banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Haliliye Cenk Antalyaspor

Sigara Yasağı çiğneniyor
TOSAGEM Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, yasaklara karşı iyi bir denetimin olmadığını ve mevzuat ihlalinin yapıldığını söyledi

Sigaranın kapalı alanlarda ve okul bahçelerinde tüketiminin yasak olmasına rağmen, yasak çiğneniyor. Özellikle okul çevresinde ve duraklarda sigara içilmeye devam ediliyor. Ayrıca marketlerde sigaranın gözle görülür yerlerde satılmasının yasak olmasına rağmen bu konuda da sıkıntılar yaşanıyor. Sigara tüketiminin yasak olduğu yerlerde rahatça sigara içilmesi, denetimlerin gerektiği gibi yapılmıyor mu sorusunu gündeme getiriyor. Uzmanlar ise sigara denetimi konusunda açık bir mevzuat ihlalinin sürüp gittiğini belirtiyor.

Türkiye'nin dünyanın en çok sigara tüketilen 14 ülkesi arasında olduğunu belirten Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TOSAGEM) Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin, "Sağlık Bakanlığı’nın kararlı tutumu ve Başbakan’ın desteği ile sigara tüketimi konusunda önemli bir yol aldık. Artık Türkiye tütün kontrolündeki başarıları nedeniyle defalarca ödüllendirilmiş bir ülke. Bununla birlikte, tüketimin bu kadar fazla olduğu bir ülkede daha yapacak çok şey var. Resmi makamların çabaları ve cezai işlemler halktan, özellikle sivil toplum kuruluşlarından gelen destekle birleşmedikçe sigarayla olan mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir. Biz de TOSAGEM olarak sigara mücadelesine katkısı olur ümidiyle gözlemlerimizi ve önerilerimizi her platformda paylaşıyoruz" dedi.

YASAKLARDA AÇIK BİR MEVZUAT İHLALİ YAPILIYOR

Sigara yasaklarında açık bir mevzuat ihlalinin yapıldığını aktaran Prof. Dr. Nazmi Zengin, "Yasak yerlerde sigara içme denetimleri daha etkin bir şekilde sürdürülmelidir. 7 Ocak 2011’de Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelikçe sigara hususunda birçok kısıtlama getirildi ancak birçok alanda yasak çiğneniyor. Sigara satış noktalarında, özellikle bazı marketlerde sigaralar hala görülebilir yerlerde, örneğin kasaların yanında ve göz hizasında bulundurulmaktadır. Bu yönetmeliğe göre yasaktır. Sigaranın gözle görülür yerlerde bulunmaması gerekiyor. Sigarının gözle görülür yerlerde satışının yapılması adeta teşhir ederek özendirmektir. Yasal yetki kimde olursa olsun, valilikler, belediyeler. ilgili birimleri, sağlık görevlileri ve sivil toplum aktivistleri, çocuklarının sağlığına sahip çıkan

anne ve babalar bu durumun ortadan kaldırılması için daha aktif rol oynamalıdırlar" diye konuştu.

FİYATLARIN ARTIRILMASI EN ETKİLİ YOL

TOSEGEM olarak sigaraya karşı yapılan zammı güle oynaya karşıladıklarını aktaran Prof. Dr. Zengin, sigaraya yapılan zamlar sigara tüketimini azaltacağını söyledi. TOSEGEM Başkanı Prof. Dr. Zengin, "Sigara fiyatının artırılmasının sigara kullanımının azaltılması bakımından en etkili yol olduğu çeşitli çalışmalarla ortaya konmuştur. Gelişmiş ülkelerin çoğunda sigara fiyatları oldukça yüksektir. Örneğin İngiltere, İrlanda ve Norveç gibi ülkelerde bir paket sigaranın fiyatı 6,5-8 Avro arasındadır. Bu ülkeler sigaradan aldıkları verginin önemli bir oranını sigarayla mücadele kampanyalarında kullanmaktadırlar. Bu bakımdan ülkemizde de son Bakanlar Kurulu kararıyla sigaraya uygulanan vergi oranın yüzde 63'den yüzde 69'a çıkmasını ve böylece Özel Tüketim ve Katma Değer Vergileri toplamının sigara perakende satış fiyatının yüzde 84'ünü aşmasını olumlu bir karar olarak alkışlıyoruz. Sigara fiyatlarının yükseltilmesi 'dal satışı' olarak tabir edilen tek tek sigara satışının artmasına neden olabilir. Bu alanda da dal sigara satışının engellenmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

YASAK İYİ HAVALANMAYAN TÜM MEKANLARI KAPSAMALI

"Kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklanması bazı kafelerin ve kahvehanelerin bahçelerinde naylonla kaplı alanlar yapılıyor. Burada tütün ürünlerinin tüketimine izin veriliyor" diyen TOSEGEM Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, sözlerini şöyle tamamladı: "Naylonla kapatılan bu alanların neredeyse tamamı uygunsuz hava koşullarına sahip. Yetkilileri kafe ve kahvehanelerin kolayca kapalı haline getirilebilen bu uzantılarını mercek altına almaya ve gerekli yaptırımları uygulaması gerekiyor. Naylonla kapatılan alanlarda yasak kapsamına girmektedir. Sigara yasağı sadece açık alanları değil iyi havalanmayan tüm mekanları kapsamalıdır. Maalesef otobüs durakları ve binaların önü gibi 3 tarafı ve üstü kapalı yerler sigara içenlerin tercih ettiği, sigara içmeyenlerin ise bol miktarda 2 el sigara dumanına maruz kaldığı yerler haline gelmiştir. Otobüs durağı ve benzeri kamusal alanlarda sigara kesinlikle içilmemeli, binaların önünde ise 4 metreden daha yakında sigara içimine izin verilmemelidir."

MUSTAFA AKÇA

Merhabahaber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.