Aile Hekimliği Pilot Uygulamasına Düzce ilimizde geçilmiştir. Halen 73 ilimizde birinci basamakta Aile hekimliği modeli uygulanmaktadır. İlk uygulama 17.09.2005 günü Düzce’de başlamıştır. İlk aşamada 10, 2. Aşamada 29, 3. Aşamada 30 ve 13 Aralık günü Şanlıurfa ile birlikte başlayacak olan 4. Aşamada 11 ilde Aile Hekimliği başlamıştır. Aile Hekimlerinin 1. Basamak sağlık hizmetlerinin yanı sıra gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti, ev ziyaretleri, bakıma muhtaç, yatalak hastaların ve engelli vatandaşların takip hizmetleri, koruyucu sağlık hizmetleri gibi görevleri vardır. İlimizde 11 adet Toplum Sağlık merkezi, 116 Aile Sağlık Merkezi ve 454 Aile Hekimi hizmet verecek. Aile Hekim başına ortalama 3 bin 570 kişi düşmektedir” diye konuştu.

     Vali Nuri Okutan ise, özellikle taşrada kamu hizmetinin başında sağlık geldiğini belirterek şöyle dedi;

     “Sağlık hizmeti kadar eğitim ve temel hizmetler de önemlidir. Sağlıkta dönüşüm projesiyle Aile Hekimliği hayata geçirildi. Bu proje ile vatandaşların en üst düzeyde sağlık hizmetinden faydalanacağı kanaatindeyiz. Mutlaka artıları gibi eksileri de olacaktır. Personel, hekimler ve vatandaşlar açısından yeni bir dönem. Aynı zaman kamu hizmetleri ile bağlantılı olacağından değişik birçok hizmetten de faydalanılacak. Pratisyen Hekim açıklar Uzman Hekimlerle doldurulacak. Hekim başına düşen hasta sayısı önceleri 10 binlerde iken Aile Hekimliğiyle 3 binlere düşüyor. Uzman Hekimleri de katınca bu sayı binlere düşebiliyor. Çok güzel bir gelişme olacağı kanaatindeyiz. Niyet iyi, sonuç güzel ama dayanışma içinde bulunulması icap eder. Geçiş döneminde vatandaşlarımız sabırlı ve destek olmalı.” dedi

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.