banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Soğukların başlaması Suriyelilerin yaşam mücadelesini zorluyor

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Gaziantep’e gelen Suriyelilerin içler acısı durumu yürekleri burkmaya devam ediyor. Gaziantep’te kiralık ev bulamadıkları için harabe evlerde yaşam mücadelesi veren Suriyeliler, havaların soğumasıyla zor günler geçiriyor.

Suriyelilerin dramına her gün bir yenisi eklenirken, 25 nüfuslu 5 ailenin kapı ve penceresi olmayan terk edilmiş yıkık bir binada yaşamaları Suriyelilerin içinde olduğu zor durumu bir kez daha gözler önüne getirdi.

Tamamen yardım kuruluşlarının yaptığı yardımlarla yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyeli aileler, aylardır banyo yapamadıklarını, perişan halde yaşadıklarını belirterek, kış aylarının başladığı şu günlerde yağışlı havalarda ne yapacaklarını bilemediklerini söylediler.

Gaziantep’in Merkez Şehitkâmil ilçesi Gazikent Mahallesi’nde harabe evde yaşam mücadelesi veren Suriyeliler, yetkililerden yardım talebinde bulundular.

Gidecek yerleri olmadığını belirten aileler, yiyecek yemek bulamadıklarını, çevredeki evlerden kendilerine yiyecek verildiğini, tamamen yardım kuruluşlarının verdiği yardımlar ile geçindiklerini dile getirdiler.

“Perişan olmuşuz, halimiz hal değil”

Yaklaşık 2 yıldır Gaziantep’e yerleştiklerini belirten Helen Muhammed, eşi yatalak olduğu için kiralık oturduğu evde kirayı ödeyemeyince sokakta kalmak yerine mecburen bu harabe binaya sığındığını, kış şartları daha fazla ağırlaşmadan kendilerine kalacak yer bulunması için talepte bulundu.

İçlerinde olduğu durumu gözyaşları içinde anlatan Muhammed, “Suriye’de evimize bomba düştü. Buraya sığındık. Vallahi perişan olmuşuz, halimiz hal değil.” dedi.

Komşuların ve hayır kuruluşlarının verdiği yardımlarla geçindiklerini belirten Muhammed, “Burada elektrik, su, tuvalet ve banyo yok. Çocuklarımız hep hasta oluyor. Akşamları karanlıkta kalıyoruz. Yardım kuruluşlarının dağıttığı battaniye ve yiyeceklerle geçiniyoruz. Çok zor şartlar altındayız.” diye konuştu.

Kiraların yüksek olmasından dolayı mecburen buraya sığınmışlar

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Gaziantep’ sığınan Suriyeli ailelere güçleri nispetince düzenli olarak yardım ettiklerini belirten Gaziantep Umut-Der Sekreteri Nihat Bakşi, kendilerinin yaptığı yardımlar ile ayakta durabilen ailelere yapılan ayni ve nakdi yardımlarının yeterli olmadığını söyledi.

Suriyelilerin yoğunlukta yaşadığı illerde yerel yönetimlerinin Suriyelilere gereken hassasiyeti göstermediklerini belirten Bakşi, yerel yönetimleri bu noktada daha duyarlı olmaya çağırdı.

Bakşi, “Suriye’deki iç savaştan kaçarak Gaziantep’e sığınan Suriyeli sığınmacılar, ev bulamadıklarından ve ev kiralarının yüksek olmasından dolayı mecburen buraya sığınmışlar. Şu an gördüğünüz yıkık harabe olan evlerde kalıyorlar. Burada elektrik, su ve evin pencere ile kapıları yok. Yaklaşık 2 yıldır burada kalıyorlar. Bizler 2 yıl boyunca kendilerine düzenli olarak yardım ediyoruz. Fakat bizim yardımlarımız yeterli değil. Bizim yaptığımız yardımlarla geçinemiyorlar.”dedi.

Sağlık sorunundan dolayı ölen çocuklar bile oluyor

Devlet yetkililerinin ve yerel yönetimlerin daha duyarlı olmaları gerektiğini belirten Bakşi, “Şu an bu ortam sağlıklı bir ortam değil. Burası çok havasız, elektrik ve su yok. Hatta lavaboları bile yoktur. Bu anlamda devlet yetkililerinin de görevlerini yapması gerekiyor. Sadece sivil toplum kuruluşları değil. Devlet yetkilileri bu soruna el atsınlar. Suriyelilerin barınacakları bir yer ayarlansın, geçimleri sağlansın. Burada sağlık sorunundan dolayı ölen çocuklar bile oluyor. Hastaneye götüremediklerinden dolayı özellikle kış aylarında hayatını kaybeden çocuklar oluyor.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.